Může se to tak brát, že sundat roušky byla chyba. Počty ale stoupají i v zemích, kde je měli v létě povinné, uvedl Babiš

Během soboty přibylo v Česku 1539 nakažených koronavirem, jde o nejvyšší nárůst od začátku epidemie. A podle premiéra Andreje Babiše (ANO) se dá očekávat, že počty nakažených budou stoupat i v následujících dnech. Lidi proto vyzval, aby dodržovali vládní opatření a nosili roušky. Podle něho se sice může zdát, že bylo chybou je před létem sundat, nicméně zdůraznil, že počty nakažených stoupají i v zemích, kde je nosili i v letních měsících. Důležitá bude podle něj celková bilance, tedy počet zemřelých, ale i ekonomické dopady – jako nezaměstnanost nebo zadluženost. Zopakoval také, že znovuobnovení Ústředního krizového štábu není potřeba.

„Byla to celospolečenská situace, jestli to byla chyba, nebo nebyla, může se to tak brát, že to byla chyba, ale já si myslím, že to stoupá i v jiných zemích, kde nesundali roušky celé léto, takže to se zhodnotit nedá,“ reagoval premiér Andrej Babiš (ANO) na slova ministra kultury Lubomíra  Zaorálka (ČSSD).

Zaorálek v pořadu Partie připustil, že zrušení srpnového nařízení o nošení roušek byla chyba. Devétého srpna se na Radě vlády pro zdravotní rizika totiž rozhodlo, že se roušky budou nosit, ale premiér to změnil, uvedl Zaorálek.

Babiš ale připomněl, že rozvolňovat v té době chtěli všichni. „My jsme se chlubili jako Česká republika, která jako první rozvolnila, z dnešního pohledu se to může říci, že to byla chyba. Otázka ale je, jak to skončí na konci, kdy se bude dělat bilance, tedy počet zemřelých, ale i ekonomické parametry, to znamená nezaměstnanost, propad HDP, zadluženost,“ konstatoval Babiš.

„Ještě bych to nehodnotil. My jsme šli nějakou cestou v první vlně, jsem přesvědčen, že dobře, teď jdeme jinou cestou, máme tady stále plno lidí, kteří protestují (proti rouškám)…“ uvedl Babiš.

ČSSD chce obnovit Ústřední krizový štáb

Babiš také zopakoval, že znovuobnovení Ústředního krizového štábu není potřeba. Jeho činnost nyní podle něj zastupuje vládní rada pro zdravotní rizika. O obnovení Ústředního krizového štábu nicméně budou chtít na pondělním zasedání vlády znovu jednat sociální demokraté.

„My jsme dnes v úplně jiné situaci než za první vlny, kdy jsme omezovali pohyb lidem, byly zavřené hranice, nebyly ochranné pomůcky. S panem Hamáčkem sedíme za jedním stolem na vládě a on má na starosti, aby Česká pošta rozvezla ochranné pomůcky pro volby a pro lidi nad šedesát let,“ uvedl Babiš.

Rozhovor s Andrejem Babišem (zdroj: ČT24)

Na otázku, zda je Česko už skutečně ve druhé vlně koronavirové pandemie, jak uvedl v Otázkách Václava Moravce vládní zmocněnec pro výzkum ve zdravotnictví Roman Prymula, předseda vlády odpověděl, že neví, jak je definována druhá vlna, protože jsou různá kritéria. Teď se podle něj volí přistup, kdy se má ochránit zdraví lidí. 

„A  je potřeba zdůraznit i pozitivní čísla, že včera (v sobotu – pozn. red.) nezemřel žádný pacient s covidem. Co se týká smrtnosti, tak jsme na počet obyvatel třetí nejlepší v Evropě po Slovensku, které testuje pět tisíc, my jsme testovali v pátek 18 400, včera 12 300 případů, to jsou všechno rekordy v testování,“ uvedl Babiš.

Připomněl také, že devadesát procent nakažených nemá žádné příznaky. Počet odběrných míst se bude podle něj dále navyšovat.

„Určitě nechceme dělat žádné ekonomické opatření typu první vlna. Nechceme zavírat školy,“ zdůraznil premiér. Důležitý je podle něho také počet hospitalizovaných, a ten je 288 na kapacitu 4800 lůžek. „Z toho máme tisíc lůžek na těžké stavy, dnes (v neděli) ráno jich bylo 47 za celou republiku. Teď jde o to, aby všichni dodržovali opatření a nosili roušky,“ zopakoval Babiš.

Na otázku, zda Česku hrozí, že ho další státy zařadí mezi rizikové země, odpověděl, že země určitě na nárůsty nakažených reagují. „Problém je, že v rámci Evropy nemáme žádnou metodiku, i ta pravidla jsou jiná. Jednal jsem s rakouským kancléřem, ten slíbil, že nebude dělat opatření. Jednali jsme na V4, tam slovenský ministr chce zavést nějaká opatření. Žádal jsem premiéra Matoviče, že by to bylo špatně, kdybychom zase omezili volný pohyb osob,“ dodal premiér Babiš.