TÉMA

Covid - 19

Žaloba bývalého ředitele školy na Semily zamítnuta. Odvolali ho za porušení pandemických opatření

Soud zamítl žalobu bývalého ředitele waldorfské školy Ivana Semeckého na město Semily. Domáhal se určení neplatnosti svého odvolání z funkce ředitele. Obě strany si ponechaly pro odvolání lhůtu na rozmyšlenou. Podle soudu Semecký porušil vládní koronavirová opatření, když do výuky umožnil přístup netestovaným dětem a ve třídách nevyžadoval nošení roušek. Ohrozil tak podle něj zdraví žáků a dopustil se závažného porušení předpisů, což dokládá i sankce hygieniků.
3. 3. 2022Aktualizováno3. 3. 2022, 20:22|

Přibývá asi sto tisíc nakažených covidem-19 denně, odhaduje šéf ÚZIS Dušek

Ředitel Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS) Ladislav Dušek řekl členům zdravotnického výboru sněmovny, že odhaduje, že aktuálně v Česku přibývá asi sto tisíc nově nakažených covidem-19 denně. Předpokládá, že v brzké době stoupne množství pozitivních testů na 40 tisíc za den. Podle ministerstva zdravotnictví zároveň stoupá kapacita PCR testování, nyní je dle resortu na hodnotě asi 160 tisíc denně.
19. 1. 2022|

Ostravský Cooltour po deseti letech končí. Provozovatelům chyběly peníze i prostor

Ostravské nezávislé kulturní centrum Cooltour po necelých deseti letech existence ukončilo svou činnost. Provozovatelé to odůvodnili tím, že se jim nepodařilo naplnit hlavní cíl – vybudovat v Ostravě velké mezinárodní kulturní centrum. Chyběly jim peníze a prostor. K ukončení přispěla pandemie, kvůli níž jsou kulturní zařízení dlouhodobě mimo provoz.
12. 1. 2021|

Zoo Brno chce v příštím roce pořídit pár tygrů, žirafu i losa. Otevře také vyhlídku v Africké vesnici

Zoo Brno by chtěla v roce 2021 pořídit nová zvířata, mimo jiné by měl přibýt samec žirafy síťované nebo pár tygrů sumaterských. Ty plánuje zoo vyměnit za pár levhartů sněžných. Zoologická zahrada je nyní kvůli vládním koronavirovým opatřením pro návštěvníky uzavřena, s otevřením počítá na jaře, kdy se chystá zpřístupnit i novou vyhlídku v Africké vesnici.
31. 12. 2020|

Zákony na pomoc nájemníkům kvůli covidu zůstávají platné. Ústavní soud zamítl návrh na jejich zrušení

Ústavní soud zamítl návrh skupiny senátorů na zrušení dvou zákonů, které v prvním nouzovém stavu kvůli pandemii koronaviru odkládaly placení nájmů bytů a nebytových prostor. Zákony tak zůstávají platné. Jejich podstatou je, že pronajímatelé nemohli dát nájemníkům výpověď, pokud se kvůli pandemii a ekonomickým dopadům opozdili s placením. Lhůta pro doplacení pohledávek vyprší podle obou zákonů na konci letošního roku.
16. 12. 2020Aktualizováno16. 12. 2020, 11:23|

Podmínky v průmyslu jsou podle indexu nejlepší od listopadu 2018. Zbrzdit růst může druhá vlna

Podmínky v českém zpracovatelském sektoru se začaly zlepšovat. Index PMI totiž stoupl v září na 50,7 bodu ze srpnových 49,1 bodu, informovala společnost IHS Markit. Index je tak nejvyšší od listopadu 2018. Úroveň 50 bodů v indexu je předělem mezi růstem a poklesem. Výsledek nad 50 bodů znamená zlepšení sektoru.
1. 10. 2020Aktualizováno1. 10. 2020, 12:41|
OVM

Peníze za zrušené lety kvůli koronaviru získají všichni zpátky do konce roku, věří ředitel Kiwi.com

Pandemie koronaviru téměř ze dne na den zastavila veškerou leteckou dopravu. Aerolinky snižovaly platy, případně propouštěly a mnohé z nich ve snaze zabránit bankrotu zažádaly o státní pomoc. Cestujícím propadaly lety a řada z nich na své peníze dosud čeká. Jak ale uvedl v Otázkách Václava Moravce generální ředitel Kiwi.com Oliver Dlouhý, v tuto chvíli už z aerolinek dokázali vymoci kolem čtyřiceti až padesáti procent dlužných peněz a věří, že do konce roku uspokojí všechny.
27. 9. 2020|

Může se to tak brát, že sundat roušky byla chyba. Počty ale stoupají i v zemích, kde je měli v létě povinné, uvedl Babiš

Během soboty přibylo v Česku 1539 nakažených koronavirem, jde o nejvyšší nárůst od začátku epidemie. A podle premiéra Andreje Babiše (ANO) se dá očekávat, že počty nakažených budou stoupat i v následujících dnech. Lidi proto vyzval, aby dodržovali vládní opatření a nosili roušky. Podle něho se sice může zdát, že bylo chybou je před létem sundat, nicméně zdůraznil, že počty nakažených stoupají i v zemích, kde je nosili i v letních měsících. Důležitá bude podle něj celková bilance, tedy počet zemřelých, ale i ekonomické dopady – jako nezaměstnanost nebo zadluženost. Zopakoval také, že znovuobnovení Ústředního krizového štábu není potřeba.
13. 9. 2020Aktualizováno13. 9. 2020, 21:16|

Duka požehnal Mariánský sloup na Staroměstském náměstí v Praze

Pražský arcibiskup Dominik Duka v sobotu po poledni požehnal Mariánský sloup, který se po 102 letech vrátil na Staroměstské náměstí v Praze. Duka zopakoval, že památník není výrazem zpupnosti katolické církve, ale výrazem vděčnosti za pomoc ve válkách. Na Staroměstském náměstí se už ráno sešli příznivci i odpůrci stavby, někteří v národních krojích. Většina se zúčastnila modlitby, další se za dozoru policie srotili u budovy radnice pod nápisy „Praha není Vatikán“ nebo „Sloup hanby“.
15. 8. 2020Aktualizováno15. 8. 2020, 15:47|

Padesátá Barum rally ve Zlíně je v ohrožení. Organizátorům chybí peníze

V rozpočtu Barum Czech Rally, která je největší automobilovou soutěží v Česku a je i součástí seriálu mistrovství Evropy, chybí tři a půl milionu korun. Kvůli finanční pomoci se pořadatelé obracejí na fanoušky motoristického sportu. Pokud se částku do konce měsíce nepodaří vybrat, jubilejní 50. ročník rally se v srpnu nepojede.
26. 6. 2020|

Stíhačky a trikolory. Piloti děkují zdravotníkům za namáhavou práci v době pandemie

Za namáhavou práci lékařů a zdravotnického personálu poděkovaly armádní letecké jednotky po celém světě oslavnými přelety. Vzlétly stíhačky, jednotky akrobatických letadel, kouřové trikolory a helikoptéry. Zpravidla v místech, kde jsou umístněna velká zdravotnická zařízení. Zdravotníci o děkovných přeletech předem věděli, takže mohli letecký pozdrav sledovat přímo ze zaměstnání.
2. 6. 2020|

Evropské země začnou v květnu rozvolňovat restrikce. Otevírání hranic by měly navzájem konzultovat

Francie, Španělsko nebo Řecko začnou v květnu postupně rozvolňovat opatření přijatá v souvislosti s šířením koronaviru. Turecko se na to chystá v druhé polovině měsíce. Například ve Francii by se měly nejdříve otevřít školky a první stupeň základních škol. V Maďarsku se zmírní omezení volného pohybu osob, lidé ale budou muset mít roušky. Země Evropské unie chtějí postupné otevírání vnitřních hranic koordinovat a přistupovat k němu až v případě příznivého vývoje šíření nemoci COVID-19. Shodli se na tom ministři vnitra členských zemí. Rekordní počty nově nakažených i mrtvých naopak hlásí Rusko.
28. 4. 2020Aktualizováno28. 4. 2020, 23:33|

Zoologické zahrady žádají vládu o dřívější otevření venkovních expozic. Přicházejí o miliony

Zlínská zoo, která je druhou nejnavštěvovanější v Česku, společně s dalšími deseti zahradami žádá vládu o dřívější otevření venkovních areálů než 25. května. Zahrady přišly kvůli uzavření souvisejícímu s pandemií koronaviru za březen a duben na tržbách v součtu zhruba o sto milionů korun.
20. 4. 2020|