Žaloba bývalého ředitele školy na Semily zamítnuta. Odvolali ho za porušení pandemických opatření

Soud s exředitelem waldorfské školy Semily (zdroj: ČT24)

Soud zamítl žalobu bývalého ředitele waldorfské školy Ivana Semeckého na město Semily. Domáhal se určení neplatnosti svého odvolání z funkce ředitele. Obě strany si ponechaly pro odvolání lhůtu na rozmyšlenou. Podle soudu Semecký porušil vládní koronavirová opatření, když do výuky umožnil přístup netestovaným dětem a ve třídách nevyžadoval nošení roušek. Ohrozil tak podle něj zdraví žáků a dopustil se závažného porušení předpisů, což dokládá i sankce hygieniků.

Testování a roušky patřily k podmínkám, za kterých se loni 12. dubna mohly děti vrátit do lavic. Návrh na zrušení testování ve školách Nejvyšší správní soud zamítl, skončilo tak až 30. června a znovu se testovalo od září.

Největším problémem mimořádného opatření a metodiky ministerstva školství bylo podle Ivana Semeckého to, že sáhly na základní práva občanů – zakázaly dětem chodit do školy a popřely práva rodičů, aby rozhodovali o svých dětech. „Že by to dopadlo takhle, jsem nepočítal, musíme se poradit s právním zástupcem, jak budeme pokračovat dál,“ řekl po vynesení rozsudku a dodal, že kdyby byl znovu v této situaci, jednal by stejně.

Semecký stál v čele waldorfské školy pět let. U soudu řekl, že vždy usiloval o to, aby se opatření dodržovala do důsledku, i když tam byly nějaké výjimky. Odmítal podle svých slov zakazovat dětem chodit do školy a ze školy dělat testovací centrum. Do výuky byly podle něj puštěny bez testů jen děti, jejichž rodiče testování písemně odmítli. Opakované kontroly hygieniků ukázaly, že bez testu bylo ve třídách i 48 dětí, což je zhruba třetina školáků. Při kontrole hygieniků ve třídách na prvním stupni také velká část pedagogů a žáků neměla roušky.

Škola dostala pokutu od hygieniků

Sedmičlenná rada města Semeckého 19. dubna odvolala, rozhodnutí bylo jednomyslné. Za porušení koronavirových opatření vyměřila Krajská hygienická stanice v Liberci škole pokutu sto tisíc korun, vyměřit mohli přitom hygienici až třímilionovou sankci. V době, kdy stál Semecký v čele školy, deklaroval, že je připraven pokutu zaplatit. U soudu ale řekl, že nevidí důvod, proč by ji platil. Tvrdil, že kdyby na postu ředitele zůstal, žádná pokuta by s největší pravděpodobností vyměřena nebyla. Škola tak bude po Semeckém peníze vymáhat.

Semily jsou centrem waldorfského vzdělávání v Libereckém kraji. Ve městě s 8400 obyvateli je nejen mateřská a základní škola, ale od roku 2006 také lyceum. Semilská škola patří k nejstarším tohoto typu v zemi, 1. září oslaví 30 let od svého založení. Řízením školy pověřili radní po odvolání Semeckého jeho zástupkyni Lenku Břenkovou. Situaci se jí podařilo zklidnit. Od října je Břenková ředitelkou školy, zvítězila v konkurzu, který radnice na nového ředitele vypsala. Semecký pak dostal výpověď z organizačních důvodů, dnes pracuje na jiné škole.