Odvolaný ředitel, který umožnil chodit do školy i netestovaným žákům, se bude bránit u soudu

Bývalý ředitel waldorfské školy v Semilech Ivan Semecký, kterého minulý týden odvolala z funkce rada města, se obrátil na soud. Proti svému odvolání se bude bránit žalobou, potvrdil České televizi Semeckého právní zástupce Tomáš Nielsen. Ředitele rada odvolala poté, co umožnil chodit do školy i dětem, jejichž rodiče odmítají testování. Ve třídách jeho školy také nebyly povinné roušky.

„Žádáme, aby soud rozhodl o neplatnosti odvolání pana ředitele Semeckého, protože nebyly naplněny zákonné podmínky pro takové odvolání,“ uvedl pro ČT Nielsen. Právní zástupce také dodal, že vedle žaloby také jednají s městem Semily o smírné nápravě, které odvolaný ředitel dává přednost. Jejím výsledkem by měl být Semeckého návrat do pozice ředitele. „Žalobu jsme podali k Okresnímu soudu v Semilech,“ doplnil Nielsen.

Semecký svůj krok umožnit do školy chodit i netestovaným dětem hájil tím, že na školní docházku mají právo všechny děti. „Děti mají právo chodit do školy, rodiče mají právo rozhodovat o svých dětech a učitelé mají děti vzdělávat. Já jsem udělal maximum pro to, aby se výuky mohli zúčastnit všichni žáci a žákyně,“ uvedl minulé pondělí Semecký. Většině rodičů testovaných dětí podle něj nevadilo, že chodí do školy s dětmi, které se netestují, vzájemně se podle něj respektovali.

Rada města Semily minulý týden rozhodla o Semeckého odvolání jednomyslně. Podle starostky města Leny Mlejnkové (Volba pro Semily) ani jinou možnost neměla. Z usnesení Rady města Semily vyplývá, že byl Semecký odvolán „pro závažné porušení povinnosti stanovené v mimořádném opatření ministerstva zdravotnictví“.

Do školy přislo 44 netestovaných dětí

„Situace ve Waldorfské základní a střední škole Semily se od předchozího týdne nijak nezměnila. Pan ředitel na jednání rady města žádal o více času, ale z jeho strany nebyl učiněn žádný vstřícný krok. I když si škola na pondělní testování nakoupila plivací antigenní testy, výsledek byl stejný – ve škole bylo z rozhodnutí pana ředitele přítomno 44 dětí, u kterých nebylo provedeno testování,“ zdůvodnila svůj krok minulý týden radnice.

Testování je jednou z podmínek, aby se mohly do lavic vrátit děti prvního stupně základních škol, speciálních škol a předškolního ročníků škol mateřských. Žáci prvního stupně se učí v režimu rotační výuky, při které se třídy střídají ve výuce doma a ve škole.

Na podporu ředitele Semeckého a za návrat dětí do škol bez podmínek vznikla petice, pod kterou se na internetu podepsalo už téměř 14 tisíc lidí. Podporu odvolanému řediteli vyjádřilo několik stovek lidí také na demonstraci, která se uskutečnila minulé pondělí.