V sanatoriu v Holicích je 102 nakažených, v neděli zatím laboratoře odhalily 535 nových případů

Události ČT: Nárůst počtu nově nakažených (zdroj: ČT24)

V soukromém Sanatoriu Topas v Holicích na Pardubicku je 102 nakažených covidem-19. Velký nárůst potvrzených případů, se kterým se Česko v posledních dnech potýká, pokračoval i o víkendu. V sobotu přibylo v zemi rekordních 1539 nakažených. V neděli do 18:00 pak laboratoře odhalily dalších 535 potvrzených. Ve volných dnech přitom laboratoře zpravidla testují méně. Podle počtu případů za 14 dní na 100 tisíc obyvatel je Česko třetí nejzasaženější zemí v EU, horší situace je jen ve Španělsku a Francii.

V zemi je nyní celkem 14 183 nakažených, většinou ale mají mírný průběh nemoci. V nemocnicích s covidem-19 leží 288 pacientů. Vyplývá to z aktuálních údajů ministerstva.

Od 1. března, kdy se v Česku objevily první případy nákazy koronavirem, bylo zaznamenáno celkem 35 933 nakažených. Více než 21 200 z nich se z nemoci vyléčilo a 453 lidí s covidem-19 zemřelo.

V sobotu padl v denních přírůstcích nakažených další rekord, a to i navzdory tomu, že doposud počty nově nakažených ve volných dnech ve srovnání s pracovním týdnem většinou klesaly. Sobotních 1539 nově nakažených je téměř o 100 více než v pátek, kdy přitom laboratoře provedly o 5500 testů více. 

Česká republika má v poslední době vyšší nárůst počtu případů než sousední země. Například Německo za poslední den registruje 948 nových případů nákazy koronavirem. V zemi s 82 miliony obyvatel tak bylo v sobotu méně pozitivních testů než v osmkrát méně lidnatém Česku. 

Podle počtu potvrzených případů za 14 dní na 100 tisíc obyvatel je Česko dokonce třetí nejzasaženější zemí v Evropské unii, horší situace je jen ve Španělsku a Francii.

Zvyšuje se i počet testů

Za tento týden přibylo v České republice už přes 8500 potvrzených případů nákazy. Zvyšuje se i počet testů. Od úterý do čtvrtka jich laboratoře provedly vždy více než 15 tisíc, v pátek to bylo rekordních 18 200 testů. Do pátku se zvyšoval i podíl pozitivních testů. V pondělí byl necelých pět procent, v úterý a ve středu přes sedm procent a ve čtvrtek už více než devět procent. V pátek mírně klesnul zhruba na osm procent. 

Nejvýraznější nárůst počtu nakažených za posledních sedm dní v přepočtu na 100 tisíc obyvatel má okres Plzeň-jih, a to přes 162 případů. Následují Kladensko se zhruba 142 a Praha se 137 nakaženými na 100 tisíc obyvatel. Více než 100 případů na 100 tisíc obyvatel registrují také okresy Beroun, Uherské Hradiště, Praha-západ, Praha-východ a Cheb.

Od čtvrtka je kvůli zhoršené epidemické situaci povinné nosit roušku ve vnitřních prostorách budov v celé zemi. Už od začátku září platila povinnost chránit si ústa a nos při cestách hromadnou dopravou nebo návštěvách úřadů a zdravotnických a sociálních zařízení.

Nakažení v sanatoriu v Holicích

V soukromém Sanatoriu Topas v Holicích na Pardubicku se covidem-19 nakazilo 102 lidí, jde o klienty i zaměstnance. Průběh onemocnění je u všech spíše mírný. Z celkového počtu připadá dramatická většina na klienty sanatoria, řekl hejtman Pardubického kraje Martin Netolický (ČSSD).

První nakažení byli v zařízení potvrzeni ve čtvrtek 10. září, začalo plošné testování a během víkendu jejich počty vzrostly na 87. „Zatím nebyla u žádného z indikovaných nutná hospitalizace, průběh choroby je spíše mírný.Zařízení je poměrně izolované od veřejnosti, takže nehrozí šíření do okolí. Od 3. září tam byly už zakázány návštěvy, režim se v tomto smyslu nemění,“ řekl hejtman Pardubického kraje Martin Netolický (ČSSD). Hasiči budou celé zařízení dezinfikovat.

Podle Netolického se nákaza v sanatoriu rozšířila při muzikoterapii, které se klienti účastnili. „Nelze s jistotou říci, že nákazu přinesli ti, kteří muzikoterapii prováděli. Když klienti zpívali, pravděpodobně v uzavřeném prostoru, tak se nákaza rozšířila,“ uvedl Netolický.

Pardubický kraj nabídl městu z krajských hmotných rezerv osobní ochranné prostředky a pomůcky. „Zařízení funguje, o klienty je postaráno,“ ujistil Netolický. Všem, kteří přišli do kontaktu s nakaženými, byla nařízena karanténa. Podle hejtmana zatím nebylo nutné povolat k výpomoci v sanatoriu armádu.