Šest okresů je na novém epidemickém semaforu oranžových. Ve středních Čechách budou na noc zavírat restaurace

UDÁLOSTI: Oranžových již je šest okresů (zdroj: ČT24)

V druhém, oranžovém stupni rizika nákazy novým typem koronaviru jsou po aktualizaci takzvaného semaforu ministerstva zdravotnictví vedle Prahy nově okresy Beroun, Kladno, Kolín, Praha-východ a Uherské Hradiště. V těchto pěti okresech a také ve zbytku Středočeského kraje bude od pondělí 14. září omezena otevírací doba stravovacích zařízení. Restaurace a bary budou muset mít každý den zavřeno mezi půlnocí a šestou hodinou ranní.

Zatímco ještě předchozí vydání epidemiologického semaforu ponechávalo většinu republiky bílou, což značilo jen ojedinělý výskyt nákazy covidem-19, nově je většina okresů zelená, což značí výskyt nákazy bez komunitního přenosu. Místo dosavadních deseti je takových oblastí 40. Bílá zůstala především část pohraničí, celý Moravskoslezský, téměř celý Zlínský kraj s výjimkou problematického Uherskohradišťska a několik dalších ojedinělých okresů v dalších krajích.

„Nejzatíženějšími regiony jsou Praha a Středočeský kraj, kde se objevuje počátek komunitního šíření. Ohniska nákazy evidujeme také v ostatních regionech, kde jsou však zdroje nákazy dohledatelné a virus se nešíří komunitně,“ uvedl v tiskové zprávě ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO). Středočeský kraj je jediný, který nemá žádný bílý okres.

Ředitel Ústavu zdravotnických informací a statistiky Ladislav Dušek přiblížil, že při tvorbě semaforu zohledňují lidé na ministerstvu množství parametrů. K nejdůležitějším patří počet nově diagnostikovaných pacientů v přepočtu na sto tisíc obyvatel, ale také věkové profily a pravděpodobnost zásahu rizikových skupin. „Velmi podstatný je tvar trendu. Nemusíte mít nově diagnostikovaných mnoho, ale trend může být exponenciální nebo vypadá, že se vymyká kontrole,“ popsal Dušek. Jde také o to, zda se daří zjistit, kde se pozitivně testovaní nakazili, nebo o množství hospitalizací. 

Zdůraznil, že se nemoc v Česku stále šíří lineárně, a nikoli exponenciálně a že totéž platí o hospitalizacích. „Parametry, které hodnotí tíži průběhu nemoci, pravděpodobnost hospitalizace, zátěž zdravotnického systému, jsou velmi pozitivní a dramaticky neeskalují. Proto ,nejhorší‘ barva, kterou máme, je oranžová,“ dodal Ladislav Dušek. Očekává však, že během podzimu se tato čísla zhorší.

Praha se červené nepřiblížila, uvedla Rážová

Hlavní hygienička Jarmila Rážová uvedla, že největší zásah seniorských skupin je na Uherskohradišťsku. „Nicméně situace je pod kontrolou a zvládá se,“ zdůraznila. Podle ministerstva je vývoj v regionu nestabilní, hrozí významná eskalace a existuje riziko komunitního šíření. Zdroj nákazy nedokážou hygienici určit ve 30 procentech případů. Deset procent testovaných má pozitivní výsledky.

Naopak Praha podle Rážové zůstala na podobné úrovni jako v minulém týdnu a k nejvyššímu, červenému stupni pohotovosti se nepřiblížila. „Setrvává v horní polovině oranžového stupně,“ upřesnila.

Covid-19 se podle Rážové šíří především na hromadných akcích, jako jsou svatby, sportovní utkání či zájmové aktivity, kam přijde někdo nakažený. „To jsou ohniska, která se dějí nejčastěji a bohužel s sebou nesou velké počty dalších kontaktů,“ uvedla.

Střední Čechy a Uherskohradišťsko budou mít povinnou zavírací hodinu

Větší množství oranžových a zelených okresů považuje za důsledek toho, že uplynuly dva týdny od začátku školního roku, ke kterým připočetla také konání akcí odložených z jara. S posunem většiny okresů do horší kategorie však přicházejí nová omezení. Lidé v oranžových oblastech musí zapomenout třeba na zábavu, která se protáhne dlouho do noci.

Od pondělí 14. září budou muset v na Uherskohradišťsku a v celém Středočeském kraji o půlnoci zavírat všechny restaurace, bary a další noční stravovací podniky a otevřou až v šest ráno. Totožné opatření platí v Praze již od této středy.

„Bude to nejenom v oranžových okresech, ale na území celého Středočeského kraje. Totéž bude platit i v Uherském Hradišti,“ zdůraznila hlavní hygienička. Důvodem je podle ní i úzké propojení středních Čech s Prahou. 

Podle senátorky Aleny Dernerové (nestr.) je ale právě takové opatření diskutabilní. Připustila, že lidé, kteří vypijí větší množství alkoholu, mohou přestat dodržovat pravidla sociálního distancování. „Nicméně myslím si, že kdo v té hospůdce pije, nedodržuje distanci ani do 12 hodin,“ uvedla místopředsedkyně senátního zdravotnického výboru.

Barmani se nové restrikce obávají. „Přijdeme o velké zisky. Lidé k nám chodí vyloženě od dvanácti a jsou tady tak do dvou,“ podotkl Adam Pánek z jednoho z berounských barů. Každý den podle něj bude podnik tratit desítky tisíc korun.

Jiná opatření však středočeští hygienici nechystají. Podle mluvčí krajské hygienické stanice Dany Šalamunové dramaticky neroste počet hospitalizovaných. „V současné chvíli jsou plošná opatření dostačující,“ uvedla. Nejvíce lidí s koronavirem v regionu je nyní na Kladensku, jejich aktuální počet překročil dvě stovky. Nejvíce nakažených je z dlouhodobého hlediska v okresech Praha-východ a Praha-západ. Dodatečné opatření však připravilo hlavní město. Po změnách v MHD, kde je opět zrušeno poptávkové otevírání dveří a nenastupuje se předními dveřmi do autobusů a tramvají, zavede magistrát od pondělí povinnost dezinfikovat si ruce před vstupem do všech veřejně přístupných budov včetně restaurací, obchodů či hotelů.