Kdo bude uvnitř, bude muset nasadit roušku. I v práci, když jsou lidé blízko u sebe, a ve školách mimo třídy

UDÁLOSTI: Návrat roušek ve vnitřních prostorách v celém Česku (zdroj: ČT24)

Od čtvrtka bude povinné nosit roušku ve vnitřních prostorách v celé České republice, uvedl ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO). Bude tomu tak i ve firmách, kde mezi zaměstnanci nejsou dvoumetrové odstupy, a společných prostorách škol. Opatření reaguje na zhoršující se epidemiologickou situaci v zemi. Premiér Andrej Babiš (ANO) zdůraznil, že jde o rozhodnutí ministerstva zdravotnictví, zároveň apeloval na dodržování nařízení.

Česko v úterý zaznamenalo nárůst počtu potvrzených případů nákazy covidem-19 více než o tisíc a ve středu tomu tak nejspíše nebude jinak, jak naznačil dílčí podvečerní údaj. O situaci jednal dopoledne řídicí tým chytré karantény a připravil výrazné zpřísnění preventivních opatření.

„S odborníky jsme se shodli, že od zítra (čtvrtka) zavedeme povinnost nosit roušku ve vnitřních prostorách budov v celé ČR,“ uvedl po jednání Adam Vojtěch. „Mohou zpomalit nárůst počtu nakažených v dalších týdnech,“ očekává ministr od roušek.

Roušky tedy budou nově povinné při hromadných akcích uvnitř bez ohledu na počet účastníků a také v zaměstnání pro lidi, kteří pracují uvnitř a nejsou mezi nimi alespoň dvoumetrové rozestupy. Ministr upřesnil, že povinnost bude platit i ve školách, ale jen ve společných prostorách. Ve třídě budou moci žáci roušky sejmout. Ochranu nosu a úst označil ministr za preventivní opatření. „Rozhodli jsme se je aplikovat z důvodu celkové zhoršující se situace,“ dodal Vojtěch.

Podle hlavní hygieničky Jarmily Rážové souvisí nová povinnost i s tím, že se blíží období jiných typů respiračních chorob. „I zde může rouška sehrát pozitivní roli,“ podotkla.

Podobně jako v minulosti bude několik výjimek z povinnosti nosit roušky. Nebudou je muset nasazovat malé děti, osoby s duševní poruchou, lidé při konzumaci nebo sportovci v době aktivity.

Republika zezelená. Plošné uzavírání podniků ale Vojtěch nechystá

Dalším krokem bude posun většiny okresů v Česku, které byly dosud na epidemiologickém semaforu považovány za nerizikové, do zelené kategorie. Avizovala to hlavní hygienička.

„Republika zezelená a možná se některé regiony dostanou do oranžové barvy, ale to ještě budeme vyhodnocovat s hygieniky,“ upřesnil Vojtěch. Zelená barva značí okres, kde je zvýšený výskyt covidu-19, semafor hygienici aktualizují vždy v pátek. Oranžově jsou potom zabarvené okresy, kde je počínající komunitní přenos nákazy. 

V současnosti je oranžová pouze Praha, kde hygienici kromě rozšířené povinnosti nosit roušky také nařídili zavírací hodiny pro restaurace, bary a noční kluby. Prázdné musí být od půlnoci do šesti ráno. Po vyhlášení celorepublikové povinnosti roušek ve vnitřních prostorách se bude Praha od ostatních regionů lišit pouze tímto. Podle Adama Vojtěcha by mohlo podobné omezení provozu dopadnout i na některá další místa. Plošné však nebude.

„Pokud se bavíme o plošném celkovém uzavírání některých podniků, obchodů, restaurací, tak to určitě nyní nechystáme. Snažíme se ekonomická opatření minimalizovat jen pro regiony, kde ta situace je nejhorší,“ uvedl ministr. V debatě s poslanci ze zdravotnického výboru zdůraznila hlavní hygienička, že i přes rostoucí počet infikovaných lidí „se stále nejedná o plné totální šíření bez kontroly“.

Babiš vyzývá k odpovědnosti. Podle opozice i podnikatelů jsou kroky vlády chaotické

Premiér Babiš před odletem na jednání do Vídně řekl, že se povinnost roušek rozšíří vzhledem k situaci, která nastala. „Ve společnosti jsou různé názory, ale teď se názor mění. Je potřeba brát ten vir vážně. Ministerstvo zdravotnictví reaguje na situaci, nejprve na pražský semafor, teď celkově na vývoj situace,“ řekl. Podotkl, že nová povinnost je rozhodnutím ministerstva zdravotnictví a vyzval k jejímu dodržování.

„Vyzýváme lidi, aby někteří z nás konečně začali brát ten vir vážně. Někteří to zpochybňují,“ dodal Babiš ve středu večer v ČT a podotkl, že když byl v sobotu v obchodě, byl jediný, kdo měl respirátor. Není podle něj potřeba vyvolávat paniku, ale je třeba se chovat odpovědně.

„Už dávno vyzýváme lidi, aby nosili roušky, dodržovali vzdálenosti a hygienu. Já situaci nepovažuji za vážnou. My sledujeme hlavně počet lidí v nemocnicích. Z hlediska úmrtnosti na milion obyvatel stále patříme mezi nejlepší země Evropy,“ zdůraznil premiér v ČT.

Za uplynulý týden přibyly v Česku tři tisíce nemocných, v nemocnicích leží v těžkém stavu čtyřikrát víc lidí než před měsícem a dvakrát více obecně. Za poslední měsíc zemřelo s covidem-19 jedenapadesát pacientů. Babiš upozorňuje, že 40 procent nakažených je ve věkové skupině 20 až 40 let.

Přímo ve Vídni potom český premiér charakterizoval novou povinnost nosit roušky jako projev mezigenerační solidarity. „Starší jsou ohroženi a – jak jsem se díval na čísla – lidé od 20 do 60 let tvoří 72 procent nakažených,“ vyčíslil.

Babiš se také zmínil o projektu sebetrasování, který by měl dále omezit možnosti viru šířit se díky rychlejšímu dohledávání kontaktů nakažených. „Lidi, kteří dostanou od laboratoře zprávu, že jsou pozitivní, by v aplikaci na webu vyplnili formulář i kontakty, a potom by to pro hygienu bylo lehčí,“ popsal Babiš.

Opoziční politici označili postup vlády za chaotický. „Tohle je promyšlený postup po půlroce s covidem-19 v zádech? Kde jsou modely, predikce, promyšlené kroky? Chybí klid a důslednost v rozhodování, přímost a jasnost v informování, odbornost v argumentaci,“ uvedl předseda STAN Vít Rakušan. Podle zdravotnického experta Pirátů Petra Třešňáka by bylo potřeba, aby nařízení byla stručná a jasná. „Nejjednodušší vládní nařízení by bylo: Noste roušky všude, kde nemůžete dodržet sociální distanc. Neskutečné stohy podmínek, které si vláda navymýšlí, jsou jen živnou půdou pro lidovou tvořivost,“ uvedl.

Kritický byl předseda KSČM Vojtěch Filip, podle kterého je zavádění plošných opatření v rozporu s epidemiologickým semaforem. Předseda SPD Tomio Okamura také vyzval spíše k cíleným lokálním opatřením, počet nakažených na sto tisíc obyvatel se mu zdá nízký ve srovnání s chřipkovými epidemiemi. „Povinná plošná opatření by měla být tam, kde jsou ohniska, jinak by to mělo být spíše na dobrovolné bázi,“ řekl.

Člen výboru pro zdravotnictví Bohuslav Svoboda (ODS) se domnívá, že se roušky ve velkém zavádějí pozdě. Zopakoval své mínění, že se povinnost vůbec neměla rušit. „Kromě roušek nemáme vůbec nic, čím bychom mohli šíření zpomalit, protože chytrá karanténa nefunguje,“ řekl. Podle předsedy KDU-ČSL Mariana Jurečky je situace katastrofická a vláda by měla aktivovat ústřední krizový štáb.

O tom ostatně kabinet uvažuje a obnovení krizového štábu by mělo být jedním z bodů jejího večerního jednání. „Hejtmani volají po ústředním krizovém štábu, protože to byla velmi účinná komunikační platforma. Takže bych se jí nebránil, ba bych ji doporučil,“ podotkl ministr vnitra a šéf předchozího ústředního krizového štábu Jan Hamáček (ČSSD). Ve vládě ale není shoda, ministr Vojtěch dal najevo, že by vytvoření krizového štábu považoval za předčasné.

Za chaotické považuje zavádění opatření kromě politiků také Hospodářská komora. „Rozumíme tomu, že vláda přistupuje k dalším opatřením. Nicméně opět jsou zaváděna překotným způsobem,“ uvedl prezident komory Vladimír Dlouhý.

Roušky byly povinné do konce června

Plošná povinnost používat ochranu dýchacích cest platila v Česku do konce června, od té doby bylo nutné nasazovat roušky pouze v některých regionech – celou dobu v pražském metru, koncem července byly nařízeny ve veřejné dopravě v Moravskoslezském kraji. Od 1. září se plošná povinnost částečně vrátila. Roušky jsou povinné ve veřejné dopravě, na úřadech a ve zdravotnických a sociálních zařízeních.

Ministr zdravotnictví původně v srpnu plánoval i jejich zavedení v obchodech a ve školách, po kritice ale změnil názor. V Praze se povinnost na obchody a nákupní centra rozšířila až od středy, v dalších regionech zatím neplatí. Podle původního nařízení hygieniků měly být roušky povinné od příštího pondělí také ve společných prostorách pražských škol, na to však nedojde vzhledem k tomu, že totéž bude celorepublikově platit již od čtvrtka. Ve školách jsou roušky již povinné například v Ostravě-Porubě, o povinnosti nosit je rozhodli také někteří ředitelé.