Důchodová novela k prvnímu září platit nebude. Prezident zvažuje i veto

Prezident Petr Pavel by poprvé mohl vetovat zákon. Podle jeho mluvčí Markéty Řehákové o tom uvažuje u důchodové novely. Zda ji vetuje či podepíše, oznámí Pavel v pátek, dodala. I kdyby zákon podepsal, nezačal by platit od 1. září, jak původně předpokládala vláda. O důchodové novele jednal Pavel s premiérem Petrem Fialou (ODS) na pravidelné schůzce ve čtvrtek večer. Fiala na Pražský hrad mířil s ambicí hlavu státu přemluvit, aby zákon podepsala ještě v srpnu.

„Pan prezident má určité výhrady k navrhovaným změnám v důchodech. Zvažuje, že se rozhodne způsobem veta, anebo že bude postupovat podpisem v následujících dnech. Znamená to, že novela zákona o důchodovém pojištění nebude platit od 1. září, jak vláda předpokládala,“ uvedla mluvčí hlavy státu po Pavlově schůzce s premiérem Fialou.

Šéf kabinetu schůzku nekomentoval, mluvčí vlády Václav Smolka uvedl, že Fiala zareaguje až poté, co prezident oznámí své rozhodnutí. Před čtvrtečním jednáním premiér ujišťoval, že bude na prezidenta apelovat, aby důchodovou novelu podepsal, a to ještě ve čtvrtek, tedy do konce srpna. „Setkání využiji, abych panu prezidentu připomenul argumenty, se kterými naše vláda tuto novelu připravovala, proč je důležité, abychom udělali změny v důchodovém systému, a že by bylo dobré, kdybychom mohli ty změny realizovat už od 1. září,“ řekl Fiala před jednáním. 

Novelu, která mění pravidla pro výpočet valorizace penzí a také zpřísňuje podmínky pro předčasné odchody do důchodu, protlačila koalice přes tuhý odpor opozice Poslaneckou sněmovnou koncem července. V srpnu prošla v podstatně klidnější atmosféře Senátem, prezident ji ale dostal k podpisu týden před koncem měsíce, přičemž zákon mu dává patnáctidenní lhůtu. Do konce srpna se nerozhodl, zda zákon podepíše, takže nemůže začít platit v termínu, s nímž kabinet počítal.

V úvahu nyní připadají tři možnosti, jak Petr Pavel k novele přistoupí. Může ji podepsat před koncem patnáctidenní lhůty, takže by začala platit, nikoli však od 1. září. Může ji také nechat bez podpisu, v tom případě by byl výsledek po uplynutí lhůty totožný a zákon by začal platit, ale později, než kabinet chtěl. Třetí variantou je veto. To by znamenalo, že by o zákonu ještě jednou jednala Poslanecká sněmovna. Koalice by k přehlasování hlavy státu potřebovala alespoň 101 hlasů. Veto by v tom případě použil Pavel poprvé.

Výhrady k inflačním příspěvkům i zkrácení doby na předčasný důchod

Jaké konkrétní výhrady má Petr Pavel k novele, zatím z Hradu nezaznělo. Prezidentův poradce Vladimír Bezděk se ale v 90' ČT24 zmínil o dvou bodech, s nimiž má expertní tým hlavy státu problém. První je náhrada mimořádných valorizací při vysoké inflaci. Vláda místo nich chce zavést mimořádné příspěvky, které by ale podle Bezděka vyšly stát ještě dráž než mimořádné valorizace.

Druhá výhrada se týká nových pravidel pro předčasné důchody. Prezidentovým expertům se nelíbí, že se zkrátí doba na odchod do předčasné penze z pěti na tři roky před řádným termínem i pro lidi, kteří by nyní na předčasný důchod již měli nárok. „V zákoně podle našeho názoru chybí přechodný mechanismus, který by změnu rozložil v čase a dospěli bychom do cíle z pěti na tři roky pozvolněji,“ shrnul Bezděk.  

Předseda senátorského klubu ODS a TOP 09 Zdeněk Nytra (ODS) ovšem Bezděkovy argumenty odmítl. Připomněl, že příspěvky k důchodům při vysoké inflaci by se neprojevily v následující řádné lednové valorizaci – na rozdíl od dosavadních mimořádných valorizací, které má nahradit. „Matematicky mně vychází (…), že v každém dalším roce úspora být musí,“ míní.

Je zároveň přesvědčen, že není potřeba u předčasných důchodů měnit podmínky postupně. „Je to mimořádný prostředek. Stát poskytuje něco mimořádného, když ten člověk ještě nesplnil nároky na řádný důchod, na tu sociální dávku. Tak myslím, že stát si může určit pravidla,“ uvedl Nytra.

Opoziční poslankyně Jana Pastuchová (ANO) naopak doufá, že prezident návrh skutečně vetuje. „Postoj pana prezidenta vítám. Doufám, že to nebude jenom podpis, který bude o trochu déle, ale že skutečně zazní veto. Abychom se k tomu mohli znovu vrátit na půdě Poslanecké sněmovny a znovu koalici vysvětlovat, proč je to podle našeho názoru špatně,“ podotkla.

90' ČT24: Penzijní novela v ohrožení? Prezident Pavel ještě zákon nepodepsal (zdroj: ČT24)

Předčasný důchod nejdříve tři roky před řádným termínem chtěla vláda stihnout od září

Zářijový termín chtěla vláda stihnout hlavně proto, aby se již od devátého měsíce roku změnila pravidla pro předčasné odchody do důchodu. Nově by měly být možné nejdříve tři roky před dosažením řádného důchodového věku místo nynějších pěti. Pobíraná částka se bude krátit víc než dosud a až do řádného termínu penze se nebude valorizovat zásluhová část důchodu. S ročním odstupem přibude v zákonu ještě podmínka pro předčasný odchod až po odpracování čtyřiceti let místo nynějších pětatřiceti.

Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL) uvedl, že kdyby se zákon do sbírky nedostal do konce srpna, nedotklo by se to ničeho jiného než předčasných penzí. „Maximálně se může stát, že se o jeden měsíc posune změna, která se týká podmínek pro získání nároku na předčasný důchod. Jinak žádná změna není odvislá od toho, jestli se to o měsíc posune,“ poznamenal.

Novela také mění výpočet valorizace. Dosud rostly důchody v lednu o polovinu růstu reálných mezd a o inflaci. Při inflaci přes pět procent navíc dostali penzisté přidáno i během roku. Nově by měly důchody v lednu stoupnout o inflaci v domácnostech důchodců a o třetinu růstu reálných mezd. Mimořádné valorizace již nebudou, místo nich dostanou důchodci dočasný příspěvek ve výši šedesáti procent růstu cen, který nebude mít vliv na následující řádnou valorizaci. Dočasný příspěvek by penzisté pobírali až od července, zatímco mimořádné valorizace byly již v červnu.

Ze stanoviska ředitele odboru sociálního pojištění ministerstva práce Tomáše Machance a z vyjádření ekonoma Institutu pro demokracii a ekonomickou analýzu (IDEA) při akademickém pracovišti CERGE-EI Filipa Pertolda ale vyplývá, že odklad platnosti novely nebude mít vliv na lednové navýšení penzí. Podle nových i dosavadních pravidel by důchodci měli dostat přidáno stejně.

Úpravy mají podle předkladatelů přispět k dlouhodobé udržitelnosti důchodového systému a ke snižování zadlužení státu. Mají také zabránit opakování situace s vlnou odchodů do předčasného důchodu z loňského roku a celkově snížit motivaci k využívání tohoto druhu penze. Opozice se snažila novelu zablokovat, označovala ji za snahu o oloupení důchodců. Poslanci také zpochybňovali, že by důchodovému systému hrozil velký deficit, domnívají se, že by se i bez úprav brzy sám vrátil do vyrovnaného stavu.

Opozice uvažuje o tom, že se kvůli novele obrátí na Ústavní soud. Podle předsedkyně poslaneckého klubu ANO Aleny Schillerové se právní experti opozičního hnutí „zamýšlejí, jestli jsou dány důvody“. „Já je tam jednoznačně vidím,“ dodala. Podle poslankyně SPD Lucie Šafránkové by se k případnému podání chtělo připojit i menší z dvojice opozičních hnutí.