Drive-in hlasování nebo zvláštní okrsky. Ministerstvo navrhuje změny voleb kvůli pandemii

Události: Jak se bude volit? (zdroj: ČT24)

Ministerstvo vnitra připravilo čtyři alternativy pro možnost hlasování z karantény při říjnových volbách do krajů a Senátu. Jedná se o takzvané drive-in hlasování, tedy volení z auta, dále zvláštní okrsky zřízené například v uzavřených domovech seniorů, možnost zmocnění zástupce a docházkové komise. Po jednání se zástupci parlamentních stran to oznámil ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD).

Hamáček po jednání za nejjednodušší označil přijmout všechny možnosti, aby bylo možné přizpůsobit se všem okolnostem.

Zástupci opozičních občanských demokratů, Pirátů, STAN a TOP 09 po schůzce podpořili první dvě varianty, tedy hlasování z auta a zvláštní volební okrsky v zařízeních v karanténě. S ministrem se shodovali na tom, že volby by měly být co nejbezpečnější, aby se lidé nebáli přijít hlasovat. „Uděláme všechno pro to, aby volby byly naprosto bezpečné,“ slíbil Hamáček.

Parlamentní strany se k variantám mají vyjádřit do 4. srpna. O den později se na ministerstvu vnitra uskuteční další schůzka, jejíž závěry ministerstvo předloží v podobě změny volebního zákona tak, aby ho vláda mohla schválit na svém příštím jednání 17. srpna.

Do konce srpna by návrh mohly projednat obě komory parlamentu. Podle místopředsedy KDU-ČSL Jana Bartoška se tak stane na mimořádné schůzi dolní komory. Podle ministra by změna zákona měla být přijata do září, kdy začne školení volebních komisí.

Brífink ministra vnitra o možných úpravách voleb během pandemie (zdroj: ČT24)

Kontroverzní návrhy

Piráti prosazovali také zavedení korespondenční formy hlasování. Podle jejich předsedy Ivana Bartoše i Hamáčka ale pro toto řešení není ve sněmovně většinová podpora. Kvůli tomu se podle Bartoše neobjevilo ani v aktuálních návrzích ministerstva. ODS podle svého místopředsedy Martina Kupky podpoří i „chráněné mobilní týmy“, tedy výjezdy s přenosnou volební schránkou.

Nejdiskutabilnější z návrhů ministerstva je podle Hamáčka i opozičních představitelů možnost zvolit si zástupce, který by za voliče v karanténě mohl lístek do urny vhodit, a to kvůli ústavní podmínce tajnosti hlasování. Tento model používají v Británii, Nizozemsku, Francii či Chorvatsku.

Podle ministrova náměstka Petra Mlsny je ale možnost zmocnění zástupce u voleb v souladu s ústavou. Člověk v karanténě by nahlásil na obecním úřadu svého zmocněnce včetně čísla občanského průkazu, který by za něj v době hlasování odvolil. Data o zmocniteli i zmocněnci by byla opakovaně ověřována.

Hamáček zdůraznil, že všechny navrhované varianty by se vztahovaly pouze na lidi, kteří jsou v karanténě z rozhodnutí hygieny či lékaře. Za současného stavu by se to týkalo zhruba 3500 voličů, uvedl ministr. Podle předsedy STAN Víta Rakušana by se varianty nevztahovaly na lidi, kteří jsou ve dvoutýdenní preventivní karanténě po návratu ze zahraničí. „Takový člověk není žádným způsobem krácen na volebním právu,“ uvedl.

Hamáček zdůraznil, že usiluje o co nejširší konsenzus mezi stranami. Pokud by jedna z nich některou z variant vetovala, z návrhu by tato forma hlasování podle ministra vypadla.

Předseda Sdružení místních samospráv Stanislav Polčák (STAN) v dopise Hamáčkovi uvedl, že obce jsou připraveny zabezpečit konání voleb i za zpřísněných podmínek. Stát ale musí zajistit ochranné pomůcky a financování.  

Skončila lhůta pro nominaci do krajských a senátních voleb

Strany a hnutí měly v úterý poslední možnost přihlásit své kandidáty k letošním krajským a senátním volbám. Lhůta skončila v 16:00. O tom, kdo nakonec bude k volbám připuštěn, rozhodnou registrační úřady do půlky srpna. Krajské volby se budou konat spolu s prvním kolem senátních voleb 2. a 3. října.

Do minulých krajských voleb v roce 2016 se přihlásilo 89 uskupení, z nichž ve všech 13 regionech mělo zastoupení šest. V senátních volbách v roce 2014 v obvodech, kde se bude hlasovat i letos, přihlášku podalo 260 adeptů.

Krajské volby zřejmě budou více než jen bitvou o vládu v regionech. Pro mnohé strany se stanou i testem před sněmovními volbami v příštím roce. Vítězství v regionálních volbách chce obhájit vládní hnutí ANO, které před čtyřmi lety zvítězilo v devíti ze 13 krajů. V senátních volbách bude nejvíce mandátů obhajovat vládní ČSSD, a to deset z 27.

Podle Chvojky je relevantní každá z možností. K volbě skrze zmocněnce jsme zdrženliví, míní Kupka

Tématem voleb se zabýval také pořad Události, komentáře. Podle předsedy poslaneckého klubu ČSSD Jana Chvojky od března vláda řešila spoustu jiných věcí, jako je například podpora zaměstnavatelů, zaměstnanců, a otázka voleb tak přišla na řadu až teď, ale „stále ještě včas“. Každá z navrhovaných možností přitom dává možnost, aby ten, kdo je v karanténě, mohl odvolit a nebylo mu tak upíráno jeho volební právo.

Poslanec a místopředseda ODS Martin Kupka v té souvislosti zdůraznil, že covid-19 neopodstatňuje krácení na volebním právu. „My jsme přišli i s tím, že by bylo dobré, kdyby tady fungovaly i speciální mobilní volební komise, které budou schopny přijít za lidmi, kteří jsou v karanténě a spadnou do ní i po středě, kdy může proběhnout volba drive-in,“ řekl. Naopak vůči volbě prostřednictvím zmocněnce se Kupka staví velmi zdrženlivě.

„Protože to – i podle ústavních právníků – není v souladu s českou ústavou, protože ta předpokládá opravdu přímou volbu bez zastoupení,“ vysvětlil.  

Chvojka a Kupka v Událostech, komentářích (zdroj: ČT24)