TÉMA

Senátní volby 2020

Senátoři se rozloučili s končícími kolegy, předtím konstatovali, že je Babiš ve střetu zájmů

Senát schválil závěry své komise, která se zabývala obsahem evropských auditů věnovaným údajnému střetu zájmů premiéra Andreje Babiše (ANO) ve vztahu k holdingu Agrofert. Střet zájmů podle senátorů existuje, vyzvali Babiše a vládu, aby jej vyřešili. Babiš dlouhodobě odmítá, že by ve střetu zájmů byl. Na schůzi Senátu, kam byl pozván v jiné věci, však nepřišel. Senátoři uzavřeli středeční schůzí funkční období, před koncem října se již sejdou v novém složení.
14. 10. 2020Aktualizováno14. 10. 2020, 20:09|

Překvapení v Kladně: Dienstbier propadl, zvítězila advokátka Šípová. Vyzve poslance Bendla

Ve druhém kole senátních voleb v obvodu Kladno vyzve advokátka Adéla Šípová jako nestraník za Piráty Petra Bendla, poslance za ODS. Primátor Kladna Milan Volf (Volba pro Kladno) i současný senátor Jiří Dienstbier (ČSSD) v prvním kole senátních voleb propadli.
4. 10. 2020|

Nenutil v Chebu končí, ve druhém kole senátních voleb se utká Plevný s Brožovou Lampertovou

Do druhého kola senátních voleb v obvodu Cheb postoupili Miroslav Plevný (za STAN) a Jaroslava Brožová Lampertová (ANO). Volební účast byla v prvním kole nižší než v předchozích volbách, činila 30,69 procenta. V roce 2014 to bylo 33,29 procenta.
4. 10. 2020|

Z napínavého souboje o post kolínského senátora postupují do druhého kola knihovník Kárník a lékař Karen

Na postu senátora pro obvod Kolín se chystá změna. Příští týden se o křeslo utkají knihovník Pavel Kárník (za STAN) s lékařem Igorem Karenem (ANO). Stávající senátorka Emilie Třísková (NK) skončila čtvrtá za třetím Michalem Zapletalem (ODS). K senátním volbám přišlo v obvodu č. 42 přes 39 procent voličů, podobně jako v roce 2014.
3. 10. 2020|

V obvodu Vyškov půjdou do senátního souboje Jaroslav Klaška (KDU-ČSL) a Karel Zitterbart (za STAN)

Do druhého kola senátních voleb v obvodu Vyškov postoupili Jaroslav Klaška (KDU-ČSL) a Karel Zitterbart (za STAN). Klaška má 27,67 procenta hlasů, druhý Zitterbart 27,15 procenta hlasů. Voleb se zúčastnilo 39,50 procenta voličů, o hlasy usilovalo pět kandidátů. Mezi nimi i současný senátor Ivo Bárek (ČSSD), který dostal 22,17 procenta hlasů a skončil na třetím místě.
3. 10. 2020|

O senátní křeslo se v Brně utkají Roman Kraus (ODS) a Anna Šabatová (za Zelené)

Do druhého kola senátních voleb v obvodu Brno-město postoupili Roman Kraus (ODS) a Anna Šabatová (za Zelené). Kraus získal 21,84 procenta hlasů, druhá Šabatová dostala 17,94 procenta hlasů. Voleb se zúčastnilo 47,20 procenta voličů, o hlasy usilovalo 11 kandidátů.
3. 10. 2020|

Tomáš Třetina a Jan Grois se utkají o křeslo senátora v obvodu Znojmo

Do druhého kola senátních voleb v obvodu Znojmo postoupili Tomáš Třetina (TOP 09) a Jan Grois (za ČSSD jako nezávislý). Třetina měl v prvním kole voleb 30,37 procenta hlasů, Grois 25,95 procenta. Oba postupující řekli, že je hlavně důležité, aby lidé přišli i za týden ke druhému kolu senátních voleb. Prvního kola se zúčastnilo 33,42 procenta voličů, o hlasy usilovalo sedm kandidátů.
3. 10. 2020|

O post plzeňského senátora se utká úřadující Aschenbrenner (ODS) s Kůsem (Piráti)

Do druhého kola senátních voleb v obvodu Plzeň-město se probojoval současný senátor Lumír Aschenbrenner (ODS). V duelu o jeho post se proti němu postaví podnikatel a kandidát Pirátů Daniel Kůs. Na třetím místě skončil kandidát za STAN Jindřich Sitta. Hlas v senátním obvodu Plzeň město přišlo odevzdat 39,08 procenta voličů.
3. 10. 2020|

Senátorské křeslo v druhém kole ve Žďáru nad Sázavou získá Klement (za KDU-ČSL) nebo Šmarda (ČSSD)

Do druhého kola senátních voleb v obvodu Žďár nad Sázavou postoupil z prvního místa místostarosta Žďáru Josef Klement (za KDU-ČSL s podporou ODS, TOP 09 a STAN). Jeho soupeřem se stal starosta Nového Města na Moravě Michal Šmarda (ČSSD s podporou Zelených a hnutí Budoucnost). Ve žďárském senátním obvodu přišlo k urnám 37,81 procenta oprávněných voličů, zhruba o 10 procent méně než v prvním kole minulých senátních voleb.
3. 10. 2020|

O senátorský mandát za Zlín se utkají Tomáš Goláň (SEN 21) a Pavel Stodůlka (NEZÁVISLÍ)

Do druhého kola senátních voleb v obvodu Zlín postoupili dosavadní senátor Tomáš Goláň (SEN 21) a Pavel Stodůlka (NEZÁVISLÍ). Goláň získal 32,53 procenta hlasů, druhý Stodůlka dostal 23,90 procenta hlasů. Voleb se zúčastnilo 43,63 procenta voličů, o hlasy usilovalo sedm kandidátů.
3. 10. 2020Aktualizováno3. 10. 2020, 21:44|

Na Strakonicku se o mandát senátora utkají Tomáš Fiala (za ODS) a Luboš Peterka (za KDU-ČSL)

V druhém kole senátních voleb v obvodu Strakonice se utká ředitel strakonické nemocnice Tomáš Fiala (za ODS) a starosta městysu Radomyšl Luboš Peterka (za KDU-ČSL). Peterka o druhé místo do posledních sečtených hlasů bojoval s Petrem Kalinou (ANO). Mandát neobhájil současný senátor za obvod Strakonice Karel Kratochvíle (ČSSD). K volbám přišlo 35,44 procenta voličů.
3. 10. 2020|

O olomoucké křeslo v Senátu se utkají starostové Ošťádal (STAN) a Zahradníček (ANO)

Olomoucko budou v Senátu reprezentovat buď starosta obce Náklo Marek Ošťádal (STAN), nebo starosta obce Medlov a dosavadní náměstek olomouckého hejtmana Jan Zahradníček (ANO). Ani jeden z nich nemůže doufat v podporu některých kandidátů, kteří vypadli v prvním kole. Ti avizovali, že rozhodnutí ponechají na voličích.
3. 10. 2020|

ZÁZNAM: Speciální vysílání ke krajským a senátním volbám 2020

Krajské volby a senátních volby skončily vítězstvím hnutí ANO, které vyhrálo v deseti ze čtrnácti krajů. Ve středočeském kraji zvítězil STAN, v Královehradeckém kraji koalice ODS, STAN a Východočechů a v Libereckém kraji obhájili vítězství Starostové pro Liberecký kraj.
3. 10. 2020|

„Pandemické“ volby začaly, na drive-in stanoviště přijel zlomek očekávaných lidí

Krajské a senátní volby již začaly. Většina lidí přijde volit až v pátek po 14. hodině, ale již ve středu mohli své právo uplatnit lidé, kteří jsou kvůli nákaze koronavirem nebo podezření na ni v izolaci či karanténě. Volby probíhaly na 78 drive-in stanovištích. Dorazit mohlo až 16 tisíc lidí, na které se izolace či karanténa vztahuje, podle předběžných údajů však možnosti volit z auta využilo jen přibližně 3500 z nich.
30. 9. 2020|

Volební stanoviště drive-in se uzavřela. V Česku v úterý přibylo dalších téměř dva tisíce nakažených

V Česku se v 15:00 zavřela volební stanoviště drive-in, která byla určena pro voliče v karanténě. Zájem o hlasování z auta však byl nízký. Kvůli opatřením proti koronaviru začne opět platit nouzový stav, vláda návrh ve středu schválila. V platnost vstoupí v pondělí. Věcí se zabývá i Poslanecká sněmovna. V Česku v úterý přibylo 1965 zjištěných případů koronaviru, méně než ve většině všedních dnů minulého týdne.
30. 9. 2020Aktualizováno30. 9. 2020, 16:43|

Jak a kde volit z auta? Drive-in stanoviště se otevírají už ve středu

Ve středu ráno se v každém českém okrese otevřou takzvaná drive-in stanoviště, kde budou moci přímo z auta volit do krajských zastupitelstev a Senátu lidé, kterým byla hygienou nebo lékařem nařízena karanténa. Pro každý okres je zřízeno minimálně jedno stanoviště, které se většinou nachází v příslušném okresním městě. Výjimkou je okres Bruntál, kde se bude volit na dvou drive-in místech.
29. 9. 2020|

Jak a kde hlasovat z auta? Chystají se volební drive-in stanoviště

Vzhledem k velkému množství lidí v karanténě nebo v izolaci bylo třeba vymyslet, jak mohou odevzdat svůj hlas v letošních krajských a senátních volbách. Jednou z možností je využití takzvaných drive-in stanovišť.
25. 9. 2020|

„Někdo bude muset ještě dělat uklízečku, někdo hlídat u dveří, někdo dezinfikovat.“ Covid-19 proměňuje volební komise

Členové volebních komisí budou mít letos kvůli koronaviru mnohem více povinností než obvykle. Navíc totiž budou muset zajišťovat hygienická opatření – dezinfikování místnosti a prostor mezi plentami nebo dohlížení na to, aby lidé měli roušky a dodržovali rozestupy. To vše může podle komisařů průběh voleb zpomalovat. Navíc některé komise budou mít tentokrát méně členů než při předchozích volbách, často půjde o úplné nováčky.
25. 9. 2020|

Koho vysílají strany do boje o krajská zastupitelstva? Prohlédněte si interaktivní analýzu webu ČT24

V letošních krajských volbách, které se uskuteční 2. a 3. října, se o přízeň voličů uchází téměř 10 tisíc kandidátů. V přehledné analýze přináší web ČT24 přehled o tom, jaké kandidáty vysílají jednotlivé strany do boje o křesla v krajských zastupitelstvech, a srovnává je mezi sebou z hlediska několika základních charakteristik – tedy podle jejich věku, zastoupení žen nebo počtu vysokoškolsky vzdělaných kandidátů.
24. 9. 2020|
Volby 2020

Hygienická opatření jsou nezbytná i při distribuci volebních lístků

Zlínský magistrát v pondělí a úterý vydal zástupcům 29 obcí volební lístky a další tiskoviny pro říjnové krajské a senátní volby. Místnost v přízemí radnice se proměnila ve výdejní sklad. Lístky jsou balené ve fóliích, součástí materiálů je i leták s informacemi o hygienických opatřeních. Úředníci a brigádníci při manipulaci s lístky museli používat roušky a dezinfekci.
16. 9. 2020|

Česká televize odvysílá před volbami 13 krajských debat i superdebatu

Česká televize nabídne v rámci předvolebního vysílání k volbám do zastupitelstev krajů a do Senátu Parlamentu České republiky sérii třinácti krajských debat, které ve čtvrtek 1. října doplní superdebata předsedů politických stran a hnutí o vztahu celostátní a krajské politiky. Stejně jako v předchozích letech vydává také nad rámec norem, kterými se řídí, Pravidla předvolebního a volebního vysílání.
6. 9. 2020|

V Plzeňském kraji volí 45 zastupitelů, o hlasy usiluje 16 stran

Plzeňský kraj má 45 zastupitelů, o hlasy voličů se letos na šestnácti kandidátních listinách uchází 694 kandidátů. V kraji jsou zároveň dva obvody, kde se letos volí senátor: Plzeň-město a Cheb, což je obvod zahrnující i část sousedního Karlovarského kraje.
4. 9. 2020|

Ve Středočeském kraji volí 65 zastupitelů, o hlasy usiluje 16 stran

Středočeský kraj má 65 zastupitelů, o hlasy voličů se letos na šestnácti kandidátních listinách uchází 856 kandidátů. Do Středočeského kraje zároveň spadá či zasahuje pět obvodů, kde se letos volí senátor: Česká Lípa, Kolín, Příbram, Kladno a Louny.
4. 9. 2020|

V Moravskoslezském kraji volí 65 zastupitelů, o hlasy usiluje 20 stran

Moravskoslezský kraj má 65 zastupitelů, o hlasy voličů se letos na dvaceti kandidátních listinách uchází 1019 kandidátů. To je nejvyšší počet ze všech krajů. V kraji jsou zároveň čtyři obvody, kde se letos volí senátor: Ostrava-město, Karviná, Frýdek-Místek a také do kraje částečně zasahuje obvod Přerov.
4. 9. 2020|