Jak a kde volit z auta? Drive-in stanoviště se otevírají už ve středu

Ve středu ráno se v každém českém okrese otevřou takzvaná drive-in stanoviště, kde budou moci přímo z auta volit do krajských zastupitelstev a Senátu lidé, kterým byla hygienou nebo lékařem nařízena karanténa. Pro každý okres je zřízeno minimálně jedno stanoviště, které se většinou nachází v příslušném okresním městě. Výjimkou je okres Bruntál, kde se bude volit na dvou drive-in místech.

Ministerstvo vnitra už dříve představilo tři možnosti, jak mohou lidé v karanténě volit. První z možností je právě hlasování z auta v takzvaných drive-in stanovištích, kterých má být v celém Česku téměř osmdesát. Místa budou uzpůsobena pro průjezd auta, jejich vybavení zajistí armáda.

Hlasovat z auta bude možné pouze ve středu od 7 do 15 hodin. V případě druhého kola senátních voleb se bude hlasovat 7. října. 

V případě, že občan v nařízené karanténě či izolaci nemůže využít drive-in hlasování, může do čtvrtečních 20:00 oznámit krajskému úřadu, že žádá příjezd speciální volební komise. Tu budou tvořit členové z drive-in týmu, kteří přijedou s přenosnou schránkou za občanem domů. Hlasování bude probíhat od pátečních 7:00 do sobotních 14:00.

Další možností je hlasování v pobytových zařízeních sociálních služeb. Pokud krajská hygienická stanice nahlásí uzavřená zařízení na svém území krajskému úřadu, ten do nich vyšle speciální komisi pro hlasování. To bude možné od čtvrtka od 7:00 do pátečních 20:00.

Ministerstvo zvýšilo kapacitu pro zvláštní způsob hlasování

Vzhledem k aktuální epidemické situaci zvýšilo ministerstvo vnitra kapacitu až na 16 tisíc voličů, kteří by mohli hlasovat na drive-in stanovištích, v uzavřených pobytových zařízeních či do zvláštní volební schránky.

„Zdvojnásobili jsme kapacitu, na drive-inech budou moci projíždět dvě auta zároveň. Odvolí i ti, kteří by to například kvůli koloně vozidel nestíhali do 15:00, kdy se tato stanoviště uzavírají,“ řekl už dříve náměstek ministra vnitra Petr Mlsna. Komisí, které budou za lidmi chodit domů, bude místo plánovaných 78 až 156. 

Jak se volí z auta?

Volební stanoviště drive-in bude řádně označeno, voliče by měl na místo nasměrovat policista. Kvůli bezpečnosti lidé při hlasování na stanovištích budou muset po celou dobu zůstat v autě. Každý si musí s sebou vzít občanský průkaz, roušku a potvrzení o nařízené karanténě. Pokud je v jedné domácnosti v karanténě více lidí, mohou jet všichni jedním vozidlem.

Volič nejdříve vjede autem od části, která bude vyhrazena pro ověřování totožnosti. Staženým okénkem předá volební komisi ke kontrole všechny potřebné doklady. K identifikaci bude nutné na malou chvíli stáhnout z obličeje roušku. Po ověření totožnosti bude lidem vydána obálka a hlasovací lístky. 

Po vydání volebních lístků bude muset volič kousek popojet, až pak bude moci vložit lístky do obálky, případně zakroužkovat kandidáty. Poté popojede k volební schránce, přímo z vozidla přes stažené okénko odevzdá hlas, a následně z areálu odjede. 

Řádné volby do zastupitelstev krajů a do třetiny Senátu se konají v pátek 2. října od 14:00 do 22:00 a v sobotu 3. října od 08:00 do 14:00. Druhé kolo senátních voleb bude v pátek 9. a v sobotu 10. října ve stejných časech.

Senátní volby 2020 – obvody, kde se bude letos volit
Zdroj: ČT24