U voleb bude nutná rouška, za porušení povinnosti hrozí sankce

Brífink ministerstva vnitra k připravenosti na volby (zdroj: ČT24)

Při hlasování z auta nebo do speciální mobilní urny se lidé budou muset prokázat potvrzením o tom, že jim byla nařízena karanténa nebo izolace. Zároveň pokud si volič ve volební místnosti odmítne nasadit roušku, komise mu nezabrání odevzdat hlas, čeká ho ale sankce v přestupkovém řízení. Pravidla pro nadcházející krajské a senátní volby představilo v pátek ministerstvo vnitra.

Volby do krajských zastupitelstev a třetiny Senátu začnou přesně za týden. Zástupce do krajů budou lidé vybírat už po šesté, kvůli pandemii koronaviru ale poprvé půjde o hlasování netradiční a víc než dvoudenní – a ministerstvo vnitra nyní představilo instruktážní materiál, jak budou volby vypadat.

 Dle nových pravidel budou lidé muset do místností vcházet s rouškou, po předání občanského průkazu či pasu komisi však musí poodstoupit a roušku si na chvíli sundat kvůli identifikaci.

Náměstek ministra vnitra pro řízení sekce legislativy Petr Mlsna vysvětlil, že pokud volič nebude mít roušku, bude mu poskytnuta jednorázová. Pokud si však člověk odmítne roušku nasadit, komise ho přesto bude muset nechat odvolit, protože absence roušky nemůže zabránit ve výkonu volebního práva.

UDÁLOSTI: Česko se připravuje na volby drive-in (zdroj: ČT24)

Hlasování v karanténě

Ministerstvo také představilo plán toho, jak se bude volit v takzvaných drive-inech a pomocí přenosných uren. Všech 77 míst se otevře ve středu 30. září v sedm ráno. Stanoviště najdou voliči v každém okrese a přesné informace, mnohdy i s mapou nebo fotografií na webu jednotlivých krajských úřadů.

Při hlasování z auta nebo do speciální mobilní urny se lidé budou muset prokázat potvrzením o tom, že jim byla nařízena karanténa nebo izolace. Podle Mlsny nemusí být papírové, postačí i e-neschopenka od lékaře nebo SMS z odběrové stanice potvrzující pozitivní test na covid-19.

Hlasovat mohou lidé v karanténě buď z auta ve středu od 07:00 do 15:00 ve svém okrese, nebo musí na příslušném krajském úřadě do čtvrtečních 20:00 požádat o hlasování do mobilní urny, kterou přinese speciální volební komise. Ta poslouží například tomu, kdo nemá auto, a chce hlasovat z karantény. 

Mlsna také upozornil, že pokud se někdo dostane do karantény po čtvrtečních 20:00, nebude už mít možnost hlasovat. Podle náměstka by nebylo možné hlasování logisticky zvládnout. Zároveň by hrozilo riziko dvojího hlasování, pokud by volič stihl například v pátek odhlasovat a následně v sobotu žádal o speciální volební urnu.

Dimenzováno na šestnáct tisíc lidí

Ministerstvo vnitra ve spolupráci s krajskými úřady zvýšilo kapacitu míst pro hlasování z auta, kde na většině míst zavedlo dva pruhy, a zdvojnásobilo počty mobilních volebních komisí. Reagovalo tak na růst počtu nakažených koronavirem v posledních dnech. Podle Mlsny je nyní možné, aby těmito způsoby odhlasovalo až 16 tisíc lidí, tuto kapacitu považuje za dostatečnou.

Volební lístky z hlasování z auta nebo od speciálních volebních komisí budou převezeny na krajské úřady, kde zůstanou do sobotních 14:00, kdy se volební místnosti uzavírají. Následně je bude sčítat speciální volební komise vybavená ochrannými hygienickými prostředky. Mlsna ale uvedl, že vzhledem k prodlevě mezi odevzdáním hlasů a sčítáním není pravděpodobné, že by na lístcích ještě zůstal aktivní virus.