Senátorské křeslo v druhém kole ve Žďáru nad Sázavou získá Klement (za KDU-ČSL) nebo Šmarda (ČSSD)

Do druhého kola senátních voleb v obvodu Žďár nad Sázavou postoupil z prvního místa místostarosta Žďáru Josef Klement (za KDU-ČSL s podporou ODS, TOP 09 a STAN). Jeho soupeřem se stal starosta Nového Města na Moravě Michal Šmarda (ČSSD s podporou Zelených a hnutí Budoucnost). Ve žďárském senátním obvodu přišlo k urnám 37,81 procenta oprávněných voličů, zhruba o 10 procent méně než v prvním kole minulých senátních voleb.

Příští týden se ve druhém kole křeslo v horní komoře parlamentu pokusí získat Josef Klement (za KDU-ČSL), který od roku 2014 působí jako zastupitel a místostarosta Ždáru nad Sázavou, kde má na starosti školství, sport, sociální věci a finance. V prvním kole senátních voleb získal 31,01 procenta hlasů.

Ve druhém kole senátních voleb se střetne s Michalem Šmardou (ČSSD). Ten v prvním kole zaostal o necelých šest procentních bodů, konkrétně získal 25,28 procenta. Šmarda je už deset let starostou Nového Města na Moravě. Od roku 2019 působí jako místopředseda ČSSD. Loni se stal také kandidátem ČSSD na ministra kultury, nakonec se ale své kandidatury vzdal.

„Co mě překvapilo, byla poměrně vysoká volební účast. Je dobře, že se lidé nebáli jít volit,“ řekl Michal Šmarda (ČSSD) s tím, že další kampaň musí přizpůsobit opatřením proti covidu-19. Plánuje alespoň krátká setkání s lidmi na náměstích.

V prvním kole senátních voleb ve Žďáru neuspěli čtyři kandidáti. Na třetím místě za Michalem Šmardou (ČSSD) skončila živnostnice a novinářka Ivana Horká (NK) z Velkého Meziříčí s 19,93 procenta hlasů. Čtvrté místo patří právníkovi a poradci ministra obrany Liborovi Černému (nestr. za ANO). Kandidát z Nového Města na Moravě získal 14,60 procenta hlasů. Na předposlední pozici skončil univerzitní profesor z Prahy Bohumil Kasal (nestr. za SPD) – dostal 4,78 procenta hlasů. Nejméně hlasů získal podnikový právník z Trnavy Zdeněk Střítecký (KSČM) s 4,37 procenta hlasů.

V senátních volbách v roce 2014 získal ve Ždáru nad Sázavou mandát František Bradáč (KDU-ČSL). V letošních volbách post neobhajoval.

Ve žďárských senátních volbách v roce 2014 byla v prvním kole volební účast zhruba o deset procentních bodů vyšší než letos, konkrétně 47,26 procenta. Ve druhém kole byla účast 21,23 procenta.