O senátorský mandát za Zlín se utkají Tomáš Goláň (SEN 21) a Pavel Stodůlka (NEZÁVISLÍ)

Do druhého kola senátních voleb v obvodu Zlín postoupili dosavadní senátor Tomáš Goláň (SEN 21) a Pavel Stodůlka (NEZÁVISLÍ). Goláň získal 32,53 procenta hlasů, druhý Stodůlka dostal 23,90 procenta hlasů. Voleb se zúčastnilo 43,63 procenta voličů, o hlasy usilovalo sedm kandidátů.

Tomáš Goláň je senátorem od roku 2018, v horní komoře zastává mimo jiné pozici místopředsedy ústavně-právního výboru. Působil jako daňový poradce, v roce 2006 si založil vlastní daňovou kancelář, později se začal úzce specializovat na daňové právo a daňový proces.

Je aktivním kritikem fungování Finanční správy, ostře vystupoval také proti zavedení elektronické evidence tržeb v její současné podobě. V letech 2002 až 2006 byl také zastupitelem v obci Lhota u Vsetína.

V druhém kole se mu postaví oční chirurg Pavel Stodůlka. Je zakladatelem a majitelem zlínské kliniky Gemini, založil i výzkumné centrum pro oční chirurgii, patří ke světovým průkopníkům laserových operací šedého zákalu. Některé operace Stodůlka provedl jako první na světě.

Je členem řady odborných a vědeckých společností, přednáší na mezinárodních očních kongresech a vyučuje také v kurzech pro zahraniční lékaře. Stodůlka operoval mimo jiné Václava Klause, Václava Hudečka či Tomáše Baťu mladšího. Obnovil rovněž zrak u pacienta, který 53 let trpěl slepotou. Je nositelem odborných (Jeseniova cena) a společenských ocenění, stal se i podnikatelem roku 2014 ve Zlínském kraji.

V minulých volbách záskal mandát František Čuba (SPOZ)

Na třetím místě skončil Petr Michálek (STAN) s 14,90 procenta hlasů. Čtvrtá v pořadí je Michaela Blahová (KDU-ČSL) s 12,64 procenta hlasů. Pátou příčku obsadil Radek Henner (SPD), volilo ho 7,90 procenta lidí.

V roce 2014 zvítězil ve Zlíně František Čuba (SPOZ). Ve druhém kole získal 54,01 procenta hlasů. Za ním skončila Alena Gajdůšková (ČSSD). Voleb se zúčastnilo 12 kandidátů. V únoru 2018 Čuba rezignoval, doplňovací volby v květnu vyhrál Goláň, který ve druhém kole získal 53,78 procenta hlasů.