V Plzeňském kraji volí 45 zastupitelů, o hlasy usiluje 16 stran

Plzeňský kraj má 45 zastupitelů, o hlasy voličů se letos na šestnácti kandidátních listinách uchází 694 kandidátů. V kraji jsou zároveň dva obvody, kde se letos volí senátor: Plzeň-město a Cheb, což je obvod zahrnující i část sousedního Karlovarského kraje.

V krajských volbách v roce 2016 zvítězilo v Plzeňském kraji ANO se ziskem 24,4 procenta a 11 mandátů před ČSSD s 20 procenty a 9 zastupiteli. Do zastupitelstva se dále dostaly ODS (8 křesel), KSČM (6), STAN a Patrioti (4), TOP 09 (3), SPD a SPO (2) a KDU-ČSL v rámci Koalice pro Plzeňský kraj (2).

Při sestavování koalice obešly strany, které v kraji vládly dříve, vítězné ANO a na vládě se domluvily ČSSD, ODS, STAN a Koalice pro Plzeňský kraj. Hejtmanem se stal kandidát ČSSD Josef Bernard. Koalice vydržela v původním složení, ale Bernard v hejtmanském křesle nevydržel. Na jaře 2020 oznámil odchod ze strany, v červnu jej zastupitelstvo odvolalo. Do voleb jde kraj bez hejtmana. Bernardova nástupce zastupitelé nezvolili, výkonem pravomocí pověřili náměstkyni Marcelu Krejsovou (ODS).

Senátní volby ve dvou obvodech

Senátory budou letos voliči vybírat v jednom volebním obvodu, který leží celý v Plzeňském kraji. Jde o obvod 9 Plzeň-město, který zahrnuje velkou část krajského města s výjimkou Slovan. Dále se letos volí v obvodu 3 Cheb, který kromě chebského okresu zahrnuje i celé Tachovsko.

Senátorem za Cheb je v současnosti Miroslav Nenutil (ČSSD), který křeslo obhajuje a má osm protikandidátů. 

V Plzni je v současnosti senátorem Lumír Aschenbrenner (ODS), který křeslo obhajuje a má pět protikandidátů.