O post plzeňského senátora se utká úřadující Aschenbrenner (ODS) s Kůsem (Piráti)

Do druhého kola senátních voleb v obvodu Plzeň-město se probojoval současný senátor Lumír Aschenbrenner (ODS). V duelu o jeho post se proti němu postaví podnikatel a kandidát Pirátů Daniel Kůs. Na třetím místě skončil kandidát za STAN Jindřich Sitta. Hlas v senátním obvodu Plzeň město přišlo odevzdat 39,08 procenta voličů.

Dosavadní senátor Lumír Aschenbrenner (ODS) získal 34,93 procenta hlasů. Na druhém místě skončil Daniel Kůs (Piráti), kterému hlas odevzdalo 21,33 procenta voličů. Třetí nepostupové místo získal kandidát STAN, chirurg, plukovník a bývalý velitel vojenské nemocnice Jindřich Sitta s 16,40 procenta platných hlasů. V obvodu neuspěli ani kandidáti KSČM, SPD a ČSSD.

Současného senátora Lumíra Aschenbrennera do voleb nominovala ODS za podpory TOP 09, KDU-ČSL, Agrární demokratické strany a Monarchistů. Členem Senátu, kde působí jako místopředseda výboru pro hospodářství, zemědělství a dopravu, je od roku 2014. Od roku 1998 také působí jako starosta městského obvodu Plzeň 2 – Slovany a jako zastupitel města Plzně.

„Jsem rád, že do druhého kola postoupili kandidáti demokratických stran. Jsem i rád, že volební boj probíhal od všech konkurentů korektně. I vyšší voličská účast ukazuje, že voliči chápou roli Senátu mimo jiné jako opravdovou pojistku demokracie,“ sdělil Aschenbrenner ČT v reakci na své vítězství v prvním kole.

Dosavadnímu senátorovi se postaví podnikatel Kůs

Do druhého kola spolu s ním postupuje kandidát za Piráty podnikatel Daniel Kůs. Členem Pirátské strany je od března 2018 a v komunálních volbách v tom samém roce byl zvolen do zastupitelstva města Plzně i městského obvodu Plzeň 3.

„V první řadě, a to je úplně nejdůležitější, bych chtěl dělat funkci, výkon mandátu na plný úvazek, na sto procent, nemít žádný další souběh s funkcemi,“ řekl Kůs ke svému případnému zvolení senátorem. „Senát má špatnou pověst trafiky, odkladiště politiků. Chtěl bych do něj vnést novou energii, zdravý vítr a nesedět na dvou židlích,“ dodal.

Volební účast v senátním obvodu Plzeň-město byla v prvním kole oproti roku 2014 o téměř sedm procentních bodů vyšší, tehdy hlasovalo 32,10 procenta oprávněných voličů.