Vzácný projev vnitropolitických sporů. Zelenskyj kritizoval Klička za nedostatečnou pomoc při blackoutu

Horizont ČT24 – Politické rozepře v zemi zmítané válkou (zdroj: ČT24)

Ukrajina kromě boje s ruskými okupanty svádí současně navenek méně viditelný boj vnitropolitický. Jeho vzácný veřejný projev okořenili dva přední protagonisté a rivalové ukrajinské politiky – prezident Volodymyr Zelenskyj a starosta Kyjeva Vitalij Klyčko. Hlava státu se do bývalého boxera opřela, protože podle něj nezvládal situaci v hlavním městě po útocích na ukrajinskou infrastrukturu. Klyčko kritiku odmítl s tím, že jde o „politické tance“. Kyjev podle něj dělá dost.

Dvě z nejznámějších tváří ukrajinské politiky nemají společnou fotografii ani vedle sebe nikdy nestály na videu. Když už navštíví stejnou událost, přijdou zvlášť a drží si od sebe odstup. Vztah prezidenta Zelenského a kyjevského starosty Klička je trnitý od počátku. Zelenskyj teď po delší době, před na jaro plánovanými prezidentskými volbami, na svého populárního politického konkurenta zaútočil.

„Zvlášť v Kyjevě je spousta stížností. Ve skutečnosti bylo normálních dodávek dosaženo pouze v místech, které zajišťovaly bezpečnostní složky, a také na hlavním nádraží. Na dalších místech je, mírně řečeno, potřeba více úsilí. Očekáváme od radnice kvalitní práci. Nikdo nikomu neodpustí jen slova bez činů,“ prohlásil Zelenskyj.

Ukrajinci si od začátku války dávají na vnitřní rozbroje pozor, a proto je téměř osobní výtka přímo od prezidenta vzácná. V tomto případě jde o staré politické nepřátele. Kyjevský starosta v reakci uvedl, že v současnosti na politické hašteření není prostor. Energetickou situaci v metropoli se podle něj podařilo stabilizovat. Vyloučil také možnost nutné plošné evakuace, avšak připustil, že kvůli dalším výpadkům může dojít k evakuaci částečné.

„Nechci, zvlášť v současné situaci, vstupovat do politických šarvátek. To je směšné. Mám toho hodně na práci,“ okomentoval Klyčko.

Klyčkovo spojenectví s Porošenkem

Nevraživosti obou mužů dalo před lety základ spojenectví Klička s bývalým prezidentem Petrem Porošenkem, kterého Zelenskyj porazil ve volbách před třemi lety. Hned poté se snažil kyjevského starostu sesadit – i proto, že Porošenka začala nová vláda vyšetřovat pro zradu kvůli údajnému prodeji jednoho z uhelných zdrojů na východě země Ruskem ovládaným silám.

Přestože Klyčko nyní prohlašuje, že o prezidentský úřad usilovat nehodlá, před rokem v květnu ještě mluvil jinak. Služba bezpečnosti Ukrajiny (SBU), přímo podřízená Zelenskému, tehdy podnikla razie v sídlech jeho politických spojenců a v domě, kde Klyčko bydlí.

Vztah Volodomyra Zelenského a Vitalije Klička se tak patrně i dále ponese v duchu citátu „držet si přátele blízko a nepřátele ještě blíž“. Jedná se tak o dynamický a demokratický kontrast vůči druhé straně – vládci Kremlu Vladimiru Putinovi a jeho podřízeným, kteří si kritiku směrem k němu dovolit nesmějí.

Hovořit o předvolebním boji je nejspíš předčasné, soudí zpravodaj ČT

„Kritika Volodymyra Zelenského vůči Klyčkovi je v ukrajinských médiích vnímaná jako první vážná nebo otevřená rozepře mezi nimi v době invaze,“ uvedl zpravodaj České televize Jan Šilhan. Do této chvíle se ukrajinské vedení podle něj snažilo působit jednotně.

„Byly však i výjimky. (…) V druhé polovině srpna Zelenskyj čelil ze strany politické opozice, ale i ze strany části veřejnosti, silné kritice za svá slova pro deník Washington Post. Tehdy prozradil, že měl dopředu od USA opakované informace o tom, že se chystá ruská invaze, a odmítl veřejnost s touto skutečností seznámit,“ připomněl Šilhan.

„Nějaké přirovnání k možnému začínajícímu předvolebnímu boji je nasnadě, ale zda je to realita (…) v době, kdy Ukrajina zažívá již devět měsíců trvající konflikt, to je v tuto chvíli velmi předčasné,“ myslí si zpravodaj.

Horizont ČT24: Zpravodaj ČT Jan Šilhan k přestřelce politických špiček (zdroj: ČT24)