TÉMA

Petr Porošenko

Vzácný projev vnitropolitických sporů. Zelenskyj kritizoval Klička za nedostatečnou pomoc při blackoutu

Ukrajina kromě boje s ruskými okupanty svádí současně navenek méně viditelný boj vnitropolitický. Jeho vzácný veřejný projev okořenili dva přední protagonisté a rivalové ukrajinské politiky – prezident Volodymyr Zelenskyj a starosta Kyjeva Vitalij Klyčko. Hlava státu se do bývalého boxera opřela, protože podle něj nezvládal situaci v hlavním městě po útocích na ukrajinskou infrastrukturu. Klyčko kritiku odmítl s tím, že jde o „politické tance“. Kyjev podle něj dělá dost.
29. 11. 2022|

Ukrajinský exprezident Porošenko zůstává na svobodě. Soud odmítl nařídit jeho zatčení

Soud v Kyjevě ve středu odmítl nařídit zatčení ukrajinského exprezidenta Petra Porošenka, který je podezřelý z velezrady. Uložil mu však povinnost spolupracovat s úřady a vyhovět jejich případným předvoláním, informovala agentura Reuters. Bývalý prezident, jemuž v případě odsouzení hrozí až 15 let vězení, označuje obvinění za smyšlená.
19. 1. 2022|

Ukrajina volí prezidenta. Čokoládového krále Porošenka zřejmě porazí komik Zelenskyj

Na Ukrajině v neděli odstartovalo druhé kolo prezidentských voleb. O post hlavy státu se utká současný prezident Petro Porošenko a populární bavič Volodomyr Zelenskyj. Právě Zelenskyj je podle posledních průzkumů hlavním favoritem voleb. Nad Porošenkem by podle odhadů kyjevského mezinárodního institutu sociologie mohl zvítězit až o 47 procentních bodů.
21. 4. 2019|