TÉMA

Služba bezpečnosti Ukrajiny

Zbrojařská firma a úředníci zpronevěřili podle ukrajinské tajné služby peníze na nákup minometných granátů

Zaměstnanci ukrajinské zbrojařské firmy společně s úředníky tamního ministerstva obrany zpronevěřili téměř 1,5 miliardy hřiven (takřka 910 milionů korun) určených na nákup stovky tisíc minometných granátů, uvedla Služba bezpečnosti Ukrajiny (SBU) na svém webu. Tajná služba vyšetřuje pět lidí a píše, že peníze byly zabaveny a budou vráceny do státního rozpočtu. Oznámení o podvodu při nákupu zbraní, který potvrdil resort obrany, bude v zemi bránící se téměř dva roky ruské invazi, rezonovat, podotkla agentura Reuters.
28. 1. 2024Aktualizováno28. 1. 2024, 21:56|

Námořní dron zasáhl tanker plující pod ruskou vlajkou u Kerčského průlivu

Námořní dron v noci na sobotu zasáhl ruský tanker plující v blízkosti Kerčského průlivu mezi Krymem a Ruskem. Tanker je poškozen a nemůže samostatně dále plout. Podle zdrojů agentury Interfax-Ukrajina, ukrajinské redakce BBC nebo agentur Reuters a AP stojí za útokem ukrajinská tajná služba SBU. Kyjev se zatím oficiálně k útoku nevyjádřil. Rusko zásah tankeru označilo za „teroristický útok na civilní plavidlo“ ze strany Ukrajiny.
5. 8. 2023Aktualizováno5. 8. 2023, 22:02|

Vzácný projev vnitropolitických sporů. Zelenskyj kritizoval Klička za nedostatečnou pomoc při blackoutu

Ukrajina kromě boje s ruskými okupanty svádí současně navenek méně viditelný boj vnitropolitický. Jeho vzácný veřejný projev okořenili dva přední protagonisté a rivalové ukrajinské politiky – prezident Volodymyr Zelenskyj a starosta Kyjeva Vitalij Klyčko. Hlava státu se do bývalého boxera opřela, protože podle něj nezvládal situaci v hlavním městě po útocích na ukrajinskou infrastrukturu. Klyčko kritiku odmítl s tím, že jde o „politické tance“. Kyjev podle něj dělá dost.
29. 11. 2022|