Le Penové „šlape na paty“ Mélenchon. Kampaň cílí na chudinské čtvrti plné migrantů

Události ČT: Předvolební kampaň ve Francii míří do finále (zdroj: ČT24)

Kampaň před prezidentskými volbami ve Francii míří do finále. O postupu současné hlavy státu Emmanuela Macrona z nedělního prvního kola pochybuje málokdo. Průzkumy ale teď naznačují, že o druhé místo by se s nacionalistkou Marine Le Penovou ještě mohl poprat radikálně levicový Jean-Luc Mélenchon. Ten svou kampaň cílí i na problematické čtvrti na okrajích velkých měst.

Jedním z francouzských měst, kde se integrace migrantů nepovedla, je Trappes, které leží jen několik desítek kilometrů od hlavního města Paříže. Právě z tohoto města odešlo do Iráku a Sýrie nejvíce džihádistů z celé Francie. 

Trappes má největší kriminalitu v celé zemi. Za jeden rok je tam spácháno téměř deset tisíc násilných činů, do některých čtvrtí se dokonce po setmění obávají chodit i policisté. Spousta lidí tam žije pod hranicí chudoby, někde dokonce i podle islámských zákonů.

„Je třeba začít tím, že budou trochu poslouchat, co říkáme, že nám dají víc možností a peněz, abychom se z toho dostali. A to je těžké,“ řekl k řešení situace ve městě jeden z jeho obyvatel Mohammed.  

Místní, kteří chodí k volbám, většinou volí levici, někdy i tu krajní. Právě proto zamířil do Trappes Jean-Luc Mélenchon, který se v závěru kampaně zaměřuje na sociálně slabší skupiny obyvatel. I on sám však do města zavítal jenom virtuálně. Jeho příznivci se shromáždili v divadle a sledovali vystoupení v Lille, přenášené pomocí počítačového hologramu do dalších jedenácti měst po celé Francii. 

Le Penová, nebo Mélenchon?

„Pracujeme s úsilím a odhodláním na našem programu a přesvědčujeme lidi jednoho po druhém,“ uvedl v projevu kandidát strany Nepoddajná Francie Mélenchon. Kandidát na prezidenta oslovoval podobným způsobem voliče už v předchozích prezidentských volbách, a to poměrně úspěšně.

Dal dohromady širokou skupinu dobrovolníků, kteří pro něj pracují po celé zemi. „Rozdáváme letáky u východu z metra, u škol, v obtížných čtvrtích. Chodíme od dveří ke dveřím, setkáváme se s lidmi,“ řekl jeden z dobrovolníků ve městě Marseille.  

Popularita Jeana-Luca Mélenchona postupně stoupá. Boj o druhé postupové místo do druhého kola prezidentských voleb je tak stále otevřený.