Islám ve Francii je třeba zbavit cizích vlivů, řekl Macron. Představil strategii proti terorismu

Francouzský prezident Emmanuel Macron v pátek představil strategii boje proti islámskému radikalismu. Její podstatou je potírání paralelní společnosti s odlišnými hodnotami i cizích vlivů na muslimy v převážně sekulární Francii. Příslušný zákon by měla tamní vláda projednat v prosinci. Při teroristických útocích v zemi zemřelo v posledních letech 250 lidí.

Aby bylo možné vybudovat „islám, který může být v míru s republikou“, je nejprve nutné „zbavit islám ve Francii cizích vlivů“, řekl podle agentury AFP prezident v projevu ve městě Mureaux nedaleko Paříže.

Francouzský prezident popsal islám jako „náboženství, které je dnes v krizi po celém světě“, přičemž za důvod této krize označil podle webu stanice France 24 „posilování extremistických pozic“.

Macron se domnívá, že francouzské úřady musejí být schopny snáze kontrolovat a rozpouštět náboženské spolky, mezi jejichž členy se objeví známky radikalismu. Vyzval rovněž ke skončení praxe, kdy jsou věřící ovlivňováni imámy, kteří jsou do Francie vysíláni ze zahraničí, například z Maroka nebo Alžírska. Takových v zemi údajně působí zhruba tři sta.

„Na francouzském území vznikají enklávy, kde platí jiné zákony než francouzské,“ řekl ve vysílání ČT pařížský zpravodaj Jan Šmíd. Podle něj prezident chce, aby byla integrace umožněna těm, kteří se integrovat chtějí. „Cílem také je vytvořit takové prostředí, ze kterého by potom nevycházeli různí atentátníci a útočníci, kteří se necítí ve Francii jako doma,“ doplnil.

Plánuje se i omezení domácí výuky

Od příštího léta by měla být v souvislosti s problémem také výrazně omezena možnost vyučovat děti doma. Učit by je neměli ani učitelé z jiných zemí, kteří jsou placeni tamními vládami. Výjimky se budou moci udělovat jen ze zdravotních důvodů. Předškolní výuka bude povinná už od tří let.

„Prezident Macron řekl zcela jasně, že všechny děti musí chodit do školy. Chce, aby se tyto děti neučily ve svých zvláštních komunitách,“ uvedl Šmíd. Další oblastí jsou podle něj i různé asociace, kde se provádějí různé aktivity právě podle islámských zákonů. „Macron chce věnovat větší pozornost těmto komunitám právě proto, že mohou být nebezpečné pro většinovou společnost,“ řekl.

Francii v posledních letech zasáhlo několik teroristických útoků islamistů, při kterých podle agentury DPA zemřelo dohromady 250 lidí. Mnoho pachatelů pocházelo přímo z Francie. Macron zmínil útok nožem poblíž bývalé redakce satirického časopisu Charlie Hebdo, při kterém byli minulý pátek těžce zraněni dva lidé. Pětadvacetiletý podezřelý čelí obvinění z terorismu.

Levicový politik Jean-Luc Mélenchon prezidenta kritizoval, že kvůli pátečnímu projevu vynechal zakončení summitu Evropské unie, a označil ho za „dezertéra“. Macrona druhý den bruselské vrcholné schůzky zastupuje německá kancléřka Angela Merkelová.