U bývalé redakce Charlie Hebdo byli pobodáni dva lidé. Útok vyšetřuje protiteroristický úřad

Události: Útok v Paříži (zdroj: ČT24)

Při útoku u bývalé redakce satirického časopisu Charlie Hebdo byli vážně zraněni dva lidé, původní informace hovořily o čtyřech zraněných. Policie v souvislosti s útokem zatkla nejprve dva lidi, později během dne dalších pět osob. Vyšetřování činu převzal protiteroristický úřad prokuratury. Redakce Charlie Hebdo čelila v posledních dnech výhrůžkám kvůli opětovnému otištění karikatur proroka Mohameda. Zda mají výhrůžky s aktuálním útokem souvislost, zatím není jasné.

List Le Figaro napsal, že zranění jsou muž a žena, kteří potřebovali naléhavě ošetření, ale jejich životy nejsou v ohrožení. Oba pracují pro tiskovou agenturu a produkční společnost Premières Lignes sídlící v sousedství bývalé redakce Charlie Hebdo.

Podle francouzských médií byl při útoku použit nůž nebo mačeta, některé zprávy se zmiňují o dlouhém řeznickém noži či sekáčku na maso. Policie zatkla krátce po útoku u Opéry Bastille muže s krví na oblečení, avšak jeho popis neodpovídá popisu útočníka. Později byl zatčen další podezřelý, podle zpravodaje ČT v Paříži Jana Šmída má jít o muže indicko-pákistánského původu.

Zpravodaj ČT Šmíd: Motiv útoku zatím neznáme (zdroj: ČT24)

Zatčení pachatele útoku už potvrdil i pařížský prokurátor Rémi Heitz: „Hlavní podezřelý, pachatel, je ve vazbě. Zadržena byla i druhá osoba a prověřuje se její napojení na pachatele.“ Později během dne pak policie zadržela dalších pět lidí.

Premiér i starostka Paříže dorazili k místu útoku

Ministerstvo vnitra vytvořilo krizovou skupinu a do úřadu se spěšně dostavil ministr Gérald Darmanin. Na schůzce byl také premiér Jean Castex a oba se spolu s pařížskou starostkou Annou Hidalgovou později vydali k místu činu. Úřady uzavřely školy v širším okolí a děti nesměly ven. Týkalo se to několika tisíc dětí, odpoledne pak byly školy znovu otevřeny.

Castex řekl, že životy zraněných nejsou ohroženy, a prohlásil, že vláda je odhodlána bojovat proti terorismu všemi prostředky a zajistit svobodu tisku. 

Castex dále prohlásil, že se útok odehrál na „symbolickém místě“. Ministr vnitra Darmanin v rozhovoru se stanicí France 2 označil útok za „islamistický teroristický čin“. Připustil, že úřady nebezpečí v ulici Nicolase Apperta podcenily. 

„V tuto chvíli jde velmi těžko odhadnout motiv činu. Zda šlo o souvislost s Charlie Hebdo, nebo třeba s agenturou, která sídlí vedle. Není ani vyloučeno, že to může souviset s publikováním karikatur proroka Mohameda v Charlie Hebdo,“ dodal zpravodaj ČT.

U dějiště útoku speciální jednotka zároveň prověřovala podezřelý balíček. Laboratoř potvrdila, že neobsahoval výbušninu.

Studio ČT24: Vyjádření francouzského premiéra a pařížského prokurátora (zdroj: ČT24)

Charlie Hebdo sídlí na neznámém místě

Redakce časopisu Charlie Hebdo se stala v roce 2015 terčem teroristického útoku, při kterém zahynulo 12 lidí. Na počátku září začal v Paříži proces se skupinou 14 lidí obžalovaných z podílu na tomto atentátu a na souvisejícím teroristickém útoku na židovský obchod s potravinami.

Satirický časopis v den začátku procesu znovu otiskl karikatury proroka Mohameda, které jako první v roce 2005 zveřejnil dánský deník Jyllands-Posten. Ředitelka personálního oddělní Charlie Hebdo Marika Bretová dostala nyní nové výhrůžky, kvůli kterým musela odejít z domova do úkrytu. Redakce časopisu po atentátu z roku 2015 přesídlila na neznámé místo na okraji Paříže.