„Nedáme si pokoj.“ Charlie Hebdo opět otiskl karikatury proroka Mohameda. V den, kdy začal soud kvůli útoku na jeho redakci

Zpravodaj ČT Jan Šmíd: Charlie Hebdo se dál pohybuje na hraně vkusu (zdroj: ČT24)

Francouzský satirický časopis Charlie Hebdo ve svém nejnovějším vydání znovu otiskl karikatury proroka Mohameda, které jako první zveřejnil v roce 2005 dánský deník Jyllands-Posten. Do prodeje se číslo s karikaturami dostalo právě v den, kdy v Paříži začal soud se čtrnácti obžalovanými z podílu na atentátech na redakci časopisu a obchod s košer potravinami v lednu 2015. Při útoku zemřel šéfredaktor Charlie Hebdo a několik dalších opor redakce.

Kromě původně dánských karikatur proroka Mohameda se na titulní straně aktuálního vydání Charlie Hebdo objevila i kresba proroka podepsaná karikaturistou s uměleckým jménem Cabu, který byl společně s dalšími jedenácti lidmi při útoku v redakci zavražděn také.

„Nikdy si nedáme pokoj. Nikdy nepřestaneme,“ oznámil k opakovanému otištění karikatur redaktor Charlie Hebdo Laurent Sourisseau vystupující pod jménem Riss.

„Nezbytné“ karikatury

Dvanáct kreseb zachycujících proroka Mohameda přetiskl Charlie Hebdo poprvé v roce 2006. Na jedné z nich měl prorok místo turbanu bombu a na titulní straně byla autorská karikatura kreslířů časopisu, na níž se Mohamed zoufale drží za hlavu a říká „Je těžké být milován blbci“.

Týdeník se stal poté terčem výhrůžek, někdo dokonce zapálil jeho redakci a vše vyvrcholilo 7. ledna 2015 atentátem, který vyvolal šok na celém světě a ve Francii mohutné manifestace.

„Po lednu 2015 jsme byli často žádáni, abychom vytvořili další karikatury Mohameda. Vždy jsme to odmítali – ne proto, že by to bylo zakázáno, zákon nám to umožňuje – ale proto, že k tomu bylo zapotřebí dobrého důvodu, důvodu, který má smysl a který něco přináší do debaty,“ vysvětlila nyní redakce. „Reprodukovat tyto karikatury tento týden se nám zdálo být nezbytné,“ dodal časopis na vysvětlenou.

Pamětní deska obětem teroru z redakce Charlie Hebdo
Zdroj: ČT24

Podle zpravodaje ČT ve Francii Jana Šmída se Charlie Hebdo po útoku obsahově mírně změnil, příspěvků kritických vůči islámu přetiskuje méně. „Redaktoři si více všímají dalších kontroverzních událostí a často se pohybují na hraně vkusu,“ uvedl Šmíd s tím, že kresby v Charlie Hebdo stále dokážou vyvolat odpor veřejnosti.

Právo Charlie Hebdo publikovat, byť kontroverzní témata, ale obhajuje i Elysejský palác. „Protože ve Francii existují všechny druhy svobod. Svoboda svědomí, projevu i svoboda novinářů rozhodovat o obsahu svých periodik,“ prohlásil prezident Emmanuel Macron.

I když je redakce po útoku, který vyvolal obrovskou vlnu solidarity, ekonomicky zajištěná, nadále žije v obavách o bezpečnost. „Přesídlila na neznámé místo na okraji Paříže, jen velmi úzký okruh lidí ví, kam přesně. Řada redaktorů má navíc stále policejní ochranu,“ dodal Šmíd.

Události: V Paříži začal soud se spolupachateli útoku na Charlie Hebdo (zdroj: ČT24)

V Paříži začal ostře sledovaný proces

Právě ve středu začal ve francouzské metropoli soud se 14 lidmi obžalovanými z podílu na útocích na Charlie Hebdo a obchod s košer potravinami z ledna 2015, při kterých zemřelo sedmnáct lidí.

Skupina obžalovaných čelí podezření, že logisticky podporovala bratry Chérifa a Saida Kouachiovy, kteří zaútočili na Charlie Hebdo, a pomáhali i Amédymu Coulibalymu, jenž v následujících dvou dnech zavraždil policistku a čtyři rukojmí v obchodě s potravinami na východě francouzské metropole. Bratři Kouachiové i Coulibaly byli při policejních zátazích zabiti.

Proces před zvláštním porotním soudem, který potrvá do 10. listopadu, byl původně naplánován na léto, kvůli epidemii koronaviru ale začíná až nyní. Za přísných bezpečnostních opatření soud vyslechne 144 svědků a 14 znalců, jednání se bude kompletně nahrávat.

Tři z obžalovaných u soudu nebudou. Coulibalyho partnerka Hayat Boumeddieneová a bratři Belhoucineovi několik dní před útoky odcestovali do oblasti Iráku a Sýrie. Zřejmě zahynuli, jejich smrt ale nikdy nebyla oficiálně potvrzena a stále na ně platí zatykač.

Soudní síň, ve které bude probíhat proces s obžalovanými z podílu na útocích v lednu 2015
Zdroj: Blondet Eliot/ABACA/ČTK/ABACA

Spoluúčast na teroristických útocích i zločinné spolčení

Nejtěžší obvinění ze spoluúčasti na teroristických útocích, za což hrozí až doživotí, tíží nejstaršího z bratrů Belhoucineových Mohameda, ale i dalšího z obžalovaných, který má být ve středu v soudní síni.

Coulibalyho přítel Ali Riza Polat je podezřelý, že při přípravě útoků sehrál klíčovou roli obstaráním zbraní, které trojice teroristů použila. Obvinění odmítá. Jeho obhájkyně Isabelle Coutantová-Peyreová, která svého času hájila i teroristu Carlose, se v dopise předsedovi soudu ohradila proti „nerovnosti zbraní“, protože obžaloba povolala 101 svědků, ale obhajobě jich bylo povoleno jen pět.

Pouze jeden z obžalovaných zůstal na svobodě, i když pod dohledem. Je obžalován z prostého „zločinného spolčení“, za které může dostat až deset let vězení. Ostatním obžalovaným hrozí až dvacetileté tresty za „zločinné teroristické spolčení“.

K útoku na Charlie Hebdo se přihlásila odnož organizace Al-Káida na Arabském poloostrově (AQAP), zatímco Coulibaly se hlásil k organizaci Islámský stát. Po útoku z ledna 2015 následovala ve Francii série dalších atentátů, při kterých zahynulo 258 lidí.