TÉMA

Postup

Rusové mírně postoupili u Avdijivky, potvrzuje ISW. Kyjev u města hlásí tvrdé boje

Ruské síly dobyly část průmyslové zóny u východoukrajinského města Avdijivka, uvedl americký Institut pro studium války (ISW) s odvoláním na geolokalizované údaje a zprávy ruských proválečných blogerů. Ukrajinský generální štáb v ranním hlášení tvrdí, že ukrajinští vojáci za uplynulý den odrazili u města tři desítky nepřátelských útoků. Avdijivka, která leží jen asi dvě desítky kilometrů od centra okupovaného Doněcka, je nyní jedním z hlavních bojišť na východní části ukrajinské fronty.
27. 11. 2023Aktualizováno27. 11. 2023, 11:27|

Velká zkouška pro Ukrajinu. Kyjev zahájil hlavní úder, má zpřetrhat ruské spojení s Krymem, píše NYT

Ukrajinci spustili na jihu hlavní úder protiofenzivy, píše americký list The New York Times (NYT) s odkazem na zdroje z Pentagonu. Podle deníku se pokusí prolomit pozemní spojení Krymu s Donbasem a Ruskem. Kyjev vyslal do boje tisíce rezervistů, mnozí z nich prošli výcvikem na Západě a mají k dispozici západní zbraně, uvedl NYT. V poslední době sílí kritické hlasy na adresu Ukrajiny kvůli pomalému postupu, mnozí analytici však upozorňují, že tento opatrný postup je vzhledem k hluboké ruské obraně nutný. Frustraci a úpadek morálky hlásí někteří vojáci. Ztráty jsou podle nich obrovské – na sto metrů osvobozeného území padne až pět vojáků, sdělil zdroj z armády serveru Kyiv Post.
27. 7. 2023Aktualizováno27. 7. 2023, 21:43|

Ukrajinci tvrdí, že postoupili u Bachmutu. Analytici píší o možném lokálním prolomení ruských linií

Jednotky ukrajinské armády postoupily u Bachmutu o dva kilometry a ruský postup ve městě a jeho okolí se zastavil, tvrdí náměstkyně ukrajinského ministra obrany Hanna Maljarová. Americký Institut pro studium války (ISW) píše, že Ukrajincům se na některých místech zřejmě podařilo prolomit ruské linie. Ruské ministerstvo obrany podle státní agentury TASS uvedlo, že ruské síly odrazily všech 26 útoků, které ukrajinská vojska podnikla podél celého 95kilometrového úseku fronty u Soledaru.
12. 5. 2023Aktualizováno12. 5. 2023, 15:28|

30 let zpět: ODS a HZDS se dohodly na harmonogramu rozdělení Československa

Strany ODS a HZDS se i přes dřívější rozpor dohodly na postupu, jak rozdělit Českou a Slovenskou federativní republiku, a stanovily nástin harmonogramu. Do konce září měl být přijat zákon o způsobech zániku federace, v říjnu pak zákon o oddělení majetku. V listopadu měly přijít na řadu zásady budoucí spolupráce mezi Českem a Slovenskem.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1992.
27. 8. 2022|

Le Penové „šlape na paty“ Mélenchon. Kampaň cílí na chudinské čtvrti plné migrantů

Kampaň před prezidentskými volbami ve Francii míří do finále. O postupu současné hlavy státu Emmanuela Macrona z nedělního prvního kola pochybuje málokdo. Průzkumy ale teď naznačují, že o druhé místo by se s nacionalistkou Marine Le Penovou ještě mohl poprat radikálně levicový Jean-Luc Mélenchon. Ten svou kampaň cílí i na problematické čtvrti na okrajích velkých měst.
7. 4. 2022|