Velká zkouška pro Ukrajinu. Kyjev zahájil hlavní úder, má zpřetrhat ruské spojení s Krymem, píše NYT

Ukrajinci spustili na jihu hlavní úder protiofenzivy, píše americký list The New York Times (NYT) s odkazem na zdroje z Pentagonu. Podle deníku se pokusí prolomit pozemní spojení Krymu s Donbasem a Ruskem. Kyjev vyslal do boje tisíce rezervistů, mnozí z nich prošli výcvikem na Západě a mají k dispozici západní zbraně, uvedl NYT. V poslední době sílí kritické hlasy na adresu Ukrajiny kvůli pomalému postupu, mnozí analytici však upozorňují, že tento opatrný postup je vzhledem k hluboké ruské obraně nutný. Frustraci a úpadek morálky hlásí někteří vojáci. Ztráty jsou podle nich obrovské – na sto metrů osvobozeného území padne až pět vojáků, sdělil zdroj z armády serveru Kyiv Post.

Ukrajinským silám se od zahájení protiofenzivy dosud nepodařil větší průlom. Představitelé Bílého domu a Pentagonu ve středu prohlásili, že zvýšenou aktivitu ukrajinské armády nyní sledují s velkým zájmem. „Toto je velký test,“ řekl NYT jeden z vysokých úředníků, který hovořil o situaci pod podmínkou anonymity.

Ukrajinci se podle informací amerického listu pokusí postoupit přes ruská minová pole a další obranné prvky k městu Tokmak na jihu Ukrajiny. V případě úspěchu budou pokračovat na Melitopol. Cílem je buď prolomit spojnici okupovaných území na jihu s Krymem, nebo se alespoň k poloostrovu dostat na dostřel dělostřelectva. Rusko zabralo Krym Ukrajině v roce 2014 a používá jej jako základnu pro svou černomořskou flotilu a také pro zásobování svých sil na jihu.

Operace by v případě, že se bude pro ukrajinské síly dobře vyvíjet, mohla trvat dva nebo tři týdny. Za jejím účelem se do oblasti přesouvají tisíce vojáků, z nichž mnozí byli vycvičeni na Západě a až dosud byli v rezervě.

„Melitopol je asi padesát kilometrů od Azovského pobřeží a jsou z něj snadno kontrolovatelné zásobovací cesty na Krym. Ukrajinci nemusí obsadit celý pás k moři, stačí jim, když se dostanou na dostřel, a to si myslím, že reálné je, i když rozhodně ne v příštích dnech,“ míní novinářka Petra Procházková.

„Ale fronta má přes tisíc kilometrů, a i když by tento úspěch ohrozil pozice Rusů na jihu Ukrajiny a na Krymu, tak pořád tady ještě máme frontu severněji od Dnipra, u Bachmutu a kolem města Kupjansk jsou Ukrajinci v těžké situaci. Takže k velkému zvratu ve válce v příštích týdnech nedojde, spíš to vypadá na opotřebovací válku, která bude trvat ještě dlouho,“ odhaduje Procházková.

Redaktorka Petra Procházková o průběhu ruské invaze na Ukrajinu (zdroj: ČT24)

Záporožská oblast v centru bojů

Ruské ministerstvo obrany ve středu uvedlo, že ukrajinské jednotky obnovily útočné operace u města Orichiv v Záporožské oblasti na jihu Ukrajiny. Orichiv se nachází asi sto kilometrů severně od Azovského moře a čtyřicet kilometrů od Tokmaku. Ministerstvo sdělilo, že ukrajinský útok byl podniknutý silami tří praporů posílených o tanky.

Představitel jmenovaný Moskvou na jihu Ukrajiny Vladimir Rogov uvedl, že útok zahrnoval ukrajinské vojáky, kteří byli vycvičeni v zahraničí a byli vybaveni asi sty obrněnými vozidly, včetně německých leopardů a amerických bojových vozidel Bradley. „Boje skutečně zintenzivnily, a to významně. Hlavní střety se odehrávaly v oblasti hlavního úderu, ve směru na Záporoží, jak se uvádí na Západě,“ citovala ruského vládce Vladimira Putina agentura TASS.

Podle zhodnocení agentury AFP by v této fázi bojů tedy šlo o vzácně rozsáhlou operaci. Ukrajinské velení se ve středu o útoku nezmínilo. Moskva tvrdí, že ho ruské síly odrazily, což nelze ověřit z nezávislých zdrojů.

Američtí analytici z Institutu pro studium války (ISW) ve své nejnovější zprávě napsali, že podle ruských zdrojů ukrajinské síly zahájily intenzivní frontální útok na Robotyne, jež se nachází asi deset kilometrů jižně od Orichivu, přičemž postoupily do vzdálenosti 2,5 kilometru přímo na východ od Robotyne. Ruské síly podle analytiků použily standardní taktiku pružné obrany a zatlačily ukrajinské jednotky o něco zpět, i když ne zcela do jejich výchozích pozic.

Osvobozená obec

Podle analytiků se ale ukazuje, že ukrajinským silám se podařilo prorazit takticky náročné ruské obranné pozice.

„Tento druh průnikové bitvy bude jednou z nejobtížnějších věcí, které mohou ukrajinské síly dosáhnout při snaze o hlubší průniky, jak již dříve vyhodnotil ISW. Obranné linie, které vedou dále na jih od Robotyne, jsou pravděpodobně méně dobře obsazené než tyto nejpřednější pozice, vezmeme-li v úvahu, že ruské síly pravděpodobně musely vyčlenit významnou část dostupných sil k obsazení první linie obranných pozic, které jsou na sever a východ od Robotyne,“ hodnotí analytici.

Posun neoficiálně potvrdil i ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, který ve svém nočním projevu tajemně prohlásil, že ukrajinské síly „měly dnes velmi dobré výsledky“ a že další podrobnosti poskytne později. Zelenskyj ve čtvrtek na sociálních sítích informoval o své návštěvě města Dnipro na východě země, jež se nachází několik desítek kilometrů od frontové linie. Prezident s velením armády řešil situaci na frontě, průběh ofenzivních i obranných operací, zásobování vojáků i možnosti posílení protivzdušné obrany.

Ve čtvrtek večer prezident informoval o osvobození vesnice Staromajorske, která leží na rozhraní Doněcké a Záporožské oblasti v ose protiofenzivy. Zelenskyj zveřejnil na sociálních sítích video, na kterém ukrajinští vojáci uprostřed ruin hlásí, že splnili úkol a osvobodili ves Staromajorske. Zelenskyj tuto zprávu komentoval zvoláním: „Náš jih! Naši chlapci! Sláva Ukrajině!“ Podle ruské redakce BBC o stažení ruských sil ze vsi dříve informovali někteří ruští váleční reportéři.

Náměstkyně ukrajinského ministra obrany Hanna Maljarová ve čtvrtek ohlásila, že ukrajinské jednotky „postupují kupředu“ jižně od Bachmutu, zatímco severně od tohoto východoukrajinského města a také u Kupjansku a Lymanu musejí odrážet útoky ruských sil. O situaci na jihu se nezmínila.

Zranitelnost a napětí v ruském táboře

Podle amerických představitelů existuje hned několik důvodů, proč se Kyjev rozhodl zahájit protiofenzivu právě teď, napsal britský Telegraph. Prvním je, že ukrajinským jednotkám se daří už skoro dva měsíce postupovat na třech hlavních frontách na východě a jihovýchodě země, kde se snažily nalézt slabé místo v ruské armádě k většímu průlomu.

Ukrajina aktuálně útočí ve směrech na Bachmut, Doněck a na jih v Záporožské oblasti. Podle činitelů USA jsou boje úmorné, ale pokrok je stálý a Ukrajinci si čistí cestu přes ruská minová pole a další obranná opevnění.

Kyjev také vycítil příležitost po ruských nepokojích a následných čistkách v armádě, jež se dotkly i regionálního ruského velitele, generálmajora Ivana Popova, jenž přišel o funkci. Minulý měsíc Popov promluvil ke svým vojákům ve čtyřminutové nahrávce a obvinil své nadřízené z toho, že zasadili ránu jeho silám tím, že ho sesadili z funkce jako odvetu za to, že za zavřenými dveřmi sděloval nejvyššímu vedení pravdu o problémech na bojišti.

Rusové jsou navíc podle informací Telegraphu v současné době více zranitelní díky tomu, že ukrajinské dělostřelectvo neustále cílí na ruské dělostřelectvo, muniční sklady a velitelská stanoviště v oblastech daleko za předními liniemi, což vytváří prostor pro postupující Ukrajince, kteří mohou prorazit ruskou obranu a způsobit zmatek v týlu. „Rusové jsou napjatí,“ řekl ve středu nejmenovaný západní představitel. „Stále mají problémy s logistikou, zásobováním, personálem a zbraněmi. Cítí tlak,“ dodal.

Podle Procházkové se mluví o tom, že Ukrajina změnila taktiku a klade důraz právě na dlouhou dělostřeleckou přípravu. „Je to především kvůli rozsáhlým minovým polím, které Rusové za těch mnoho měsíců, kdy se na protiofenzivu čekalo, měli čas připravit. Změna taktiky ale neznamená, že postup bude rychlejší – naopak. Domnívám se, že teď bude dělostřelecká příprava pečlivá a dlouhá a poté budou postupovat menší jednotky ukrajinské pěchoty kupředu a budou se snažit zabrat území, odkud budou vytlačovat Rusy,“ myslí si novinářka.

Ukrajinu přiměly změnit taktiku neúspěchy z první etapy protiofenzivy, upozornil list The Financial Times. Vojáci, se kterými hovořili reportéři listu, popisovali první dny protiútoku jako „chaos“, kdy postup provázely incidenty, včetně palby do vlastních řad, a jednotky čelily minovým polím, protitankovým řízeným střelám a útokům ruských bitevních vrtulníků Ka-52. Ukrajinci v této etapě podle deníku přišli o přibližně pětinu zbraní dodaných NATO.

Kritika pomalého ukrajinského postupu

V médiích v uplynulých dvou měsících často zaznívalo, že ukrajinská protiofenziva postupuje pomaleji, než se očekávalo. Lídři v Kyjevě nedávno připustili, že ofenziva pokročila jen omezeně a osvobodila asi 241 čtverečních kilometrů, tedy asi 0,3 procenta území, které Rusko obsadilo od začátku loňské plnohodnotné invaze.

Britský ministr obrany James Heappey ve středu zdůraznil, že ukrajinská protiofenziva neselhává poté, co unikla na veřejnost německá armádní zpráva, která zpochybnila taktiku Kyjeva a podle níž se protiofenziva dokonce zastavila.

Podle Heappeyho protiútok postupuje podle plánu vypracovaného Ukrajinou, Británií a USA přes zimu. Podle britského ministra je Kyjev oprávněně opatrný, když odmítá poslat velké množství mužů a zbraní dodaných Západem do hustých ruských minových polí.

Ukrajinská armáda podle něj zadržuje dostatečnou palebnou sílu, aby mohla ve správný čas prorazit. „Ukrajina v tuto chvíli plní naše očekávání. V zásadě plní plán, který s námi, s Američany a dalšími vypracovali během minulé zimy,“ řekl Telegraphu v rozhovoru v jihokorejském Pusanu. „Tohle není hollywoodský film. Nenastane okamžik, kdy se tanky rozjedou a začne hrát hudba, odehraje se válečný sestřih a pak – na jeho konci – vítězství do září,“ upozornil Heappey.

„Je velmi snadné ztratit desítky tisíc životů jen při pokusu dostat se přes minová pole, a pak už vám nezbývá nic, čím byste se mohli prorazit, jakmile tam budete,“ poznamenal britský ministr. „Takže si myslím, že pečlivý pokrok, který dělají, je nezbytný, a když se pak dostanou přes překážkové pásy, mají stále dostatek bojové síly připravené k proražení,“ míní Heappey.

Ukrajinští vojáci musí sesedat ze západních obrněných vozidel a ručně odstraňovat miny z polí, uvedl v této souvislosti jeden ze západních představitelů. Děje se tak částečně i v důsledku nedostatku odminovacích vozidel. „Miny nejsou jen na polích, zaminované jsou celé lesy. Když jedete po silnici, vidíte velké cedule, které radí, ať se nevystupuje ze zpevněných cest, protože lány nebo lesy mohou být zaminované a nikdo neví, kolik tam je výbušnin,“ popsal situaci v Charkovské oblasti zpravodaj ČT Jan Řápek.

Ukrajina se potýká také s nedostatkem leteckých sil. Ukrajinští vojáci narážejí při pokusu o postup na ostřelování z ruských vrtulníků. Ukrajina proto opakovaně žádá o dodávky stíhaček F-16 a také další systémy protivzdušné obrany.

Sto osvobozených metrů za cenu až pěti padlých vojáků

Také samotní ukrajinští vojáci si ale stěžují, že protiofenziva postupuje pomalu za cenu nepřetržitého toku mrtvých a raněných. Vojáci, které citoval Kyiv Post uvedli, že budou bojovat dál, ale morálka podle nich upadá a rychlý konec je navíc v nedohlednu.

„Situace je velmi těžká. Rusové dostali příliš mnoho času, aby se připravili na široce ohlašovanou ukrajinskou protiofenzivu. Bylo jim jasné, že jedním ze směrů ukrajinského úderu, ne-li hlavním, bude Záporoží,“ řekl anonymně jeden ze zdravotníků.

Rusové skoro tisíc kilometrů dlouhou frontovou linii dobře opevnili a zaminovali. „Nikdo nečekal, že celý terén bude zaminován, a tak jsme mlátili hlavami do minových polí a pohybovali jsme se hlemýždím tempem. Skutečně ztrácíme mnoho ženistů. Vždy jdou před vojáky,“ konstatoval muž.

„Jakmile dojde k útoku, ruské dělostřelectvo na nás začne pracovat se vším, co má, a drtí naše pozice zepředu dozadu,“ řekl Kyiv Post voják, který bojuje u Doněcku. „Každých sto metrů půdy, kterou osvobodíme, znamená ztrátu čtyř až pěti vojáků – to je průměrná ztráta,“ prohlásil voják.

Problém je podle něj v tom, že Rusové mají převahu v letectvu, čtyřikrát víc lidí a dělostřelectvo pravděpodobně zasáhne jakékoli opevnění, jež by se Ukrajincům podařilo dobýt.

Britské ministerstvo obrany ve čtvrtek s odvoláním na poznatky vojenské rozvědky poukázalo na roli bitevních vrtulníků Ka-52, kterých Rusko od začátku války ztratilo okolo čtyř desítek. V posledních měsících ale své síly na jihu Ukrajiny posílilo modernizovanou variantou Ka-52M, které jsou vyzbrojené novou protitankovou střelou LMUR o dostřelu asi 15 kilometrů, což posádkám umožňuje odpalovat ji mimo dosah ukrajinské protivzdušné obrany.

Studio ČT24: Zpravodaj Řápek k aktuální situaci na Ukrajině (zdroj: ČT24)

Ukrajinský ministr obrany Oleksij Reznikov koncem června řekl listu Financial Times, že osvobození několika vesnic, které se do té doby podařilo, nebylo hlavním cílem protiofenzivy. „Až se to stane, všichni to uvidíte. Všichni všechno uvidí,“ zdůraznil tehdy Reznikov s tím, že hlavní zálohy, včetně většiny brigád nedávno vycvičených na Západě a vybavených moderními tanky NATO a obrněnými vozidly, musí být v operaci ještě využity. Nyní to podle zdrojů z Pentagonu vypadá, že na jihovýchodě Ukrajiny došlo na Reznikovy sliby.