V maďarských volbách znovu vyhrál Orbánův Fidesz

Studio ČT24 –⁠ Vítězství Orbána ve volbách (zdroj: ČT24)

Podle odhadů výsledků parlamentních voleb v Maďarsku získala nejvíce hlasů konzervativní strana Fidesz současného premiéra Viktora Orbána. Fidesz, který v Maďarsku vládne od roku 2010, tak zůstane u moci další čtyři roky, a navíc pravděpodobně posílí svou ústavní většinu.

Po sečtení 98 procent odevzdaných volebních lístků mu připadá 53,2 procenta hlasů, opoziční koalici Společně za Maďarsko pak 34,9 procent hlasů, informovala volební komise. Podle výsledků z pětadevadesáti procent okrsků je pravděpodobné, že se Orbánově straně Fidesz podaří udržet ústavní většinu. Viktor Orbán se už prohlásil za vítěze voleb a lídr opozice Péter Márki-Zay uznal porážku.

Ve vítězném projevu před volebním štábem Orbán prohlásil, že je to vítězství, které „je vidět z Měsíce a určitě z Bruselu“, a považuje ho za dosud největší kvůli tomu, že vládnoucí stranu nedokázalo porazit ani spojení opozičních stran.

„Museli jsme bojovat se zdrcující silou: domácí levicí, mezinárodní levicí, bruselskými byrokraty, Sorosovým impériem se všemi jeho penězi, mezinárodními médii, a dokonce taky s ukrajinským prezidentem,“ prohlásil Orbán.

„Udělali jsme všechno správně, a přesto výsledky ukazují, že po dvanácti letech vymývání mozků může Orbán vyhrát jakékoli volby v této zemi. To je ponaučení, které jsem si z této lekce odnesl,“ pronesl lídr opozice Márki-Zay.

Posílení ústavní většiny

První průzkumy podle zahraničního zpravodaje České televize Petra Obrovského naznačovaly, že účast v letošních parlamentních volbách bude podobná jako před čtyřmi lety, tedy okolo sedmdesáti procent.

Fidesz podle výsledků získal 135 poslaneckých křesel ze 199. „Pro Viktora Orbána je to vítězství na celé čáře. Průzkumy přisuzovaly vítězství Fideszu a v posledních dnech odhadovaly, že má náskok o několik procentních bodů nad sjednocenou opozicí. Tak velký náskok, aby se mu podařilo ústavní většinu posílit o dva mandáty, je ale opravdu překvapení,“ informoval zpravodaj Obrovský. 

Překvapením je podle něj také vstup krajně pravicové strany Naše vlast do Národního shromáždění. Hnutí po sečtení hlasů překročilo hranici pěti procent a získalo sedm poslaneckých křesel. 

Zároveň s volbami se v neděli konalo vládou prosazené referendum o takzvaném zákonu proti pedofilii, který se týká sexuálních menšin. Zákon kritizují ochránci lidských práv i Evropská komise.

Premiér Orbán se v předvolební kampani prezentoval jako pragmatik, který zajistí, že Maďarsko zůstane mimo válku na Ukrajině a neoctne se bez dodávek energetických surovin. Šestičlennou opoziční alianci naopak obviňoval z toho, že zemi zavleče do konfliktu, což zástupci uskupení Společně pro Maďarsko popírali.