Vlaky na Zlínsku kvůli poruše na trati stále nabírají zpoždění. Opravy mohou trvat týdny

Kvůli závadě na trakčním vedení některé vlaky na Zlínsku nabírají zpoždění. Za zkrat a stržení vedení může úterní pochybení nákladního dopravce, který nerespektoval návěstidlo. Na trati mezi Napajedly a Tlumačovem je podle mluvčího Správy železnic (SŽ) Dušana Gavendy od čtvrtečního rána obnovený dvoukolejný provoz. Kvůli poškození zabezpečovacího zařízení je však doprava omezená a vlaky se mohou při průjezdu zpozdit i v řádu desítek minut. Nefungují i některé přejezdy.

„Správa železnic upřesňuje rozsah nutných oprav zabezpečovacího zařízení a dostupnost potřebných technologií. Děláme vše pro to, aby omezení na trati skončilo co nejdříve. Předběžně je však potřeba počítat, že se délka oprav může pohybovat v řádu jednotek týdnů,“ sdělil mluvčí.

Poškození zabezpečovacího zařízení se podle SŽ dotklo také ovládání pěti železničních přejezdů na hlavní trati mezi Nedakonicemi a Tlumačovem a jednoho na trati z Otrokovic do Zlína. „Aktuálně zůstávají mimo provoz čtyři přejezdová zabezpečovací zařízení v úseku Nedakonice – Tlumačov. Obnovení jejich funkce se bude odvíjet od opravy zabezpečovacího zařízení trati,“ doplnil Gavenda. 

Na zmíněných přejezdech není v současné době v provozu světelná signalizace a platí standardní pravidla pro takové situace. „Vlaky se k přejezdu přibližují rychlostí maximálně deset kilometrů za hodinu a houkají,“ upřesnil mluvčí SŽ. 

Viníkem je nákladní dopravce

K mimořádné události došlo vinou nákladního dopravce, strojvedoucí nerespektoval návěstidla pro elektrický provoz. „Následoval zkrat a stržení trakčního vedení a poškození zabezpečovacího zařízení,“ popsala už ve středu SŽ. 

Ve středu byl povolen provoz pouze po jedné koleji, vlaky tak nabíraly někdy až hodinová zpoždění. Škoda se podle Správy železnic pohybuje v řádu desítek milionů korun, při události se nikdo nezranil. 

Dvoukolejná elektrifikovaná trať číslo 330 propojuje Přerov s Břeclaví. Jde o hlavní železniční trať ve Zlínském kraji, kterou využívají lidé na cestě ze Zlína do Prahy, Brna, Ostravy i Olomouce. Po trati jezdí také mezinárodní spoje na lince Varšava–Vídeň.