Na hlavním koridoru se srazily dva nákladní vlaky. Dopravu u Otrokovic zajišťují autobusy

Srážka dvou nákladních vlaků na Zlínsku zastavila v noci na pátek dopravu na jednom z hlavních železničních koridorů v Česku. Provoz mezi Tlumačovem a Otrokovicemi nedaleko Zlína je přerušený, na trase jezdí náhradní autobusy. Dva vozy jednoho z vlaků vykolejily, příčina nehody se vyšetřuje. Podle mluvčí Správy železnic (SŽ) Nely Friebové by mohlo jít o selhání lidského faktoru na straně zaměstnanců SŽ.

Nehoda se stala okolo 01:30. „Mezi Tlumačovem a Otrokovicemi došlo ke srážce nákladního vlaku se zadní částí dalšího nákladního vlaku. Není tam žádné zranění ani usmrcení,“ uvedl mluvčí Drážní inspekce Martin Drápal. Škoda se odhaduje na více než 31 milionů korun, z toho dvacet milionů na osobních autech, která převážel jeden z vlaků.  

Dva párové vozy jsou podle Drápala vykolejené. „Jde o poslední dva vozy vlaku, který stál a je naložený osobními auty. Vlak, který do něj narazil, podle našich informací převážel prázdné kontejnery,“ upřesnil. Jeden z převážených automobilů podle něj po srážce z vlaku vypadl. Pracovníci Drážní inspekce jsou na místě a zabývají se okolnostmi srážky, začalo už i odklízení následků nehody. 

Podle Friebové se událost stala v době plánované výluky, kdy bylo vypnuto traťové i staniční zabezpečovací zařízení. „Řízení provozu v dotčeném úseku je v době výluky z Centrálního dispečerského stanoviště Přerov převedeno na místní řízení z otrokovické stanice pomocí výpravčích a dozorců výhybek. Dosavadní šetření ukazuje na selhání komunikace mezi dopravními zaměstnanci SŽ při plánovaném vypnutí zabezpečovacího zařízení,“ uvedla Friebová.

Policejní mluvčí Monika Kozumplíková uvedla, že dechové zkoušky u obou strojvedoucích byly negativní. „Veškeré okolnosti této nehody prověřují zlínští kriminalisté, kteří zahájili úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání trestného činu obecné ohrožení z nedbalosti,“ uvedla.

Vlaky se na trať vrátí možná až v neděli

Provoz na trati 330, která spojuje Přerov s Břeclaví, je mezi Tlumačovem a Otrokovicemi zastavený. „Ve vyloučeném úseku jsme pro cestující zavedli náhradní autobusovou dopravu. Na místě bude fungovat až do doby, kdy dojde k obnovení provozu,“ uvedl mluvčí Českých drah (ČD) Robert Pagan. „Nynější odhad zprovoznění je v neděli,“ řekla Friebová.

Přerušení provozu se dotklo i několika rychlíků, a to včetně dálkových spojů mezi Prahou a Zlínským krajem.