Sníh komplikoval dopravu. Meteorologové prodloužili výstrahu

V Jizerských horách a Krkonoších od nedělního rána připadlo na některých místech i přes 30 centimetrů sněhu, sněžilo až do pondělního večera. Pro nákladní dopravu byla uzavřená silnice 10 z Tanvaldu přes Harrachov a dál do Polska, v Libereckém kraji narazil vlak do spadlého stromu, na Karlovarsku se srazila tři osobní vozidla s nákladním autem. Výstraha Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) před sněžením platila nejprve do pondělního odpoledne, týkala se Jizerských hor, Krkonoš, Šumavy nebo Jeseníků. Později ale ČHMÚ výstrahu prodloužil, nově platí do úterních 9:00.

Meteorologové varovali zejména před sněhovými srážkami na horách, tvorbou sněhových jazyků i závějí a silným větrem. Kvůli větru došlo k nehodě na železnici v Libereckém kraji. Rychlík společnosti Arriva z Tanvaldu do Prahy narazil do stromu, který spadl na trať kolem 14:00. Přivolaní hasiči evakuovali cestující z vlaku do zastávky Spálov, odkud je přepravili po silnici do Železného Brodu, řekl mluvčí krajských hasičů David Kořínek. 

Kvůli sněhovým srážkám také uzavřeli silničáři pro nákladní dopravu osmnáctikilometrový úsek silnice z Tanvaldu na Harrachov. V posledních letech jej s výjimkou autobusů uzavírají při každém silnějším sněžení. K zablokování silnice tam stačí jediný uvázlý kamion. Doporučená alternativní trasa pro kamiony je přes hraniční přechod Hrádek nad Nisou na silnici I/35.

Kvůli sněžení je pro kamiony dlouhodobě uzavřená i silnice III. třídy na Liberecku přes Mníšek na Raspenavu, kterou silničáři nesolí a je pro ně obtížně sjízdná. Řidiči kamionů musejí směrem na Raspenavu a Hejnice po silnici I/13 přes Frýdlant, která se udržuje chemicky.  

Na Karlovarsku se srazilo několik aut

V Karlovarském kraji odpoledne havarovala kvůli počasí na silnici I/6 tři osobní auta a jedno nákladní, které převáželo auta. Ta při nehodě z návěsu spadla. Minimálně dva lidé jsou zranění, informovali ČTK krajští hasiči a policisté. Podle mluvčího krajských hasičů Martina Kasala se při nehodě zranily dvě děti. Podle krajské policejní mluvčí Zuzany Týřové jsou zranění lehká.

Silnice z Karlových Varů na Prahu musela být kvůli nehodě zcela uzavřena, na místě se vytvořily kolony. „Na místě je silný vítr, sněžení a namrzlá vozovka,“ doplnil Kasal. I policie upozorňuje na namrzlou vozovku. V okolí místa nehody vede silnice přes širokou planinu, kde fouká silný vítr a sněží. Silnice se tak i přes údržbu silničářů rychle zavane. Policie ve svém dopravním servisu informovala, že komplikace na místě mohou vydržet až do doby krátce po půlnoci z pondělí na úterý.

Nehoda na silnici I/6 u odbočky na Žlutice na Karlovarsku
Zdroj: ČTK/PR/HZS Karlovarského kraje

Sněžení a silný vítr zasáhly také Ústecký kraj. Neprůjezdná a zavátá byla silnice do obce Výsluní na Chomutovsku. Sněžilo i na dálnici D8 mezi Ústím nad Labem a hraničním přechodem s Německem.

Náledí se tvořilo například u obce Havraň na Mostecku na silnici 27. V kopci stála kolona v obou směrech, jedna z řidiček osobního auta do kolony narazila. Dopravní nehodu vyšetřují i policisté v Děčíně, kde automobil narazil do plotu. 

Na východě Čech došlo i k výpadkům proudu

V Královéhradeckém kraji pokryl čerstvý sníh silnice v okolí Nové Paky na Jičínsku. Na Rychnovsku si řidiči museli dávat pozor na sněhové jazyky a závěje, které na silnicích tvořil silný vítr, uvedli silničáři.

Energetici v kraji ráno evidovali dvě poruchy na vedeních vysokého napětí v Žacléři a na Rychnovsku. „Noc byla klidná a nárůst poruchovosti jsme neevidovali. Bez energie jsou tak již pouze jednotky domácností,“ uvedla regionální mluvčí ČEZ Šárka Lapáčková Beránková. V Žacléři museli energetici kvůli silnému větru a sněžení opravu poruchy přerušit. 

Husté sněžení komplikuje dopravu na řadě míst Česka (zdroj: ČT24)

„V Krkonoších za 24 hodin připadlo zhruba 40 centimetů sněhu, dnes by to mohlo být dalších dvacet centimetrů,“ uvedl v pondělí ráno redaktor ČT Přemysl Šrámek. Všechny důležité tahy v Královéhradeckém kraji jsou ale již sjízdné. „Od půlnoci až do rána hasiči pomáhali vyprošťovat autobus v Deštném v Orlických horách, linkový autobus v Adršpachu nebo sypač v Bartošovicích,“ uvedl Šrámek. 

Silný vítr v pondělí také zastavil šestisedačkovou lanovku ze Špindlerova Mlýna na Pláně a horní úsek kabinové lanovky na Sněžku. Vlekaři ve Špindlerově Mlýně kvůli silnému větru také zrušili pondělní večerní lyžování na Hromovce. Večerní lyžování v jiných krkonošských areálech v Královéhradeckém kraji ale vítr neomezil.

V souvislosti s počasím došlo k desítkám nehod v Jihočeském kraji. „Od čtyř hodin ráno máme hlášených kolem pětadvaceti dopravních nehod. Většina se obešla bez zranění. Máme tam ale i pár nehod s drobným poraněním, například ruky či krční páteře. Máme vozidlo ve škarpě, na střeše i ve svodidlech,“ popsal před polednem situaci mluvčí jihočeské krajské policie Jiří Matzner.

Sněžit bude dále hlavně na horách

Výstraha před hustým sněžením, závějemi a sněhovými jazyky platila v Česku až do pondělních 18:00, meteorologové ji následně ale prodloužili do úterních 9:00. Vysoký stupeň nebezpečí v souvislosti se sněžením platí zejména na horách v pohraničních oblastech. Do úterního rána hrozí na většině území s výjimkou jižní Moravy také tvorba náledí. Výstraha před silným větrem platila do pondělních 21:00.