TÉMA

Horská Kvilda

O víkendu se oteplí, vrátí se bouřky

O víkendu se sice teploty v Česku zase vyhoupnou nad tropickou třicítku, ale také se vrátí bouřky. Vyplývá to z předpovědi Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). Tento týden byl zatím deštivý a chladný, s teplotami přes den i pod dvacet stupňů Celsia. Ve čtvrtek ráno se teploty v horských údolích přiblížily nule, uvedli meteorologové na Facebooku. V Horské Kvildě na Šumavě bylo naměřeno podle údajů ústavu kolem 04:00 pouze 1,4 stupně.
10. 8. 2023|

Kvilda chce zastavit neřízenou výstavbu apartmánů, připravuje nový územní plán

Šumavská obec Kvilda chce zastavit neřízenou výstavbu v obci. Domů tam přibylo v poslední době tolik, že čistírna odpadních vod je za hranicí kapacity. Problémem jsou hlavně velké apartmánové domy. Řešením má být nový územní plán s možností regulace. Ten ale bude hotový nejdřív za tři roky.
29. 4. 2023|

Začíná se oteplovat, v pondělí bude až 15 stupňů. Na severu ale bude silně foukat

Výstrahu na silný vítr, který bude vát v pondělí, vydal Český hydrometeorologický ústav pro Moravskoslezský kraj, část Olomouckého kraje a pro Frýdlantský výběžek. Vítr ztlumí prudké oteplování – z mrazivého nedělního rána vyšplhají teploty v pondělí až k 15 stupňům Celsia.
12. 3. 2023Aktualizováno12. 3. 2023, 10:43|

V horských obcích volilo více lidí, než kolik mají obyvatel. Vítězil tam Pavel

V některých horských obcích přišlo ke druhému kolu prezidentské volby i třikrát více lidí, než kolik v nich žije obyvatel. Podle oslovených obcí jsou za nárůstem zejména lyžaři a běžkaři, využili voličské průkazy. V horských střediscích vítězil Petr Pavel – ve Špindlerově Mlýně, kde se o tomto víkendu koná světový pohár v lyžování, získal téměř 88 procent hlasů, v Peci pod Sněžkou nebo Bedřichově mu dalo hlas okolo devadesáti procent voličů.
28. 1. 2023|

Na Horské Kvildě spadla teplota 17 stupňů pod nulu. Sadaři zřejmě meruňky před mrazem ochránili

Na polovině meteorologických stanic na jihu Čech v pondělí ráno klesly teploty pod rekordní minimum. Nejchladněji bylo na šumavské Horské Kvildě, kde meteorologové naměřili minus 17,6 stupně Celsia. Dosavadní rekord z roku 2015 pro 4. duben byl 15,4 stupně Celsia. Mrazů se obávali sadaři, nejvíce ohroženy jsou kvetoucí meruňky. Sadaři ze Zlínska ale věří, že krátký mráz květy nepoškodil.
4. 4. 2022Aktualizováno4. 4. 2022, 11:53|

Březen odstartoval mrazivým ránem

Meteorologické jaro začalo v Česku mrazivým ránem. Na horách klesla teplota v úterý nad ránem i pod minus dvacet stupňů Celsia. V nižších polohách bylo obvykle tři až osm stupňů pod bodem mrazu, ojediněle minus deset. Na Facebooku to uvedl Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). Jako meteorologické jaro se označuje období od začátku března do konce května.
1. 3. 2022Aktualizováno1. 3. 2022, 10:45|

Sníh komplikoval dopravu. Meteorologové prodloužili výstrahu

V Jizerských horách a Krkonoších od nedělního rána připadlo na některých místech i přes 30 centimetrů sněhu, sněžilo až do pondělního večera. Pro nákladní dopravu byla uzavřená silnice 10 z Tanvaldu přes Harrachov a dál do Polska, v Libereckém kraji narazil vlak do spadlého stromu, na Karlovarsku se srazila tři osobní vozidla s nákladním autem. Výstraha Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) před sněžením platila nejprve do pondělního odpoledne, týkala se Jizerských hor, Krkonoš, Šumavy nebo Jeseníků. Později ale ČHMÚ výstrahu prodloužil, nově platí do úterních 9:00.
7. 2. 2022Aktualizováno7. 2. 2022, 21:02|

Chladné ráno v Česku přineslo nová minima na zhruba čtyřiceti měřicích stanicích

Nedělní ráno bylo rekordně chladné zhruba na čtvrtině míst, kde se měří třicet a více let. Nové minimum pro desátého října hlásí asi čtyřicet stanic. Největší mráz ukázal teploměr na šumavské stanici Kvilda-Perla, a to minus 10,2 stupně Celsia. Informoval o tom Miloš Dvořák z Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ).
10. 10. 2021|

Česko má za sebou mrazivé ráno, na Šumavě bylo minus deset

Česko zažilo nejchladnější ráno v tomto týdnu. Nejmrazivější bylo na pláních Šumavy, kde se teploty pohybovaly okolo minus deseti stupňů. Na Rokytské slati naměřili dokonce 12,4 stupně Celsia pod nulou. Informoval o tom Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ).
15. 4. 2020Aktualizováno15. 4. 2020, 10:00|

Půlku ledna ovlažily teplotní rekordy. Na Šumavě bylo jaro

Rekordy překonaly teploty na 15 meteorologických stanicích v Česku, které měří déle než 30 let. Největší teplo bylo na Šumavě. Na Churáňově meteorologové naměřili 14,8 stupně Celsia, na Horské Kvildě 14,6 stupně. Zatímco na Šumavě panovalo díky slunečním paprskům jaro, na velké části Moravy a v jižních Čechách byly teploty pod nulou.
15. 1. 2020|