Česko má za sebou mrazivé ráno, na Šumavě bylo minus deset

Česko zažilo nejchladnější ráno v tomto týdnu. Nejmrazivější bylo na pláních Šumavy, kde se teploty pohybovaly okolo minus deseti stupňů. Na Rokytské slati naměřili dokonce 12,4 stupně Celsia pod nulou. Informoval o tom Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ).

Další šumavská stanice Perla, která se nachází u Kvildy, ve středu ráno naměřila minus 11,8 stupně Celsia. V pár kilometrů vzdálené Horské Kvildě teploměry ukázaly 11,2 stupně pod bodem mrazu.

Mrzlo však i v nižších polohách. Například v Táboře meteorologové zaznamenali minus 4,7 stupně Celsia, což znamená překonání teplotního minima z roku 1913. Rekord padl také ve stanici Hlasivo na Táborsku, kde byly minus čtyři stupně Celsia.

Teplotní rekordy padaly rovněž v Plzeňském kraji – například v Konstantinových Lázních na Tachovsku. „Minima byla od minus tří do minus šesti stupňů v těch nižších polohách, když pomineme horská údolí,“ popisuje celkovou situaci v kraji Josef Cink z plzeňské pobočky ČHMÚ.

Mrzlo také ve Zlínském kraji – ve Štítné nad Vláří naměřili meteorologové 5,6 stupně Celsia pod nulou, padl tedy rekord z roku 2001. ČHMÚ očekává mrazivou noc v kraji i ze středy na čtvrtek.

Téměř padesát let starý rekord padl v Pohořelicích na Brněnsku, kde teplota klesla na 5,5 stupně pod bod mrazu. Rekordně nízkou teplotu ve středu ráno evidovali meteorologové také v Dyjákovicích na Zlínsku.

V druhé polovině týdne se oteplí

Před ledovkou a náledím kvůli nízkým teplotám varuje Horská služba Krkonoše. Teploty se tam ráno pohybovaly rovněž pod bodem mrazu, přičemž na hřebenech je místy až 90 centimetrů sněhu. V lavinových katastrech platí první stupeň lavinového nebezpečí z pěti.

V noci teploty po České republice za jasné oblohy klesly na plus jeden až minus tři stupně, lokálně i na minus pět. V dalších dnech se má ale oteplovat.

„Ve středu bude sice převažovat spíše slunečné počasí, ale zejména v severovýchodní polovině území bude přechodně hodně mraků,“ předpokládají meteorologové.

Teploty přes den by měly vystoupat na 13 až 17 stupňů Celsia. Ve čtvrtek pak bude ještě tepleji, rtuť teploměrů ukáže až 22 stupňů.