Začíná se oteplovat, v pondělí bude až 15 stupňů. Na severu ale bude silně foukat

Výstrahu na silný vítr, který bude vát v pondělí, vydal Český hydrometeorologický ústav pro Moravskoslezský kraj, část Olomouckého kraje a pro Frýdlantský výběžek. Vítr ztlumí prudké oteplování – z mrazivého nedělního rána vyšplhají teploty v pondělí až k 15 stupňům Celsia.

Ranní teploty byly v neděli ještě zcela zimní, brzy ráno mrzlo v celé republice, nejvyšší teplota byla naměřena v Praze a byla těsně pod nulou. Na horách klesly teploty k minus 10 stupňům Celsia, na Jizerce v Jizerských horách nebo na šumavské Horské Kvildě bylo zhruba 15 stupňů pod nulou. Přes den se ale oteplí, nejvyšší teploty vystoupají na 2 až 6 stupňů, na jižní Moravě i na 8 stupňů, mrznout bude pouze na horách.

V pondělí bude již 11 až 15 stupňů Celsia, ale také zesílí vítr a v dalších dnech se zase poněkud ochladí, teploty se vrátí pod deset stupňů. Nejsilnější bude pondělní vítr ve Slezsku, na severu Moravy a okrajově i na severu Čech. Český hydrometeorologický ústav vydal výstrahu na silný vítr, která bude platit v celém Moravskoslezském kraji, v horské oblasti na severu Olomouckého kraje a ve Frýdlantském výběžku v Libereckém kraji, a to od pondělních devíti hodin do úterních čtyř hodin ráno.

Nárazy větru budou mít rychlost kolem 65 kilometrů za hodinu, neměly by tedy být tak prudké jako v sobotu, kdy vítr doplněný leckde také sněžením způsobil vážné problémy v dopravě i energetice. Kvůli popadaným stromům museli vyjíždět hasiči k přehrazeným silnicím i železničním tratím, bez elektřiny se ocitly kvůli poškozenému vedení tisíce odběratelů.

Zároveň v Krkonoších či Jizerských horách napadlo přes patnáct centimetrů sněhu. Na horských silnicích nižších tříd je stále buď sníh, nebo se místy tvoří sněhové jazyky. Silnice I. třídy jsou naopak již plně sjízdné. Po sobotní uzavírce pro nákladní auta je od noci opět bez omezení průjezdná i silnice I/10 ve stoupání mezi Tanvaldem a Harrachovem.