Koalice počítá s růstem výdajů na obranu. Rozpočet armády zvýší ještě letos o miliardy

Události: Zvýšené výdaje na obranu (zdroj: ČT24)

Vláda plánuje ještě letos kvůli válce na Ukrajině zvýšit rozpočet ministerstva obrany o miliardy korun. ČT to řekl místopředseda sněmovny Jan Bartošek (KDU-ČSL). S dalším růstem armádního rozpočtu počítají i ministryně obrany a ministr financí.

Koalice chce zvýšit rozpočet ministerstva obrany na nové zbraně, novou munici, nové náhradní díly k bojové technice. „Je nutné posílit rozpočet armády. Aktualizace proběhne určitě v první polovině letošního roku. Rozpočet armády posílíme v řádech miliard,“ řekl Bartošek.

Tomuto záměru je nakloněn i ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS). „Já myslím, že je jasné, že tam ty peníze dáme,“ řekl. Více prostředků pro svůj resort se bude snažit získat i ministryně obrany Jana Černochová (ODS). Jen dodává, že se tak stane, až bude mít některé projekty konkrétní. 

Schválený rozpočet zatím počítá s relativním poklesem

Podle letošního státního rozpočtu, který byl schválen ve čtvrtek, má armáda dostat v absolutních číslech o čtyři miliardy více než loni. V poměru k HDP by to byl ale meziroční pokles. Důvodem je právě růst HDP, s nímž se dosud počítá. 

Zatímco v roce 2021 tak stát poslal na obranu 1,4 procenta HDP, letošní výdaje zatím odpovídají 1,35 procenta HDP. Přitom v roce 2025 chce současná vláda na armádu vydávat dvě procenta HDP. 

Na co dát peníze

Stát však neumí vždy rychle nahradit zastaralou techniku moderními zbraněmi. Už letos měli například vojáci jezdit v nových bojových vozidlech. Největší armádní zakázka v české historii na nákup 210 vozidel za 52 miliard má ale zpoždění. Také proto vláda dva týdny před vypuknutím války na Ukrajině seškrtala plánovaný obranný rozpočet o víc než pět miliard. Nyní chce peníze do armádního rozpočtu postupně vracet.

„Děláme pro to všechny kroky, aby k modernizaci došlo co nejdřív,“ zdůraznila ministryně s odkazem na mezinárodní situaci, kdy Rusko rozpoutalo válku na Ukrajině.

Předseda sněmovního výboru pro obranu a bývalý ministr obrany Lubomír Metnar (za ANO) dodává, že potřeba nejsou jen zbraně, ale i munice, rakety, přepravní prostředky či kolová obrněná vozidla.

Odmítavý postoj ke zvyšování výdajů na obranu má SPD. Není nutné je navyšovat, protože nejsou peníze a není tomu ani uzpůsobena strategie armády, řekl předseda hnutí Tomio Okamura.