S novým rokem budou muset lidé opět sáhnout hlouběji do kapsy. Za vodu, uhlí či ubytování

Události: Zdražení od nového roku (zdroj: ČT24)

S novým rokem se už tradičně zvyšují různé ceny. V některých městech zdražují například poplatky za svoz komunálního odpadu anebo za psy. Připlatí si nejen majitelé rodinných domů, ale také ti, kteří vlastní byty a využívají dálkové teplo, anebo žijí v nájmu. Téměř všech se bude týkat zvýšení cen elektřiny nebo vodného a stočného.

Obyvatelům hlavního města zdraží voda bezmála o pět procent. Za kubík tak budou platit zhruba 94 korun. 

Vedoucí střediska Úpravny vody Podolí z Pražských vodovodů a kanalizací Ondřej Ganžala zmiňuje rekonstrukci této úpravny za více než 120 milionů. Předseda představenstva Pražské vodohospodářské společnosti Pavel Válek pak hovoří také o rekonstrukci páteřních přivaděčů z úpravny vody v Káraném, které jsou starší než sto let. I kvůli těmto investicím si Pražané připlatí.

Zdražovat se bude i jinde. Například v Ostravě nebo v Plzni. Tam bude nárůst ceny až dvanáctiprocentní. Po snížení sazby DPH v květnu ale cena zase na některých místech klesne.

Zdražení vody
Zdroj: ČT24

Někteří pak již pocítili vyšší ceny u uhlí. Například majitelka penzionu Apartmens Maxi Martina Kohlíčková uvedla, že za zhruba šest tun zaplatila o několik desítek korun více. Majitel uhelných skladů Uhlí Havelka Jiří Havelka odhaduje, že v průměru se ceny zvýšily oproti loňskému roku o pět procent. 

Penzion v Krkonoších provozuje Kohlíčková už víc než deset roků. Letos po několika sezonách zdražila ubytování. Zhruba o 10 procent. A to nejen kvůli vyšším cenám za uhlí, ale také kvůli dražším potravinám, službám anebo plánovanému navýšení cen elektřiny.