Potřebovali bychom kontrolovat všechny veřejné prostředky, nejen ty státní, říká staronový šéf NKÚ

Rozhovor s Miloslavem Kalou po znovujmenování do čela Nejvyššího kontrolního úřadu (zdroj: ČT24)

Prezident Miloš Zeman jmenoval ve středu odpoledne staronovým šéfem Nejvyššího kontrolního úřadu (NKÚ) Miloslava Kalu. Ten v rozhovoru pro Českou televizi krátce poté řekl, že by ocenil, pokud by úřad dostal pravomoc kontrolovat veřejné prostředky jako celek, nejen přímo státní peníze. Krátce také zhodnotil loňskou práci NKÚ a nastínil, co úřad čeká letos. Kala instituci řídí od roku 2013.

Zeman při slavnostním ceremoniálu na Pražském hradě mimo jiné řekl, že podporuje rozšíření pravomocí NKÚ. To by uvítal i sám Kala, který v rozhovoru zároveň popsal, ve které oblasti by to mělo být.

„Potřebovali bychom jednu jedinou věc - abychom mohli kontrolovat veřejné prostředky. V současné době můžeme kontrolovat pouze prostředky státní,“ zmínil Kala. To podle něj znamená, že kdyby jeho podřízení chtěli prověřit například projekt, na němž se podílí kromě státu také konkrétní město či kraj, tak zkrátka nemohou. Z více zdrojů jsou podle Kaly financované například projekty z oblasti školství, zdravotnictví, dopravy či energetiky.

Jsme evropský unikát, říká Kala

„To, že můžeme kontrolovat jen státní prostředky, veřejné nikoli, nám dělá velký problém. A jsme v rámci Evropy unikát a jedna z mála zemí, která tuto působnost nemá,“ uvedl staronový šéf kontrolního úřadu. O tuto změnu podle něj usilovala minulá vláda, ale „zhavarovala v Senátu“.

Kala je spokojený s týmem, který v NKÚ má, nechystá žádné personální zemětřesení. „Musíme pokračovat v tom, aby výsledky našich kontrol vedly ke skutečnému zlepšení situace,“ zdůraznil. Rolí NKÚ podle něj je i nastavení zrcadla „těm silným“, tedy vládě. Úřad má podle Kaly pomáhat politické opozici - bez ohledu na to, kdo v ní právě je.

Kala zmínil, že jeho podřízení letos provedou desítky kontrol. „Kontroly vycházejí z filozofie úřadu, také máme systém detekce rizik. Takže sledujeme, kde je riziko nehospodárnosti, neúčelnosti vyšší a tam se zaměřujeme,“ přiblížil staronový prezident NKÚ.

Funkční období prezidenta Nejvyššího kontrolního úřadu je devítileté. Kalovi skončilo 22. března. V minulosti byl zhruba pět let viceprezidentem NKÚ, ještě dřív byl šest let poslancem ČSSD. Kala je také prezidentem evropských kontrolních institucí EUROSAI.

Poslanecká sněmovna jej v březnu zvolila kandidátem na jmenování, byl nakonec jediným uchazečem. Navrhly jej všechny strany vládní koalice Spolu (ODS, KDU-ČSL, TOP 09) a Pirátů se STAN. Kala ve Sněmovně získal 123 hlasů, potřeba jich bylo 92. Zeman při středečním ceremoniálu připomněl, že při předchozí volbě získal Kala 108 hlasů poslanců. Rostoucí počet hlasů podle hlavy státu svědčí o vzrůstající míře důvěry.