Ukrajinský velvyslanec v Česku ocenil morální i konkrétní podporu

Brífink po jednání velvyslance Ukrajiny v ČR Jevhena Perebyjnise a místopředsedy sněmovny Jana Bartoška (KDU-ČSL) k situaci na Ukrajině (zdroj: ČT24)

Ukrajinský velvyslanec Jevhen Perebyjnis po pátečním jednání s místopředsedou sněmovny Janem Bartoškem (KDU-ČSL) poděkoval za „morální i konkrétní podporu“ v konfliktu s Ruskem. Středečním schválením daru dělostřelecké munice se podle něj Česko zařadilo mezi země, které Ukrajině poskytly konkrétní vojenskou podporu. Zatím takových zemí není mnoho, podotkl na tiskové konferenci Perebyjnis.

Bartošek prohlásil, že Česko upřednostňuje mírové řešení situace, ve které není Ukrajina agresorem. Strategie zastrašení Ruska se podle něj ukazuje jako účinná, což česká vláda zohledňuje. „Na ukrajinských hranicích se odehrává budoucnost Evropy,“ zdůraznil.

Doplnil, že Česko pomáhá Ukrajině pravidelně v rámci humanitárních akcí a počítat s tím má i rozpočet na letošní rok. Velvyslanec řekl, že s Bartoškem jednali i o aktivaci meziparlamentní spolupráce. „Včetně vzájemných cest zástupců ukrajinského a českého parlamentu,“ přiblížil Perebyjnis.

Česko věnuje Ukrajině čtyři tisíce dělostřeleckých granátů za asi 37 milionů korun. Ministryně obrany Jana Černochová (ODS), která návrh kabinetu předložila, to považuje za důležité gesto solidarity. Darovanou munici česká armáda využívá pro samohybné kanonové houfnice DANA.

Vojenskou pomoc v poslední době slíbily nebo již zaslaly například Spojené státy, Velká Británie, Dánsko, Kanada a pobaltské země.

Rusko rozmístilo u svých hranic s Ukrajinou a též v Bělorusku desetitisíce vojáků. Kyjev i některé západní země tvrdí, že se Moskva připravuje na možnou invazi na Ukrajinu. Rusko to popírá.