Ukrajina dostane od Česka dělostřeleckou munici. „Je důležité ukázat, že Ukrajina má spojence,“ řekl Fiala

UDÁLOSTI: Česko daruje Ukrajině čtyři tisíce dělostřeleckých granátů (zdroj: ČT24)

Dar čtyř tisíc dělostřeleckých granátů Ukrajině schválila vláda. Oznámil to Jakub Fajnor z tiskového oddělení ministerstva obrany. Ministryně obrany Jana Černochová (ODS), která návrh kabinetu předložila, považuje dar za důležité gesto solidarity. Věří, že se tímto darem podaří posílit obranyschopnost Ukrajiny.

„Dlouhodobě s Ukrajinou rozvíjíme spolupráci a podporujeme její cestu k demokracii. K dispozici máme poměrně širokou škálu možností od politické a diplomatické podpory až po konkrétní projevy, jako je právě dar munice, který považuji za důležité gesto solidarity,“ uvedla k rozhodnutí vlády Černochová.

Premiér Petr Fiala (ODS) zdůraznil, že dar je součástí koordinovaného postupu evropských zemí a členských států NATO. „Podporujeme Ukrajinu a snažíme se dosáhnout toho, aby se situace řešila mírovými prostředky, diplomatickou cestou. (…) Ale jsme připraveni i na horší scénáře. Je také důležité ukázat, že Ukrajina má spojence a podporovatele, kteří jsou připraveni jí pomoci,“ shrnul.

Ukrajina dostane 4006 kusů dělostřelecké munice ráže 152 milimetrů v hodně 36,6 milionu korun. Tyto granáty používá česká armáda pro houfnice DANA. „Účelem daru je posílení obranyschopnosti Ukrajiny, která o pomoc požádala v reakci na situaci, kdy Ruská federace soustředí u jejích hranic značný vojenský potenciál,“ poznamenal Fajnor.

Dodal, že „se nejedná o materiál, který by byl pro ozbrojené síly perspektivní“. Vláda přesto musela schválit výjimku z podmínky trvalé nepotřebnosti, protože zároveň nepovažují čeští vojáci granáty pro houfnice DANA za trvale nepotřebný majetek.

Podmínka veřejné prospěšnosti stanovená pro bezúplatné převody byla podle ministerstva obrany splněna. „Posílení obranyschopnosti Ukrajiny je v zájmu České republiky, protože přispěje ke snížení rizika vzniku ozbrojeného konfliktu na východě Evropy,“ ujistil Fajnor.

Již dříve ministryně Černochová vyloučila, že by vláda zatím plánovala i přímé nasazení českých vojáků na Ukrajině. V úvahu ale podle ní připadá případná humanitární pomoc například v situaci, že z Ukrajiny bude před válečným konfliktem utíkat větší množství lidí.

Černochová také zdůraznila, že dar neporušuje žádné mezinárodní úmluvy. „Jsme vázáni mezinárodním právem, a pokud darujeme Ukrajině munici té ráže (152 milimetrů), tak zcela dodržujeme mezinárodní právo a není tady spor o to, jestli by někdo měl diktovat dalším zemím, zda by tak měly, či neměly činit,“ řekla. 

ČR navýší svůj příspěvek do sil rychlé reakce

Česko nabídlo prodloužení pohotovosti chemické jednotky v rámci sil rychlé reakce NATO. Ve stavu pohotovosti je již od loňska. „Šlo by o jednotku chemické obrany v síle asi 180 osob. Pracuje v uskupení, kterému velí Francie,“ uvedla mluvčí ministerstva obrany Jana Zechmeistrová.

Chemické jednotky české armády se nyní mohou pochlubit i novými obrněnými vozidly. Zatím vojáci převzali prvních pět párů vozidel, další bude odebírat až do července příštího roku.

Nová vozidla pro protichemické jednotky
Zdroj: ČT24

„Tato vozidla v současné době umožňují velice rychlou detekci nebezpečných látek,“ podotkl Tomáš Janků z 31. pluku radiační, chemické a biologické ochrany. Novými vozidly, na jejichž vývoji se podíleli, nahrazují chemici transportéry sovětské výroby ze 60. let minulého století.