Po pozitivním PCR testu nebude 30 dní povinné testování, rozhodla vláda. Platnost očkování bez posilující dávky se zkrátí

Brífink po jednání vlády z 26. ledna (zdroj: ČT24)

Kdo bude mít pozitivní PCR test na koronavirus, čeká ho sice pětidenní izolace, ale zároveň se nebude muset po tomto 30 dní znovu testovat ani mu nebude hrozit karanténa. Po jednání vlády to oznámil premiér Petr Fiala (ODS). Vláda kývla i na zkrácení platnosti očkovacích certifikátů lidem bez posilovací dávky na devět měsíců. Prošlo i rozšíření testování ve školách na studenty vyšších odborných škol. Stejně jako na základních a středních školách se budou testovat jednou týdně. Jeden test týdně nově postačí i zaměstnancům VOŠ, kteří se dosud testovali dvakrát za týden.

Válek ve vládě prosadil úlevu pro lidi, kteří jsou pozitivně testováni a nákazu koronavirem mají potvrzenou metodou PCR. Ty bez příznaků sice bude tak jako dosud čekat pětidenní karanténa, případně delší, budou-li příznaky covidu mít, ale potom se jich nebude týkat povinnost testovat se ani jim nebude hrozit karanténa, a to 30 dní.

„Kdo prodělá omikron, měl pozitivní PCR test, byl v izolaci, od data odebrání testu je 30 dnů de facto bez rizika, že se nakazí, je nulové riziko, že by měl vážné onemocnění,“ zdůvodnil Válek tuto novinku. Ačkoli ministr po schůzi kabinetu prohlásil, že bude účinná ihned po schválení, mluvčí jeho úřadu upřesnil, že se pravidla změní až od pondělí.

Válkův náměstek Josef Pavlovic (Piráti) upřesnil v Interview ČT24, že ministerstvo vychází z doporučení Národního institutu pro zvládání pandemie a z dostupných dat. „Pokud nemám poslední dva dny příznaky, nemusím jít do karantény 30 dnů, protože riziko, že bych nakazil společnost, je minimální,“ vysvětlil.

Očkovací certifikát bude platný 9 měsíců, posilující dávka ho prodlouží

Prošel i další návrh ministerstva zdravotnictví na zkrácení platnosti očkování proti covidu-19  lidem bez posilující dávky na devět měsíců. Oproti dřívějším předpokladům se platnost certifikátů zkrátí až v polovině února a pouze lidem nad 18 let.

Očkovanému dospělému bez posilující dávky tedy přestane certifikát platit 15. února, anebo devět měsíců po dokončení základní vakcinace. Přeočkováním se platnost prodlouží na neurčito. „Dáváme prostor čtrnácti dnů. Mohou jít do jakéhokoli očkovacího centra, nemusí se objednávat,“ zdůraznil Válek. 

Náměstek Pavlovic v Interview ČT24 doplnil, že se tím nic nezmění na platnosti potvrzení o prodělání covidu-19. Ta bude nadále šestiměsíční.

Testování studentů VOŠ začne od pondělí

Ministr školství Petr Gazdík (STAN) upřesnil, že se studenti VOŠ začnou testovat 31. ledna, kdy jim skončí zkouškové období. Podobně jako oni nepodstupují pravidelné plošné testování ani vysokoškoláci, na vysokých školách ale ještě zkouškové období pokračuje. Studentům vysokých škol již dříve doporučil ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09), aby se nechali otestovat, pokud míří na zkoušku.

Podle resortu školství se současně se zahájením testování studentů VOŠ zároveň změní „testovací režim zaměstnanců samotných vyšších odborných škol a také zaměstnanců školních jídelen, které poskytují stravování těmto studentům, na školský testovací režim“. Znamená to, že místo dvou testů týdně jim bude stačit podstoupit jeden, ale nově budou muset v případě, že bude antigenní test pozitivní, ještě na konfirmační PCR test. Nyní zaměstnancům s pozitivním antigenním testem automaticky začíná karanténa, PCR test je dobrovolný, nemá-li dotyčný příznaky covidu-19.

Speciální opatření o testování žáků a zaměstnanců škol se dosud týkalo přípravných tříd základních škol nebo přípravného stupně speciálních škol, základních škol a denní formy vzdělávání na konzervatořích a středních školách. První dva týdny v lednu se v nich nastavilo testování dvakrát týdně, od 17. ledna se omezilo na pondělky. V mateřských, vyšších odborných, základních uměleckých, jazykových a vysokých školách se žáci a studenti netestují. Pracovníci těchto institucí se testují podle mimořádného opatření dvakrát týdně.

Vyšší odborné školy si podle ministerstva školství budou moci vyzvednout sady k testování studentů na krajských pracovištích Národního pedagogického institutu, a to pro termíny testování 31. ledna, 7. února a 14. února. Pro následující období zohlední úřad studenty denní formy vzdělávání VOŠ v centrální distribuci antigenních testů.

Nadále by mělo platit, že pokud je někdo zaměstnán na pracovišti s dvěma testy týdně a zároveň ve škole s frekvencí jednou týdně, bude mu stačit jeden test za týden. Škola mu pro dalšího zaměstnavatele vystaví potvrzení.

Ve správní radě VZP bude Kalousek, v radách guvernérů Stanjura

Vláda rozhodla také o dočasném zákazu návštěv ve věznicích od čtvrtka do 13. února kvůli špatné epidemické situaci. Učinila i rozhodnutí, která nesouvisejí s pandemií covidu-19. Schválila darování čtyř tisíc dělostřeleckých granátů Ukrajině a rozhodovala i o personáliích. Odvolala z postu zmocněnkyně pro lidská práva opoziční poslankyni Helenu Válkovou (ANO), jmenovala naopak nové členy správní rady Všeobecné zdravotní pojišťovny, mezi nimi i bývalého ministra financí Miroslava Kalouska (TOP 09).

Formalitou bylo jmenování ministra financí Zbyňka Stanjury (ODS) guvernérem za Českou republiku ve Světové bance, Evropské bance pro obnovu a rozvoj, Evropské investiční bance a Mezinárodní investiční bance. Zástupci zemí v radách guvernérů se zpravidla stávají ministři financí členských zemí. Prošel také návrh k Nejvyššímu správnímu soudu na pozastavení činnosti 42 politickým subjektů a rozpuštění osmi.

Členové kabinetu se zabývali i dohodou s Polskem, která se týká chystaného rozšíření Dolu Turów blíže k českým hranicím. Podle Fialy zatím není možné smlouvu podepsat. Dál budou jednat pravděpodobně i premiéři obou zemí. 

Vláda také diskutovala s generálním tajemníkem Rady Evropské unie Jeppem Tranholmem-Mikkelsenem o úkolech pro české předsednictví v EU, které nastane ve druhé polovině roku.