TÉMA

Očkovací certifikát

Soud potrestal čtyři ženy za falšování covidových certifikátů

Vsetínský okresní soud potrestal čtyři ženy za falšování certifikátů o absolvovaném očkování proti covidu-19. Hlavní organizátorce uložil úhrnný trest odnětí svobody na deset měsíců s podmíněným odkladem na zkušební dobu tří let a peněžitý trest 24 650 korun. Peněžité tresty od dvaceti tisíc do 122 500 korun musejí na základě rozhodnutí soudu zaplatit další tři ženy, které v případu figurovaly. Na posun v případu upozornil Český rozhlas Zlín. Verdikt vsetínského soudu v kauze potvrdil jeho předseda Pavel Kotrady.
11. 8. 2023|

Státní zástupce zastavil stíhání muže za falšování očkovacích certifikátů

Okresní státní zastupitelství v Písku zastavilo trestní stíhání muže, který padělal očkovací certifikáty dokládající očkování proti covidu-19. Českou televizi o tom informoval žalobce Zbyněk Polívka. Potvrzení o očkování generoval zdarma software, který zveřejnil muž na svých webových stránkách. Národní centrála proti organizovanému zločinu (NCOZ) ho navrhla obžalovat na konci května letošního roku. Rozhodnutí státního zástupce je pravomocné.
13. 7. 2022|

Policie navrhla obžalovat muže kvůli generátoru padělaných očkovacích certifikátů

Policie navrhla obžalovat muže, kterého viní z padělání certifikátů dokládajících očkování proti covidu-19, informoval mluvčí Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) Jaroslav Ibehej. Obviněnému v případě vynesení pravomocného rozsudku hrozí až tříleté vězení. Policisté usilují o to, aby mužův počítač propadl státu.
26. 5. 2022|

Po pozitivním PCR testu nebude 30 dní povinné testování, rozhodla vláda. Platnost očkování bez posilující dávky se zkrátí

Kdo bude mít pozitivní PCR test na koronavirus, čeká ho sice pětidenní izolace, ale zároveň se nebude muset po tomto 30 dní znovu testovat ani mu nebude hrozit karanténa. Po jednání vlády to oznámil premiér Petr Fiala (ODS). Vláda kývla i na zkrácení platnosti očkovacích certifikátů lidem bez posilovací dávky na devět měsíců. Prošlo i rozšíření testování ve školách na studenty vyšších odborných škol. Stejně jako na základních a středních školách se budou testovat jednou týdně. Jeden test týdně nově postačí i zaměstnancům VOŠ, kteří se dosud testovali dvakrát za týden.
26. 1. 2022Aktualizováno26. 1. 2022, 22:34|

Policie stíhá čtyři ženy kvůli vystavování falešných očkovacích certifikátů, zřejmě prověří i jejich „zákazníky“

Vsetínští kriminalisté stíhají od prosince čtveřici žen, které se podle nich podílely na falšování certifikátů o absolvované vakcinaci proti covidu-19. Dvě z nich pracovaly ve vsetínském očkovacím centru. Podle policie ženy zajistily padělaný dokument pro více než sedmdesát lidí, na úplatcích si přišly téměř na půl milionu korun. Dvěma nyní hrozí až pětileté vězení, čtyři, respektive tři roky ve vězení mohou v případě prokázání viny a odsouzení strávit další dvě spolupachatelky. V tiskové zprávě to uvedl policejní mluvčí Petr Jaroš.
4. 1. 2022Aktualizováno4. 1. 2022, 16:41|

Platnost očkovacích certifikátů se zkrátí

Platnost očkovacích certifikátů proti covidu se od ledna 2022 zkrátí na devět měsíců. Pro jejich prodloužení je nutné, aby si lidé nechali aplikovat posilující dávku. Pokud tak neučiní, certifikát jim po devíti měsících přestane platit, řekl ministr zdravotnictví v demisi Adam Vojtěch (za ANO). Resort také vyzve k přeočkování ty, kterým uplynuly dva měsíce od aplikace vakcíny Janssen. Podle kandidáta na ministra zdravotnictví Vlastimila Válka (TOP 09) by se mělo očkování touto jednodávkovou vakcínou omezit.
2. 12. 2021Aktualizováno2. 12. 2021, 20:03|