Platnost očkovacích certifikátů se zkrátí

Události: Platnost očkovacích certifikátů bude od nového roku kratší (zdroj: ČT24)

Platnost očkovacích certifikátů proti covidu se od ledna 2022 zkrátí na devět měsíců. Pro jejich prodloužení je nutné, aby si lidé nechali aplikovat posilující dávku. Pokud tak neučiní, certifikát jim po devíti měsících přestane platit, řekl ministr zdravotnictví v demisi Adam Vojtěch (za ANO). Resort také vyzve k přeočkování ty, kterým uplynuly dva měsíce od aplikace vakcíny Janssen. Podle kandidáta na ministra zdravotnictví Vlastimila Válka (TOP 09) by se mělo očkování touto jednodávkovou vakcínou omezit.

„Zkracujeme platnost očkovacích certifikátů na devět měsíců s účinnosti od 1. ledna příštího roku,“ sdělil Vojtěch. Česko tak následuje doporučení Evropské komise, která na konci listopadu toto zkrácení navrhla.

Pokud si lidé nechají dát posilující dávku, platnost certifikátů zatím bude podle Vojtěcha na dobu neurčitou. „Nemáme v tuto chvíli žádná data o tom, že by byla potřeba nějaká další dávka. Pro co máme data, je, že je nutnost aplikace té booster (posilující, pozn. red.) dávky,“ dodal ministr. Upozornil, že tato data před půl rokem nebylo ještě možné mít. „Nyní je máme a musíme na to reagovat,“ vysvětlil pro ČT.

Lidé, kteří mají aplikovanou vakcínu proti covidu-19, nyní dostávají po šesti měsících SMS zprávu, která je upozorňuje na to, že se mohou nechat přeočkovat. Budou mít tak tři měsíce na to, aby si došli na posilující dávku. Podle Vojtěcha je to dostatečná doba. Lidé nad šedesát let a chroničtí pacienti dostávají upozornění o měsíc dříve, tedy už po pěti měsících.

Nárok na posilující dávku očkování proti covidu má nyní v prosinci a v lednu příštího roku přes 1,5 milionu lidí, uvedl Petr Šnajdárek, který má za armádu na starosti projekt Chytré karantény. Připomněl také, že tento týden začala fungovat předregistrace na posilující dávku. Lidé se mohou před uplynutím pěti či šesti měsíců hlásit do vybraného očkovacího centra. Registrace se uvolní v den nároku. Až bude mít očkovací místo volné termíny, zájemci přijde SMS, že si může vybrat termín.

Výzva k přeočkování po jednodávkové vakcíně

Podle Vojtěcha bude také platit doporučení pro lidi, kteří mají dva měsíce od aplikace jednodávkové vakcíny Janssen od společnosti Johnson & Johnson, aby se přeočokvali mRNA vakcínou. Primárně bude využívána ta od firmy Moderna. Může být ale aplikována i ta od společností Pfizer a BioNTech. „Tyto SMS zprávy začnou chodit od pondělí 6. prosince,“ avizoval Vojtěch.

Odborníci upozornili, že podle studií účinnost jednodávkové vakcíny klesá rychleji, zhruba po dvou měsících. U ostatních se počítá s přeočkováním po šesti měsících. „Platí to, že tam je také maximální platnost certifikátu devět měsíců. Ale doporučení je u vakcíny Janssen po dvou měsících,“ sdělil ministr. Přeočkování lze podle něj velmi doporučit, považuje to za důležité.

S tím souhlasí i Válek. „Ti, co dnes chtějí jednodávkovou vakcínu, budou za dva až tři měsíce muset dostat druhou dávku. Osobně si myslím, že bychom měli její aplikaci omezit. Není to úplně šťastné,“ řekl.

Vakcínou Janssen očkuje v současné době 65 očkovacích centrech včetně velkých, kam mohou lidé chodit bez registrace. Podle Vojtěcha pro řadu lidí bylo atraktivní, že stačila jedna dávka. „Myslím, že bychom ji měli mít k dispozici pro lidi, kteří mají například kontraindikované mRNA vakcíny. Ale do budoucna se bude asi spíše utlumovat,“ dodal Vojtěch.

Z ostatních typů vakcín už Česko dál neobjednává vektorovou vakcínu AstraZeneca, v lednu byl měla být dostupná i proteinová vakcína od firmy Novavax.

Zkrátí se platnost očkovacích certifikátů (zdroj: ČT24)

Nová očkovací místa

Celkem resort zdravotnictví počítá s tím, že během prosince a ledna může naočkovat až milion a půl lidí, kteří v tu dobu budou mít na posilující injekci nárok. I proto chce otevírat nová očkovací místa. Od pondělí 13. prosince budou moci lidé chodit pro vakcínu nově do pražského obchodního centra Kotva. Provozovat ho bude Všeobecná fakultní nemocnice, řekl Vojtěch. Celkem tak v hlavním městě bude osmdesát center, zhruba šestina ze všech 450 v Česku.

Ministerstvo zdravotnictví plánuje i další vakcinační místa v obchodních centrech. Jejich asociace už vytipovala necelou třicítku prostor - nejvíce v Praze. O konečném seznamu se ještě bude rozhodovat, a to i kvůli personálu, který provoz zajistí. Znovu by se mohli zdravotníci vrátit i do O2 arény.

Nabídka očkovacích míst v OC
Zdroj: ČT24

V celém Česku nyní čeká na vakcínu více než sto tisíc lidí. Nápor se různí napříč regiony. Ministr zdravotnictví počítá s tím, že do dalšího přeočkování se zapojí praktičtí lékaři. „Pokud se bavíme o těch lidech, kteří byli očkováni prvotně v červnu, tak tam je nutné, aby ideálně vyhledali svého praktického lékaře a nechali si aplikovat booster dávku,“ poradil Vojtěch. Podle něj se počet dávek aplikovaných praktickými lékaři zvyšuje, ve středu jich bylo 28 700.

„Pokud situace bude postupovat tím směrem, že tak jako u chřipky bude potřeba sezonní přeočkování, tak si myslím, že se to bude muset, tak jako chřipka, převést do oblasti preventivní péče. A bude třeba tu logistiku nastavit,“ sdělil Válek.

Dětští praktici by měli mít vakcínu od 16. prosince

Vojtěch také oznámil, že praktičtí lékaři pro děti a dorost by měli mít od 16. prosince k dispozici vakcínu pro děti od pěti let. Šnajdárek dodal, že očkování této skupiny bude ve vybraných centrech a ordinacích pediatrů. Vojtěch ale předpokládá, že by se vakcinace měla odehrávat hlavně u praktiků.

Registrace se pro tyto děti otevře v pondělí 13. prosince. V tento den by také vakcíny měly dorazit do Česka. O den později začne jejich rozvoz, a to právě na základě registrací. Podle Šnajdárka je snahou, aby se co nejvíce dětí naočkovalo alespoň první dávkou do vánočních svátků.

Česko má zatím objednáno 300 tisíc dávek pro tuto skupinu. Dětí v tomto věku je v Česku podle dat Českého statistického úřadu téměř 800 tisíc. Dosud bylo možné podávat vakcínu od firmy Pfizer a BioNTech jen těm od 12 let. Snížení věkové hranice o sedm let umožnilo rozhodnutí Evropské agentury pro léčivé přípravky (EMA). Díky schválení bude potenciální maximální proočkovanost české populace až 90,9 procenta.

V Česku se začalo s očkováním 27. prosince 2020. O necelý měsíc později byl spuštěn registrační systém, což provázel velký zájem i technické problémy. Postupně se začal zpřístupňovat i dalším skupinám lidí. Registrace na posilující dávku začala 20. září.

Celkem bylo podáno 13 598 875 dávek vakcíny, ukončené očkování má 6 380 605 lidí, podáno bylo také 938 813 posilujících dávek.