TÉMA

Granáty

„Chybí více peněz než nábojů.“ Munice pro Ukrajinu není podle Estonska stále plně zaplacená

Na českou iniciativu, jejímž cílem je nákup dělostřelecké munice pro Ukrajinu ze zemí mimo Evropskou unii, stále chybí peníze, prohlásil estonský ministr obrany Hanno Pevkur. Kromě toho je podle Pevkura třeba navrhovanou munici zkontrolovat, takže část z ní se na frontu může dostat až koncem roku. Na druhou stranu se zřejmě podařilo najít skoro dvakrát víc granátů, než se původně plánovalo.
30. 3. 2024|

Zastupitel v zakarpatské obci odpálil granáty na jednání samosprávy, zranil nejméně 26 lidí

Nejméně 26 lidí utrpělo zranění poté, co na jednání samosprávy v obci Kerecky v Zakarpatské oblasti na západě Ukrajiny jeden ze zastupitelů odpálil tři granáty. Policie a zpravodajská služba SBU vyšetřují případ jako teroristický útok, uvedla ukrajinská média.
15. 12. 2023|

Sílí tlak na Koreu, aby dodávala Ukrajině zbraně. Vojensky vyspělá mocnost přímé dodávky odmítá

Zanedlouho to bude rok a půl od začátku obnovené ruské invaze na Ukrajinu. A podobnou dobu už Jižní Koreu vládní představitelé Spojených států amerických či zemí Evropské unie tlačí k větší podpoře okupovaného státu, a to vojenské. Soul je totiž velkým výrobcem zbraní a uchyluje se pouze k sekundárnímu posilování ukrajinské obrany. Tlak roste, ale Jižní Korea si stojí za svým vzhledem k možným rizikům.
10. 7. 2023|

Moskva chce Donbas vylidnit, řekl Zelenskyj. Letiště v Oděse podle úřadů zasáhla ruská raketa

Cílem ruských vojenských útoků na Donbase je oblast zcela zničit a vylidnit, řekl ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Podle něj hrozí, že oblast skončí jako těžce obléhaný Mariupol. Terčem útoků se podle ukrajinské armády stala i startovací dráha letiště v Oděse. Moskva tvrdí, že letectvo během soboty zabilo přes dvě stovky ukrajinských vojáků a zničilo 23 obrněných vozidel, informovala agentura Reuters s odkazem na prohlášení armády. Představitel Pentagonu agentuře AP řekl, že ruská operace má ve srovnání s původní představou Moskvy skluz. Francie zesílí vojenskou a humanitární pomoc, slíbil prezident Emmanuel Macron Zelenskému. Další podporu přislíbil i britský premiér Boris Johnson.
30. 4. 2022Aktualizováno30. 4. 2022, 23:09|

Po pozitivním PCR testu nebude 30 dní povinné testování, rozhodla vláda. Platnost očkování bez posilující dávky se zkrátí

Kdo bude mít pozitivní PCR test na koronavirus, čeká ho sice pětidenní izolace, ale zároveň se nebude muset po tomto 30 dní znovu testovat ani mu nebude hrozit karanténa. Po jednání vlády to oznámil premiér Petr Fiala (ODS). Vláda kývla i na zkrácení platnosti očkovacích certifikátů lidem bez posilovací dávky na devět měsíců. Prošlo i rozšíření testování ve školách na studenty vyšších odborných škol. Stejně jako na základních a středních školách se budou testovat jednou týdně. Jeden test týdně nově postačí i zaměstnancům VOŠ, kteří se dosud testovali dvakrát za týden.
26. 1. 2022Aktualizováno26. 1. 2022, 22:34|

Žalobce viní muže z terorismu a podpory Ruska ve válce proti Ukrajině, stíhaný je jako uprchlý

Dvaatřicetiletý Martin Kantor, který podle obžaloby spáchal v Donbasu teroristický útok, se podle svých známých netajil tím, že se chce přidat na stranu Ruska a jím podporovaných separatistů. Svědci to uvedli u pražského městského soudu, který se začal kauzou zabývat. Muž je stíhaný jako uprchlý. Jeho přátelům přišel v roce 2016 e-mail se zprávou, že zemřel. Tuto informaci se ale nepodařilo ověřit. Obžalovanému hrozí 12 až 20 let vězení.
5. 5. 2021|