Zastupitel v zakarpatské obci odpálil granáty na jednání samosprávy, zranil nejméně 26 lidí

Nejméně 26 lidí utrpělo zranění poté, co na jednání samosprávy v obci Kerecky v Zakarpatské oblasti na západě Ukrajiny jeden ze zastupitelů odpálil tři granáty. Policie a zpravodajská služba SBU vyšetřují případ jako teroristický útok, uvedla ukrajinská média.

„V důsledku (výbuchu granátů) bylo zraněno 26 lidí, z nichž šest bylo zraněno těžce. Zdravotníci se snaží udržet při životě muže, který odpálil granáty,“ citovala agentura Unian policejní komuniké. Dodala, že podle místního novináře Vitalije Hlaholy je podezřelý z útoku, zastupitel Serhij Batryn za vládní stranu Sluha lidu, zatím naživu.

Samospráva v době útoku jednala o návrhu rozpočtu na příští rok. Podle místních médií byl zastupitel Batryn rozhořčen údajným rozkrádáním obecních peněz a žádal, aby se před schvalováním finančního plánu na příští rok veřejně skládaly účty.

Batryn se také pohádal s kolegy kvůli příplatkům a prémiím pro šéfa samosprávy, jehož práci kritizoval. Většina zastupitelstva ale výhrady a kritiku ignorovala, a tak Batryn na několik minut opustil jednání, aby se vrátil se třemi granáty.

Hlahola také podle webu zveřejnil video, které bylo podle něj natočeno před několika dny a na kterém podezřelý kritizuje starostu a ředitele komunálního podniku za to, že dle jeho názoru neřeší problémy s nedostatkem vody ve vesnici.

O explozi granátů informovala policii žena, která sledovala jednání samosprávy v přímém přenosu na internetu, poznamenala Ukrajinska pravda. Šéf zakarpatské oblastní správy Viktor Mykyta svolal mimořádné zasedání regionální rady obrany, aby byla přijata blíže neupřesněná „naléhavá operativní opatření“.