TÉMA

Obecní zastupitelstvo

Zastupitel v zakarpatské obci odpálil granáty na jednání samosprávy, zranil nejméně 26 lidí

Nejméně 26 lidí utrpělo zranění poté, co na jednání samosprávy v obci Kerecky v Zakarpatské oblasti na západě Ukrajiny jeden ze zastupitelů odpálil tři granáty. Policie a zpravodajská služba SBU vyšetřují případ jako teroristický útok, uvedla ukrajinská média.
15. 12. 2023|

Odměňování v samosprávách se musí změnit, neobstálo před soudem

Politici musí změnit právní úpravu odměňování představitelů samospráv, od obecních zastupitelů až po starosty či hejtmany. Ústavní soud (ÚS) v pondělí částečně vyhověl návrhu skupiny senátorů a škrtl několik pasáží ze zákonů o obcích, krajích a hlavním městě Praze. Zrušil také nařízení vlády o výši odměn členů zastupitelstev územních samosprávných celků, a to s časovým odkladem do konce letošního roku. Vnitro už prý má připravenou novelu, jež stanovování odměn členů samospráv mění.
22. 5. 2023Aktualizováno22. 5. 2023, 16:59|

K sobotním volbám do zastupitelstev čtyř obcí přišlo přes 60 procent voličů

Voliči ve čtyřech obcích si v sobotu zvolili nová zastupitelstva. Volební účast byla 62,41 procenta. Největší zájem o hlasování měli lidé v Rovné na Pelhřimovsku, kde k urnám přišlo přes 93 procent oprávněných voličů. Mandát obecního zastupitele získalo celkem osm žen a 20 mužů. O výsledcích hlasování informoval Český statistický úřad (ČSÚ).
12. 12. 2021|

Voliči ve čtyřech obcích v sobotu v opakovaných volbách vybírají nová zastupitelstva

Voliči ve čtyřech obcích v sobotu v opakovaných volbách vyberou nová zastupitelstva. Nové vedení získá Nová Ves na Liberecku, Rovná na Pelhřimovsku, Komňa na Uherskohradišťsku a Lužice na Mostecku. Hlasovací lístek mohou lidé odevzdat od 7:00 do 22:00.
11. 12. 2021|