Ve správní radě VZP usedne i Kalousek, členy orgánu obměnila vláda

Ve správní radě Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP) nově usedne bývalý předseda TOP 09 Miroslav Kalousek, senátor Roman Kraus (ODS) či náměstek ministra zdravotnictví Josef Pavlovic (Piráti). O obměně členů správní a dozorčí rady největší tuzemské zdravotní pojišťovny ve středu rozhodla vláda, vyplývá z výsledků zasedání zveřejněných na webu. Proti zvolení Kalouska se v minulých dnech vyslovili Piráti.

Vláda podle zákona o VZP jmenuje deset členů správní rady a dalších 20 pak volí sněmovna. Kabinet může jmenovat také tři členy dozorčí rady a o dalších deseti rozhodují poslanci.

Některým členům správní rady, které jmenuje vláda, už skončilo funkční období. Ministerstvo zdravotnictví navrhlo odvolat pět lidí, tři by měli pokračovat i v dalším funkčním období.

Do rady zasedne i Kraus nebo Skopeček

Nově by ve správní radě měl od 27. ledna usednout bývalý ministr financí Miroslav Kalousek, předseda senátního výboru pro zdravotnictví Roman Kraus, náměstci ministra zdravotnictví Josef Pavlovic a Radek Policar, místopředseda sněmovny Jan Skopeček (ODS), ortoped a člen ODS Radek Černý a vedoucí oddělení úhradových mechanismů na ministerstvu zdravotnictví Tomáš Troch. Pokračovat by měla náměstkyně ministra zdravotnictví Helena Rögnerová i další zástupci ministerstva Lenka Poliaková a Jan Zapletal. Poliaková v minulosti působila také ve správní radě Vojenské zdravotní pojišťovny.

Z dozorčí rady by měl na návrh ministerstva odejít právník Jan Zahálka. Nahradí jej právník a starosta Loun Pavel Janda (TOP 09).

O obměně orgánů VZP měla tento týden jednat i sněmovna. Piráti, kterým hrozilo to, že kvůli poměrnému zastoupení přijdou o své zástupce ve VZP, ale s návrhem nesouhlasili. Znovu se tak sejde volební komise. Dolní komora musí členy správní a dozorčí rady volit v souladu se zákonem do 90 dnů od svého ustavení.