Od pondělí platí nová pravidla pro karantény a izolace, týkat se budou očkovaných i těch po covidu

Od pondělí začnou v Česku platit nová proticovidová pravidla. Povinně se začne testovat ve firmách, týká se to i těch, kteří mají dokončené očkování proti covidu-19. Upravují se také postupy pro karantény a izolace. Ministerstvo už doručuje nová pravidla krajským hygienám a zdravotníkům. Karantény se budou nově týkat i očkovaných lidí nebo těch, kteří covid v posledním půl roce prodělali.

Jestli bude muset člověk, ať neočkovaný, nebo očkovaný, po setkání s nakaženým na pět dní do karantény, posoudí hygienici, a to u každého případu individuálně. V první řadě se člověk musí setkat s nakaženým, který má nemoc prokázanou PCR testem. Pozitivní antigenní samotest z práce stačit nebude. Pak je základem pro rozhodnutí o případné karanténě hlavě to, jestli šlo o takzvaný rizikový kontakt.

Rizikovým kontaktem se rozumí například to, když člověk žije s nakaženým ve společné domácnosti. U dalších situací se pak hodnotí hlavně tři věci – jak blízko k nakaženému člověk byl, jak dlouho spolu byli a zda měli nasazené respirátory.

Jak je to v kanceláři nebo ve škole?

V zaměstnání je rizikem, pokud jsou si lidé blíž než na jeden a půl metru a stráví spolu víc než pět minut. Pokud se například obejmou nebo políbí, je to rizikový kontakt. V letadle, ve školách nebo v divadle pak platí, že rizikem může být sedět přibližně dvě řady nebo lavice od nakaženého do všech stran.

Jiná situace nastává, pokud má člověk nasazený respirátor. V takovém případě nemusí jít o rizikový kontakt, a to dokonce ani tehdy, kdyby spolu v jedné místnosti strávili mnohem více času. 

Rizikový kontakt hrozí i venku

Stejná pravidla platí i mimo budovy nebo prostředky hromadné dopravy, a to v případě, že si lidé povídají nebo spolu kouří alespoň 5 minut. Platí to při nedodržení odstupu jeden a půl metru. Hygienici taková setkání pak můžou považovat za rizikový kontakt. 

U všech případů trasování ale platí, že každý kontakt bude hygienik posuzovat zvlášť, následně pak rozhodne, jak se bude v daném případě postupovat. Rozhodnutí hygieniků se tak můžou v jednotlivých krajích snadno lišit.

Testování ve firmách

Nový je od 17. ledna i postup ve firmách. Po příchodu zaměstnanců na pracoviště jim zaměstnavatel provede antigenní samotest. Těm, kterým vyjde pozitivní, vyplní zaměstnavatel žádanku o neschopenku přes stránku Samotestování na webu Ústavu zdravotnických informací a statistiky (samotestovani.uzis.cz). Takto se informace dostane k příslušné krajské hygienické správě a ministerstvu práce a sociálních věcí. Tim je zároveň postaráno o e-neschopenku pro daného zaměstnance. 

Zaměstnanec, který pozitivní antigenní test oznámil zaměstnavateli, okamžitě odchází z pracoviště domů. Čeká ho pětidenní karanténa. V případě, že by se necítil dobře a projevily se příznaky nemoci, obrátí se na svého lékaře, který může e-neschopenku prodloužit na delší dobu. 

Když tento člověk s pozitivním antigenním testem půjde na potvrzující PCR test, který vyjde negativně, tak se může vrátit hned do zaměstnání. Opět je celý proces automatizován - dochází k ukončení e-neschopenky. Dotyčný tak byl v neschopnosti pouze v době mezi pozitivním antigenním testem a negativním PCR testem.

Zatím se předpokládá, že testování dvakrát týdně bude probíhat v nejbližších dvou až třech týdnech.