Vláda v pondělí požádá sněmovnu o prodloužení nouzového stavu, řekl Babiš

Vláda podle Andreje Babiše (ANO) požádá v pondělí  sněmovnu o prodloužení nouzového stavu o dalších 30 dní. Premiér to řekl po jednání s prezidentem Milošem Zemanem v Lánech. Česko také řeší podezření na výskyt takzvané britské mutace koronaviru. Bližší výsledky budou podle Státního zdravotního ústavu příští týden. V sobotu nemohla kvůli problémům s rezervačním systémem začít s očkováním seniorů Fakultní nemocnice v Ostravě, zprovozněn byl v poledne. Potíže měli i zdravotníci v pražské motolské nemocnici, od pátku přetrvávají v Liberci. V Česku bylo zatím proti koronaviru očkováno 105 167 lidí, uvedl premiér Babiš (ANO).

On-line přenos

Koronavirus - leden

  • 20:21

    Evropská unie podle předsedkyně Evropské komise Ursuly von der Leyenové při nákupu vakcín proti covidu-19 podcenila komplikace, jaké mohou nastat při jejich výrobě ve velkém.

  • 18:16
    Česko

    Se změnami v tabulce protiepidemických opatření v systému PES chce ministerstvo zdravotnictví počkat. Důvodem je podle ministra Jana Blatného (za ANO) britská mutace viru a přetíženost nemocnic.

  • 18:15
    Česko

    Evropská agentura pro léčivé přípravky začala posuzovat lék americké firmy Regeneron, který má účinkovat proti koronaviru. Česko má o přípravek zájem.

„Máme teď nouzový stav do 22. (ledna), takže v pondělí vláda musí rozhodnout a požádat. Předpokládám, že to bude o 30 dnů,“ uvedl premiér Babiš. Nouzový stav v Česku trvá nepřetržitě od 5. října loňského roku. „Předpokládám, že tento stav ještě potrvá déle,“ dodal.

Předložení návrhu na prodloužení nouzového stavu jako nezbytného opatření avizoval už po středečním jednání kabinetu ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO). Neuvedl ale, o kolik dní by chtěl nouzový stav prodloužit.

Mezi důvody pro prodloužení nouzového stavu patří podle Babiše vysoké počty nakažených koronavirem i vysoké počty hospitalizovaných s nemocí covid-19. Premiér zmínil i podezření na výskyt britské mutace koronaviru na českém území. 

Česká laboratoř má podezření na výskyt mutace koronaviru

Přítomnost mutace v Česku naznačuje podle Národní referenční laboratoře pro chřipku a nechřipková respirační virová onemocnění analýza vzorků. Podle Státního zdravotního ústavu (SZÚ) se to, zda se skutečně jedná o mutaci, potvrdí příští týden.

„Vzhledem k faktu, že z celosvětově osekvenovaných 18 018 klinických materiálů 17 535 spadá pod britskou variantu, je tento nález velmi silnou indicií, že změna jde na vrub Britské variantě,“ uvádí SZÚ na svých webových stránkách.

Mutace způsobuje nakažlivější variantu nemoci než ta, která je aktuálně rozšířená. Ve Velké Británii se poprvé objevila v prosinci. Její výskyt už potvrdili například v Německu nebo na Slovensku.

V pátek v Česku přibylo 9230 nakažených. Denní počty nově nakažených jsou zatím v tomto týdnu o třetinu až skoro polovinu nižší než před týdnem, kdy ale stoupaly na rekordy až nad 17 tisíc. Od březnového začátku epidemie v Česku laboratoře potvrdily 883 906 případů nákazy, 14 215 lidí s nemocí zemřelo.

Podobně jako počty nově odhalených případů byly minulý týden vysoké také podíly nakažených mezi testovanými, dosahovaly až 43 procent. V nynějším týdnu jsou zatím nižší, proti čtvrtku ale podíl v pátek vzrostl na 29,5 procenta.

Počet případů covidu-19
Zdroj: ČT24

Nejrychleji se nákaza šíří na Trutnovsku

Lidí s covidem-19 v nemocnicích za poslední den ubylo zhruba 230, počet je také nižší než před týdnem. V pátek bylo hospitalizovaných 6929 lidí, přes tisíc z nich je ve vážném stavu. Právě zátěž nemocnic je důvodem, proč ministerstvo zdravotnictví zatím neplánuje zmírnění opatření proti šíření nákazy.

Denní počty úmrtí s covidem-19 se od počátku ledna drží nad 150. Za pátek zatím ministerstvo hlásí 91 zemřelých, nejnovější čísla ale při pozdějších aktualizacích obvykle rostou.

Nejrychleji se nyní nákaza šíří na Trutnovsku, kde za uplynulých sedm dní přibylo v přepočtu na 100 tisíc obyvatel zhruba 1176 případů koronaviru. V žádném jiném okrese v Česku nepřesahuje počet nových případů za týden přepočtený na obyvatele tisícovku, nad 800 je ještě na Chebsku.

PES zůstává na čtvrtém stupni, reprodukční číslo klesá

Reprodukční číslo kleslo jen mírně z pátečních 0,72 na sobotních 0,69. Údaj ukazující, kolik lidí průměrně nakazí jeden pozitivně testovaný, se snižuje šest dní za sebou. Z parametrů, na základě kterých se index PES počítá, je proti pátku níže také podíl hospitalizovaných, u nichž se covid-19 prokázal až v nemocnici. Vzrostl naopak průměr počtu nakažených na 100 tisíc obyvatel za dva týdny a čtrnáctidenní průměr nakažených mezi seniory.

Index PES klesl na tři dny na úroveň čtvrtého stupně už po vánočních svátcích. Od 30. prosince byl ale opět vytrvale nad hranicí pátého stupně až do čtvrtka. Na začátku ledna dosahoval až 90 bodů, což byla nejvyšší hodnota indexu od jeho zavedení loni na podzim.

Z rozhodnutí vlády zatím v zemi platí pátý stupeň opatření a zmírnění se podle ministra zdravotnictví Jana Blatného (za ANO) v příštím týdnu očekávat nedá.

Opatření proti nákaze se v Česku řídí podle pátého stupně od 27. prosince. Blatný v pátek uvedl, že zmírňovat se v příštím týdnu zřejmě nebudou, protože nemocnice jsou zatím velmi zatížené pacienty s nemocí covid-19. V pondělí ale podle ministra vláda projedná dílčí úpravy pátého stupně PES, například u sortimentu v obchodech. Podrobnosti nesdělil, dříve ale hovořil například o možnosti prodeje papírenského zboží.

Pro případné zmírnění opatření musí index PES v nižším pásmu zůstat aspoň sedm dní, pro zpřísnění tři dny. Poté změnu ještě hodnotí expertní tým ministerstva zdravotnictví. Vláda doposud většinou zaváděla změny v opatřeních až potom, co se PES na lepším či horším stupni držel déle, než činí zmíněné termíny.

Kvůli problémům systému nezačalo v sobotu očkování v ostravské nemocnici

Fakultní nemocnice Ostrava v sobotu nemohla zahájit očkování proti covidu-19, přestože byla na aplikace vakcín u lidí starších 80 let připravena. Důvodem byly problémy s rezervačním systémem. Během dopoledne se je ale podařilo odstranit, řekla mluvčí nemocnice Petra Petlachová. S aplikací vakcíny začnou v neděli.

Asi hodinu měli ráno problémy s připojením do rezervačního systému také pracovníci pražské Fakultní nemocnice Motol. „Pravděpodobně to bylo způsobeno přetížením systému, nyní už však vše funguje a očkuje se. Fronty se netvoří,“ uvedla kolem desáté hodiny ráno Ludmila Šimáčková z odboru komunikace motolské nemocnice.

Liberecká nemocnice se s problémy s registračním systémem potýká od pátku. „V pátek jsme to zkoušeli celý den, systém ale padal a podařilo se nám zveřejnit jen tři termíny. Navíc klienti se na ně neuměli přihlásit, protože když to měli potvrdit, tak jim to vždy spadlo,“ uvedl mluvčí nemocnice Václav Řičář.

Podle Babiše registrační systém funguje dobře. „Problém byl na straně těchto nemocnic, ne na straně centrálního rezervačního systému, a tyto problémy se vyřešily,“ řekl. Zároveň dodal, že vládního zmocněnce pro IT Vladimíra Dzurillu navrhne prezidentu Zemanovi na státní vyznamenání.

K očkování se registrovalo přes 130 tisíc seniorů

V Česku bylo zatím proti koronaviru očkováno 105 167 lidí. Uvedl to premiér Babiš po sobotním jednání v Lánech. Na očkování se k sobotním 18:00 registrovalo v centrálním rezervačním systému 137 275 seniorů nad 80 let, termín má 27 858 z nich. Sdělil to vládní zmocněnec pro IT Vladimír Dzurilla a čísla potvrdila i mluvčí ministerstva zdravotnictví Barbora Peterová. Seniorů nad 80 let v Česku žije zhruba 441 tisíc.

Některá vakcinační centra přidávala během soboty volné termíny. Dopoledne systém hlásil, že v některých nemocnicích jsou volná místa. Ve 12:45 byly ale podle rezervačního systému všechny termíny ve všech centrech rozebrané.

Spuštění registračního systému na očkování proti koronaviru pro lidi nad 80 let provázel nejen velký zájem, ale i technické problémy. První dostupné kapacity se v pátek vyčerpaly asi za hodinu, rychle zmizely i další přidané časy během odpoledne, další termíny pro zaregistrované se mají objevit v dalších dnech.

Očkování seniorů nad 80 let zatím není reálné v Karlovarském kraji. Kvůli nedostatku vakcín totiž nejsou ještě naočkováni ani všichni zájemci z řad zdravotníků, záchranářů a klientů a zaměstnanců sociálních zařízení. Kapacity na testování přitom kraj má, uvedl hejtman Karlovarského kraje Petr Kulhánek (za STAN). Podle premiéra Babiše kraj s vládou dostatečně nekomunikuje.

Události: K očkování se zaregistrovalo přes 137 tisíc seniorů (zdroj: ČT24)

Dodávky mají zpoždění, se zapojením lékáren do očkování je problém

Stát podle Babiše čeká na upřesnění od dodavatele vakcíny, farmaceutické firmy Pfizer, jak se budou v příštím týdnu krátit dodávky. Podle dosavadních informací má do Česka příští týden přijít zhruba 93 600 vakcín na 31 očkovacích míst. Dodávky se mají snížit o 40 až 50 procent, uvedl premiér.

Pfizer totiž plánuje jejich omezení do Evropy, aby mohl pracovat na zvýšení výrobní kapacity. Šéfka Evropské komise Ursula von der Leyenová v pátek prohlásila, že objem nasmlouvaný pro první čtvrtletí firma doručí ve slíbeném období.

Zpoždění mají podle Babiše také dodávky vakcíny od firmy Moderna. Zopakoval, že do konce ledna má od ní přijít 20 tisíc dávek, zatím jich je zhruba 8 tisíc v Moravskoslezském kraji. V prvním čtvrtletí má od Moderny přijít 240 tisíc dávek, řekl.

Babiš v sobotu také potvrdil, že se zapojením lékáren do vakcinace je legislativní problém. „Samozřejmě pro lékárny by to znamenalo komplikace,“ řekl. Lékárníci by se mohli podílet na ředění vakcín a přípravě očkovacích látek v očkovacích centrech.

Zopakoval tak to, co po čtvrtečním jednání Babiše a Blatného s prezidentem České lékárnické komory Alešem Krebsem uvedla mluvčí komory Michaela Bažantová. „Pan prezident Krebs ani neuměl říct, jestli o to bude u lékáren zájem, nebo nebude,“ doplnil předseda vlády. Připomněl, že se do podávání vakcíny mají zapojit pediatři, praktičtí lékaři a ambulantní specialisté.