První den registrace seniorů k očkování. Cesty byly přímé a úspěšné i křivolaké a neúspěšné

Mezi seniory, kteří zasedli k počítači pro registraci na očkování, byl i Zdeněk Svěrák (zdroj: ČT24)

Naočkovat proti covidu se chtějí i známí herci a zpěváci seniorního věku. Redaktoři České televize byli u registrace Zdeňka Svěráka (84) a mluvili také s Josefem Zímou (88) či Jiřím Suchým (89). Sledovali rovněž cestu za registrací k očkování u mnoha dalších seniorů.

„Tak jdeme na to!“ říká herec, dramatik a scenárista Zdeněk Svěrák a doplňuje: „Telefonní číslo jsem jim dal, čili teď to odešlu a budeme čekat, až mi telefon zazvoní.“

Herec se přihlásil, termín ale nedostal. Objednával se okolo půl jedenácté dopoledne. V době, kdy už byla místa zaplněná. Dostalo se mu omluvy, že kapacita vakcinací na rezervaci je již vyčerpána. „No, samozřejmě. Přišel jsem pozdě.“ 

O tom, jestli se nechá naočkovat nebo ne, dlouho nepřemýšlel. „Můj doktor je zajímavý a příjemný v tom, že mi říká mladý muži. A když jsem se ho zeptal, jestli se mám jít nechat očkovat nebo ne, tak mi řekl: ‚Mladý muži, jděte se bodnout.‘ A tak jsem tady.“

Pro vakcínu si už v pátek mohl dojít zpěvák a herec Josef Zíma. Jeho obvodní lékařka totiž pár desítek ampulí získala a oslovila své nejstarší pacienty. „Já už jsem ve svém životě dostal těch injekcí tolik, že už o tom ani nevím,“ říká. 

Mezi čekajícími na očkovací látku je například také divadelník, hudebník a textař Jiří Suchý. O své zdraví se bojí – mluví o sobě jako o ohroženém druhu: „A já vám to řeknu rovnou – mně se nechce umřít. Já mám před sebou ještě hrozně moc práce, a tak udělám všechno pro to, abych to mohl dorazit. To znamená, že se nechám očkovat.“ Registrace ho ale teprve čeká. Než dostane vakcínu, chce zůstávat doma.

Pokus přes telefon

Česká televize sledovala v pátek i příběhy dalších seniorů, kteří měli zájem o registraci pro očkování. Marie Skleničková a Jiří Majka žijí jako sousedé v obecních bytech ve Staré Bělé v Ostravě. Oba mají nárok na vakcínu proti koronaviru mezi prvními v zemi. A oba to chtějí využít. „Považujeme to za samozřejmé a jsme strašně rádi, že se o nás někdo zajímá a nabídne nám to,“ říká Skleničková. 

Devadesátiletý Majka se chtěl registrovat k očkování hned, jak to bude možné, ale nepodařilo se mu to. „Zatím nevím, co mám dělat, telefonicky to bylo zahlceno, internet nemám. Jsem odkázán zase nakonec jen sám na sebe, protože rodinu mám mimo Českou republiku.“

Oba říkají, že se v systému registrací nevyznají. Uvítali by třeba, kdyby je přišel naočkovat jejich praktický lékař. Nebo kdyby jim do schránky přišla pozvánka.

První den registrace a očkování seniorů proti covidu-19 (zdroj: ČT24)

Pomoc přímo na úřadě

Důchodkyně Anna Svobodová vyrazila ráno pro pomoc na úřad. Ve Frenštátu pod Radhoštěm nabídli seniorům, že jim pomohou. Registrace se nakonec povedla, termín zatím paní Anna nemá. Už ale ví, že až pro ni bude dávka vakcíny, tak se bude muset vypravit do 25 kilometrů vzdáleného Nového Jičína. Říká, že ji tam doveze syn. 

Také důchodce František Kovařík se mohl spolehnout na pomoc. I když má internet, registrace se mu nezdařila. Požádal proto o konzultaci praktického lékaře, který pak k němu přijel až domů na krátkou návštěvu. „Co se týče otázky, že pomohou děti a rodina. Ano, ale je třeba si laskavě uvědomit, že jejich dětem je často nad 60 let,“ říká praktický lékař z Lomnice nad Lužnicí Roman Bílek. 

Postup přes elektronický formulář

Naopak úplně sama si s registrací chtěla poradit hned ráno Blanka Tuscherová. Nejdříve to zkusila přes kontaktní linku 1221, kde bylo obsazeno. Potom si našla elektronický formulář a nakonec vše zvládla. „To víte, je to dneska nově, první den. Kdybych si to mohla vyzkoušet třeba předem, nanečisto, taky by to bylo třeba lepší. Takhle to bylo plné chyb,“ poznamenává. Nyní bude čekat, až v Nemocnici u Sv. Anny, kterou si k očkování vybrala, budou dostupné vakcíny.

  • Termín na očkování má po pátku domluveno tři tisíce lidí starších 80 let. Pro ty už jsou k dispozici vakcíny. Dalších zhruba 300 tisíc registrovaných musí počkat, až pro ně do Česka přijdou dávky.

Senioři se o registraci pokoušeli nejen sami nebo s pomocí rodinných příslušníků. Některé kraje nebo města nabídly takzvané krizové linky, kde s registrací pomůžou. Telefony tak dopoledne zvonily nejen na celostátní lince 1221, ale například i na krizové lince Jihomoravského kraje (800 129 921, dostupná v pracovní dny od 8:00 do 16:00). 

Během první hodiny tam zaznamenali 150 volajících, z toho se jim podařilo dokončit tři registrace. Většinou totiž seniorům přišel SMS kód na stejný telefon, ze kterého volali. „To znamená, že my musíme ten hovor ukončit, nechat si ho v pořadí a třeba během půl hodiny ho znova kontaktovat,“ řekla Šárka Pavlíková. 

Pomoc s registrací do formuláře nabízí i další kraje nebo města a obce. Ve středočeském regionu například Kladno a Příbram.

Přímo na úřadě pak seniorům s registrací pomůžou v Karviné. V pátek systém testovali úředníci. „Primárně jsme chtěli vyzkoušet, jak se to chová, jak dlouho to bude trvat. Abychom pak nestresovali seniory, kdyby to fungovalo problematicky, což se nám teď ukázalo,“ poznamenává vedoucí sociálního odboru Karviné Martina Smužová. Registrovat tu tak seniory začnou v pondělí, schůzku už si domluvily zhruba dvě desítky lidí.

Pomoc u praktických lékařů

Na spuštění systému čekali také praktičtí lékaři. I ti na řadě míst nabídli svým pacientům, že jim registraci usnadní.

Pokus o rezervaci v ordinaci učinila praktická lékařka v Brumově-Bylnici na Zlínsku Věra Zvoníčková, která se však daleko nedostala: „Takže to už dál nejde, dál nás to nepustí. Okamžitě ať nám dají pokoj,“ zhodnotila před polednem přínos systému.

Desítky jejích pacientů nad 80 let mají o očkování zájem. Rezervaci ale sami nezvládají a problémy s novým systémem měli i zdravotníci. „Ta rezervace trvá strašně dlouho. Konečně, když rezervujeme pacienta, tak se nám ozve, bohužel všechno je už obsazené,“ podotkla Zvoníčková. 

Během celého dopoledne se pacienty dařilo registrovat jen bez konkrétního termínu. Seniory navíc nemohou objednat přímo do vlastní ordinace, volit musí 50 kilometrů vzdálený Zlín. Systém tak podle lékařky starší pacienty od očkování odrazuje: „Oni se nebudou nikde registrovat. Počkají, až bude to očkování u praktického lékaře. A to je strašná chyba, protože když teď během těch příštích týdnů onemocní, může to být fatální.“

Pomoc svépomocí úřadu

V jedné ordinaci na Praze 7 už většinu pacientů nad 80 let očkovali. Nezávisle na rezervačním systému. „Měli jsme obavy, že ten systém nebude fungovat, a rozhodli jsme se očkovat co nejvíc našich seniorů nad 80 let,“ řekl starosta Jan Čižinský (Praha sobě). Očkovací látky pro místní praktiky dostala radnice po dohodě od nemocnice Na Bulovce.

Ordinaci se tak tímto způsobem podařilo získat vakcíny pro 150 lidí a naočkovat je dřív, než se spustil oficiální rezervační systém. „Tohle je jediné, co my od vlády potřebujeme, všechno ostatní umíme dobře zařídit,“ říká praktická lékařka Hana Skalová a ukazuje na lahvičku s vakcínou. 

Své pacienty nad 80 let zde po jednom obvolávali předem a vysvětlili jim, kdy a kam mají přijít. „Přijala jsem to s povděkem, že paní doktorka byla tak hodná a že to tady tak zorganizovala,“ říká pacientka Libuše Kocholová. V této ordinaci nyní doufají, že podobně vyřeší i druhou dávku za 21 dní.