Dodávky vakcín Pfizer se sníží o 40 procent, firma dočasně omezí výrobu

Události: Začala registrace na očkování (zdroj: ČT24)

Index rizika PES, kterým se řídí opatření proti šíření covidu-19, se dále drží na čtvrtém stupni, klesl ze čtvrtečních 75 na 72 bodů. Oficiálně platí stále nejvyšší, pátý stupeň. Index se snižuje tři dny v řadě, informuje ministerstvo zdravotnictví. Systém byl zpočátku přetížený. O situaci kolem očkování jednal také premiér se starostou Prahy 1. Dodávky vakcín Pfizer se sníží o 40 procent, firma dočasně omezí výrobu. Musela k tomu dočasně přistoupit kvůli rozšíření výrobních kapacit.

On-line přenos

Koronavirus - leden

  • 20:21

    Evropská unie podle předsedkyně Evropské komise Ursuly von der Leyenové při nákupu vakcín proti covidu-19 podcenila komplikace, jaké mohou nastat při jejich výrobě ve velkém.

  • 18:16
    Česko

    Se změnami v tabulce protiepidemických opatření v systému PES chce ministerstvo zdravotnictví počkat. Důvodem je podle ministra Jana Blatného (za ANO) britská mutace viru a přetíženost nemocnic.

  • 18:15
    Česko

    Evropská agentura pro léčivé přípravky začala posuzovat lék americké firmy Regeneron, který má účinkovat proti koronaviru. Česko má o přípravek zájem.

V současnosti je Pfizer schopen připravit zhruba 1,3 miliardy dávek vakcíny ročně. Díky dočasnému omezení bude schopen zvýšit kapacitu na dvě miliardy. Dočasné snížení dodávek zasáhne všechny evropské země. Zatím není zcela jasné, jak dlouho Pfizeru potrvá dostat se znovu na maximální výrobní kapacitu, uvedla firma.

„Tu zprávu jsem obdržel v pátek odpoledne a velmi mě znepokojila. Společnost nedodrží to, co slíbila. Snížení dodávek je znatelné, budeme na to muset reagovat,“ komentoval zprávu společnosti ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO).

Naštěstí podle něj na tom je Česko lépe než některé jiné země, které už třeba využily všechny očkovací kapacity.  Z jeho pohledu je to ale špatná spolupráce a selhání společnosti Pfizer, nemělo by se to stávat.

Zůstává komunitní šíření

V populaci je ale stále vysoká přítomnost viru a zůstává komunitní šíření, upozornil ředitel Ústavu zdravotnických informací a statistiky Ladislav Dušek. Česko v pátek také spustilo registr očkování proti covidu-19, nejprve pro seniory nad 80 let.

Za poklesem rizikového skóre PES stálo opět snížení takzvaného reprodukčního čísla, které udává průměrný počet dalších nakažených od jednoho pozitivně testovaného. Ze čtvrteční hodnoty 0,82 k pátku kleslo zhruba na 0,72. Pokud je reprodukční číslo nižší než jedna, znamená to zpomalování šíření nemoci, protože jeden pozitivně testovaný v průměru nakazí méně než jednoho dalšího člověka.

Poklesly i zbývající tři ukazatele, kterými se kromě reprodukčního čísla řídí výpočet indexu PES. Mírně se oproti čtvrtku snížil průměr počtu nakažených na sto tisíc obyvatel za dva týdny, čtrnáctidenní průměr nakažených mezi seniory i podíl hospitalizovaných, u kterých se covid-19 prokázal až v nemocnici.

Ve čtvrtek byl počet nově potvrzených případů nemoci covid-19 v Česku skoro o polovinu nižší než před týdnem, a to 8032. Poklesl i podíl pozitivních testů na 28,3 procenta, jak vyplývá z údajů na webu ministerstva zdravotnictví.

Denní počty zemřelých lidí s nemocí covid-19 se pohybují od začátku ledna většinou kolem 150 až 180. V první polovině prosince byly počty úmrtí podstatně nižší, vesměs kolem stovky denně. Celkově tak počty zemřelých od březnového začátku epidemie choroby v Česku přesáhly čtrnáct tisíc. Dosažení posledního tisíce úmrtí trvalo sedm dní, zatímco třeba na začátku prosince přibylo tisíc úmrtí asi za deset dní.

V Česku platí od 27. prosince opatření pro pátý stupeň pohotovosti PES. Platit mají podle rozhodnutí vlády nejméně do 22. ledna. Pokud se rizikové skóre PES dostane do nižšího či vyššího pásma, neznamená to automaticky změnu protiepidemických opatření.

Pro jejich případné zmírnění musí v nižším pásmu zůstat aspoň sedm dní, pro zpřísnění tři dny. Poté změnu ještě hodnotí expertní tým ministerstva zdravotnictví. Vláda doposud většinou zaváděla změny v opatřeních až potom, co se PES na lepším či horším stupni držel déle, než činí zmíněné termíny.

Index PES se na úroveň nejvyššího stupně dostal už 18. prosince. Po vánočních svátcích sice na tři dny index klesl na úroveň čtvrtého stupně, ale opatření tehdy stát nezmírňoval. Od 30. prosince byl index opět vytrvale nad hranicí pátého stupně až do čtvrtka. Na začátku ledna dosahoval až 90 bodů, což byla nejvyšší hodnota indexu od jeho zavedení loni na podzim.

Situace v nemocnicích zůstává napjatá

Ředitel Ústavu zdravotnických informací a statistiky Ladislav Dušek upozornil, že navzdory tomu, že epidemie slábne, stále zůstává vysoká přítomnost viru v populaci a probíhá komunitní šíření. Do nemocnic míří 500 až 600 nových případů denně, celkové počty stagnují kolem sedmi tisíc hospitalizovaných. Na jednotkách intenzivní péče ale leží zhruba stejný počet lidí ve vážném stavu jako na vrcholu předchozí vlny epidemie na začátku listopadu. 

To, že poklesl počet nově potvrzených případů nemoci i podíl případů nákazy na počtu provedených testů, se sice promítá do poměrně rychlého poklesu reprodukčního čísla, ale je to podle Duška „trochu virtuální realita“. „Jdeme dolů z vysokých čísel. Až si zase ,sednou' dolů, bude mít tendenci se zvedat zase zpět třeba k jedničce,“ vysvětlil. 

V posledních dvou dnech nicméně kleslo množství lidí, kteří kvůli covidu-19 skončili v nemocnici. Na začátku týdne počet hospitalizovaných vystoupal na více než 7400, ve středu klesl na 7284 a ve čtvrtek zhruba na sedm tisíc. K maximu přes 1200 se ale podle Duška blíží jednotky intenzivní péče, kde se zdravotníci starají o nevážnější případy. Od neděle je číslo vyšší než 1100 osob. A denně podle Duška dál přibývá vysoký počet nakažených z potenciálně rizikových skupin, jako jsou například senioři.

Situace v nemocnicích tak zůstává kvůli počtu pacientů s covidem-19 i oslabenému personálu nadále napjatá. Vláda proto zatím neuvažuje o rozvolnění restrikcí. Chystá ale úpravu tabulky opatření rozdělených do pěti stupňů systému PES, které projedná v pondělí. Změny by se mohly týkat například sortimentu v obchodech. Podrobnosti zatím ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) sdělovat nechtěl, dříve hovořil například o možnosti prodeje papírenského zboží.

„Zásadní je omezení zátěže nemocnic, a ne proto, že by v nich leželi jenom lidé s koronavirem, ale proto, že každý jeden z nás může dostat infarkt, rakovinu, cokoli jiného, a nebude moci být ošetřen,“ řekl ministr.

Například personální situace ve značně vytížené nemocnici v Chebu se ale začíná v posledních dnech stabilizovat. Zdravotníkům přišly vypomáhat zdravotní sestry z Lázní Kynžvart, v nemocnici nyní procházejí školením. Kromě nich pomáhají v Chebu také lékaři i sestry z karlovarské nemocnice, studenti ze zdravotnických škol i hasiči. Situaci se daří zvládat i díky každodenním převozům pacientů do okolních nemocnic.

Volné termíny pro očkování byly po hodině plné, rezervace běží dál

Česko spustilo v pátek také registr očkování proti covidu-19. Od osmi hodin se do něj mohou přihlásit senioři nad 80 let, a to prostřednictvím webu ministerstva zdravotnictví, telefonní linky 1221 nebo u některých praktických lékařů. Podle dat Chytré karantény navštívilo web pro rezervaci očkování během prvních dvou minut 75 tisíc lidí. Asi pět set z nich už zhruba o dvacet minut později  vybíralo termíny. 

Systém však začal být poměrně záhy přetížený - vykazuje problémy se zasíláním PIN kódů pomocí SMS zpráv, které přicházejí žadatelům i za více než deset minut a  řešilo se tak navýšení kapacit. To se podařilo a tak nově odchází místo původních dvaceti zhruba 200 SMS za vteřinu, tedy dvanáct tisíc zpráv za minutu. Problémy jsou někdy také s rezervací termínů pro očkování na konkrétní místo. Dovolat se hned ráno nedalo ani na zmíněnou linku 1221, kde měli s registrací seniorům pomáhat.

„Po spuštění registračního systému pro očkování museli operátoři posílat množství SMS zpráv jako na Silvestra, systém ale funguje,“ zdůraznil premiér Andrej Babiš (ANO). Proti tomu se ale ohradili zástupci mobilních operátorů. Podle nich si akorát stát neobjednal dostatečnou datovou kapacitu.

Opoziční politici pak také start registrací k očkování kritizují, stejně jako další záležitosti spojené s vakcinací. Podle nich registrační systém nefunguje správně a je komplikovaný.

Předseda ODS Petr Fiala uvedl, že za selhání je odpovědný premiér a připomněl, že blok ODS, KDU-ČSL a TOP 09 navrhuje projednat strategii očkování příští týden ve sněmovně. Pokud to vládní strany nepodpoří, počítá se svoláním mimořádné schůze.

Za první hodinu provozu rezervačního systému se zaregistrovalo přes 44 tisíc lidí a bylo vytvořeno dva tisíce rezervací na očkování. Tím se však kapacita zadaných termínů pro očkování proti covidu-19 podle systému vyčerpala.

Web doporučuje zájemcům o vakcínu kapacitu ověřit za několik dní. „Jen co přijdou nové vakcíny, budou otevřená i další nová místa pro registraci na očkování,“ uvádí. Celkem se do systému zatím podle vládního zmocněnce pro informační technologie a digitalizaci Vladimíra Dzurilly registrovalo okolo 100 tisíc seniorů.

Lidé, kterým se v pátek nepodařilo si hned volný termín zarezervovat, tak mohou učinit kdykoliv později pomocí PIN kódu 2, který jim přišel na mobilní telefon. Některá očkovací centra prozatím ani první termíny nevypsala, v systému bylo v pátek ráno jen 47 center.

O pořadí rozhoduje čas přihlášení a zájem o konkrétní očkovací centrum, které si senior vybere. První termíny některá centra vypíšou o víkendu, další podle volné kapacity.Očkování registrovaných lidí začne tak na různých místech Česka v různé dny. Centra v současné době očkují zdravotníky nebo vysílají mobilní týmy do domovů pro seniory.

Od neděle budou navíc první vakcinovaní dostávat po 21 dnech druhou dávku látky od firem Pfizer a BioNTech. Volná místa budou do registračního systému sama centra zadávat podle toho, jak budou přicházet další vakcíny.

Každý týden má přijít sedmdesát tisíc dávek očkovací dávky od firem Pfizer/BioNTech a do konce ledna ještě zbývajících 11 600 dávek od firmy Moderna.

Registr ale ještě ve čtvrtek kritizovali někteří hejtmani –⁠ podle nich není připravený a nápor zájemců nezvládne.

Očkování mimo prioritu

Vedle zdravotníků a seniorů už byli kvůli nejasnostem naočkovaní i další lidé. Do nemocnice ve Znojmě dorazilo 27. prosince prvních 280 dávek vakcíny. Nakonec díky šesté povolené dávce z jedné ampule zvládli naočkovat 326 lidí. Dvě ampule jim tedy zbyly.

„V souladu se strategií jsme alokovali tyhle dvě ampule do domova důchodců a zvolili jsme Jevišovice a oslovili starostu,“ říká ředitel Nemocnice Znojmo Martin Pavlík.

Starosta Jevišovic Pavel Málek (STAN) si následně vakcíny vyzvednul přímo v chladicím boxu v lékárně nemocnice. „Dostal jsem k tomu instrukce s tím, že maximálně do pěti hodin to musí být vyočkováno, oslovil jsem domov pro seniory v Jevišovicích, ti to odmítli,“ přibližuje Málek.

Samotný Domov pro seniory to ale rozporuje. Starosta nakonec kontaktoval místní praktickou lékařku. Ta sama vybrala vhodné pacienty, nejmladšímu bylo 68 let a vakcínu spotřebovala. „Chápu, že na začátku toho chaosu nějaká taková situace může vzniknout, ale už se prostě nesmí opakovat a starostové do tohoto procesu nesmí žádným způsobem zasahovat,“ reagoval hejtman Jihomoravského kraje Jan Grolich (KDU-ČSL).

Vakcínu mimo původní plán spotřebovali 29. prosince i ve Fakultní nemocnici Brno. Deset dávek obdrželi ambulantní pacienti, a to senioři. Vhodní hospitalizovaní se totiž nenašli. Navíc nebyla doladěná samotná strategie očkování na vládní, a tím pádem ani krajské úrovni. Teď už je postup jasný.

„Pro tyto případy máme seznam náhradníků, kdyby někdo vypadl nebo onemocněl,“ komentuje mluvčí FN Brno Veronika Plachá. Náhradníci jsou pak podle nemocnice výhradně zdravotníci.

To v Jihočeském kraji naopak exces v očkování vedl ke výzvě, aby odstoupil ředitel nemocnice v Českém Krumlově Jindřich Florián. Vyzval ho k tomu hejtman Martin Kuba (ODS). Ředitel nechal očkovat i příbuzné a známé zaměstnanců nemocnice, podle hejtmana porušil jihočeskou vakcinační strategii a naboural důvěru Jihočechů v systém. V reakci na to Florián odstoupil.

Kuba uvedl, že Florián vytvořil neprůhledný systém rozdělování očkovacích vakcín mimo okruh prioritně určených skupin obyvatel. Informaci, že ředitel budoval „očkovací depo“ pro příbuzné a známé zaměstnanců nemocnice, přinesl server Seznam Zprávy.

„Myslím si, že je pro nemocnici dobře, aby rezignace byla co nejdřív, aby nebyl chaos, protože teď tam budu bez autority,“ řekl ředitel Florián. Hejtman Kuba uvedl, že Florián vytvořil neprůhledný systém rozdělování očkovacích vakcín mimo okruh prioritně určených skupin. „Je naprosto nepřijatelné, aby v této chvíli byla důvěra Jihočechů v celý vakcinační systém takovýmto způsobem nabourána,“ prohlásil Kuba.