Požádejte o pomoc v zahraničí, vyzývají Babiše kvůli covidu lidovci. Premiér k tomu nevidí důvod

Události: Koronavirus v Česku (zdroj: ČT24)

Testy v sobotu v Česku potvrdily 8406 nových případů nákazy koronavirem. Lidovci vyzvali premiéra Andreje Babiše (ANO), aby požádal o zdravotnickou pomoc ze zahraničí. Předseda vlády k tomu nevidí důvod. Rizikový index protiepidemického systému PES zůstal na 87 bodech. Prezident Miloš Zeman vyzval veřejnost k vytrvalosti. Babiš také uvedl, že v pondělí dorazí do Česka prvních 20 tisíc dávek vakcíny od firmy Moderna.

On-line přenos
Koronavirus - leden
20:21

Evropská unie podle předsedkyně Evropské komise Ursuly von der Leyenové při nákupu vakcín proti covidu-19 podcenila komplikace, jaké mohou nastat při jejich výrobě ve velkém.

18:16
Česko

Se změnami v tabulce protiepidemických opatření v systému PES chce ministerstvo zdravotnictví počkat. Důvodem je podle ministra Jana Blatného (za ANO) britská mutace viru a přetíženost nemocnic.

18:15
Česko

Evropská agentura pro léčivé přípravky začala posuzovat lék americké firmy Regeneron, který má účinkovat proti koronaviru. Česko má o přípravek zájem.

Sobotní přírůstek je nejnižší v uplynulém týdnu, ale zhruba o 3400 případů vyšší než předešlou sobotu. Od březnového počátku pandemie se v tuzemsku prokazatelně nakazilo 831 tisíc lidí, přibližně tři čtvrtiny se již uzdravily. Aktivních případů zůstává 160 tisíc. Hospitalizovaných je 6741, zhruba o šest stovek méně než v pátek, 1072 pacientů je ve vážném stavu.

Celkový počet zemřelých v Česku dosáhl 13 115, v sobotu do statistiky přibylo 69 obětí s potvrzeným covidem-19. Česko je v denním počtu úmrtí na milion obyvatel páté na světě, před ním jsou pouze evropské ministáty San Marino a Lichtenštejnsko a také Litva a Slovinsko. Hned za Českem, které eviduje 14,53 úmrtí na milion obyvatel denně, se ve statistice nachází Slovensko (14,08).

O víkendech a svátcích laboratoře provádí méně testů než v pracovní dny, což vede i k menšímu počtu prokázaných nákaz. V sobotu zpracovaly necelých jedenadvacet tisíc vzorků z PCR testů, tedy zhruba o sedmnáct tisíc méně než v předchozích dnech v týdnu. Proti předešlé sobotě ale analyzovaných testů přibylo zhruba o sedm tisíc.

V počtu nových případů koronaviru na milion obyvatel je Česko druhé ve světě za Irskem. V tuzemsku denně přibude 1034,9 případu na milion obyvatel, v Irsku je to 1225,3.

Podle exministra zdravotnictví Romana Prymuly jsou sobotní čísla poměrně vysoká včetně podílu pozitivity. Současnou situaci způsobilo rozvolnění opatření na začátku prosince včetně otevření škol před Vánoci, řekl v pořadu Partie TV Prima. „Mělo to podle mě nulový dopad z hlediska vzdělávání, ale velký z hlediska nakažení se. Přes Vánoce se to kultivovalo v rodinách,“ doplnil.

Pomoc ze zahraničí nepotřebujeme, shodují se Blatný s Babišem

Kvůli nárůstu počtu pacientů s covidem vyzvala opoziční KDU-ČSL premiéra Babiše, aby požádal okolní státy o pomoc. „Na mnoha místech chybí zdravotnický i pomocný personál a zdravotníci jsou už zcela vyčerpaní. Navíc v řadě krajů začínají chybět lůžka nebo se velmi brzo dostanou na hranu kapacity,“ zdůvodňuje předseda KDU-ČSL Marian Jurečka. Lidovci se s výzvou obrátili i na ministra zdravotnictví Jana Blatného (za ANO), který reagoval tím, že kapacity v Česku jsou dostatečné.

„Tady se jedná o absolutní neznalost systému, jak to funguje v České republice,“ komentuje Babiš lidoveckou výzvu. Zdůrazňuje, že v tuzemsku existuje základní dispečink lůžkové péče, který vykazuje, jaké má stát kapacity, například pokud jde o přístroje nebo místa na jednotkách intenzivní péče.

V posledních dnech se zhoršila situace například v Karlovarském kraji, a zejména v nemocnici v Chebu. Poslanec Pirátů za tento kraj Petr Třešňák v sobotu na twitterovém účtu tvrdil, že aktuální situace v chebské nemocnici není udržitelná a personál je nucen třídit pacienty, které umístí na intenzivní péči. Ministra Blatného vyzval, aby požádal o pomoc Bavorsko a Sasko. Blatný mu rovněž na sociálních sítích odpověděl, že je v konaktu s hejtmanem Karlovarského kraje a zrovna v pátek mu ministerstvo vypomohlo převozem pacientů.

„Cheb požádal do minulého pátku o pomoc se šesti pacienty. To i proběhlo,“ nechal se slyšet Babiš. „Takže to funguje a tyto výkřiky bez znalosti situace jsou jenom nějaké politické zviditelňování,“ tvrdí a dádává, že pokud se chtějí poslanci něco dozvědět, mají se zeptat jeho nebo ministra Blatného.

Babiš v neděli ale zároveň připustil, že situace v nemocnicích není dobrá. „Já mohu jenom apelovat na naše spoluobčany. Když nebudou mít kontakty, tak se pandemie nebude šířit. Spousta našich spoluobčanů ale protestuje, úplně nesmyslně, a nevnímá to, co se děje v nemocnicích. Ty mají stále větší počet hospitalizovaných,“ uvedl. 

Premiér také uvedl, že Česko rekordně testuje. „Děláme vše proto, abychom pandemii zvládli. Mohli bychom se bavit i o nových dodávkách vakcín. Lidé musí zkrátka opatření dodržovat, protože žádná vláda na světě to nezvládne bez pomoci občanů,“ sdělil.

Rizikový index protiepidemického systému PES zůstal k neděli na 87 bodech. Dvanáctý den se tak skóre, podle kterého se v Česku řídí opatření proti šíření nemoci covid-19, drží na pátém, nejvyšším stupni pohotovosti.

Prymula nepovažuje současná opatření za účinná

V sobotu se proti pátku mimo jiné drobně zvýšilo zjednodušené reprodukční číslo z 1,2 na 1,22. Vedle toho opět mírně vzrostl průměr nakažených na sto tisíc obyvatel za poslední dva týdny a čtrnáctidenní průměr nakažených mezi seniory. Naopak dál se snížil podíl hospitalizovaných s covidem, u kterých se nákaza prokázala až v nemocnici. V sobotu jich bylo 52,8 procenta, o den dřív 53,5 procenta.

Současná protikoronavirová opatření, která odpovídají pátému stupni, mají podle rozhodnutí vlády platit nejméně do 22. ledna. Ředitel Ústavu zdravotnických informací a statistiky Ladislav Dušek v pátek uvedl, že denně přibývá kolem tří tisíc seniorů starších 65 let s covidem-19, zřejmě se nakazili kolem Vánoc.

Zlepšení epidemické situace se podle něj očekává po 10. lednu, kdy by se měly začít projevovat přísnější restrikce platné od 27. prosince. V nemocnicích, které jsou nyní přetížené, se situace stabilizuje podle Duška nejdříve 15. ledna.

Podle Prymuly současná opatření nejsou dostatečná, protože s časem ztrácejí na síle: „Nemohou stačit, abychom zkompenzovali nárůst pozitivních v populaci,“ tvrdí. Otočit vlnu epidemie podle něj trvá dva, spíše tři týdny.

Exministr dle svých slov prosazoval omezení podobné německému, které by lidem zakazovalo pohybovat se dál než patnáct kilometrů od domova. Vyřešilo by to třeba situaci na horách, míní epidemiolog. „Chápu, proč lidé chtějí do hor. Ale ať nechodí všichni na jeden svah a do stejných středisek,“ nechal se slyšet. 

Zeman vyzval k vytrvalosti a ocenil EU za vakcíny

Prezident Miloš Zeman v rozhovoru pro server Blesk.cz vyzval obyvatele, aby vytrvali a opatření proti koronaviru dodržovali. Za nynějším růstem počtu nakažených totiž vidí právě otravu a únavu ze situace a to, že lidé často velmi tvrdá omezující opatření odmítají. Nadějí je podle něj vakcína.

Hlava státu avizovala, že očkovat proti covidu-19 se nechá zhruba za týden. Původně chtěl Zeman vyčkat do začátku února, ale okolí ho podle jeho slov přesvědčilo, aby tak učinil dřív. V souvislosti s nákupem vakcín pochválil Evropskou unii: „Myslím si, že s nákupem a distribucí vakcín odvedla dobrou práci.“

Zeman také napsal izraelskému prezidentu Reuvenu Rivlinovi, aby Izrael české straně pomohl s organizací očkovací kampaně. Zhruba stejný dopis svému protějšku premiéru Benjaminu Netanjahuovi podle něj poslal i Babiš.

Předseda České vakcinologické společnosti Roman Chlíbek v nedělních Otázkách Václava Moravce prohlásil, že vakcína pro všechny skupiny obyvatel by mohla být dostupná do začátku léta. Dokud nebude vakcína dostupná všem zájemcům, nelze podle Chlíbka, který řídí jednu z pracovních skupin ministerstva zdravotnictví, svázat možnost účasti na akcích právě s očkováním.

Podle aktuálně platné očkovací strategie by Česko mělo v lednu dostat očkovací látky od Moderny a Pfizeru a BioNTechu téměř pro 179 tisíc lidí, reálné počty ale pravděpodobně budou jiné.

V pondělí dorazí do České republiky prvních 20 tisíc dávek vakcíny od Moderny, směřovat bude do Moravskoslezského kraje. Od firmy Pfizer a BioNTech dorazilo dosud 101 plat vakcíny a tento týden přijde dalších 70. Jedno plato má 975 dávek při použití pěti dávek z lahvičky, řekl v České televizi premiér Babiš. Očkováno bylo v zemi podle premiéra asi 40 tisíc lidí, zatímco vakcín podle počtu plat dorazilo přes 98 tisíc.