„Rok 2021 začíná neutěšeně.“ Nadějí je vakcína, prohlásil Babiš v novoročním projevu

Novoroční projev předsedy vlády (zdroj: ČT24)

Rok 2021 začíná podle premiéra Andreje Babiše (ANO) neutěšeně, Česku se zatím nepodařilo zkrotit epidemii koronaviru. Uvedl to v novoročním projevu. Pandemie podle něj ukázala, jak jsme přes veškeré moderní technologie zranitelní a že způsob života nemusí být samozřejmý. Ukázala ale také lidskou solidaritu, prohlásil. Naději vidí předseda vlády ve vakcíně. Cesta k proočkovanosti je ale dlouhá, uvedl s výzvou k zachovávání ostražitosti.

Finanční ztráty související s epidemií Česko dožene, nenahraditelné jsou ztracené životy, řekl v projevu Babiš. Rovněž se omluvil živnostníkům za zavření podniků.

„Je mi to líto a omlouvám se, ale volili jsme mezi špatným a horším. V této situaci lidské zdraví a životy musely dostat přednost. Ten rok byl neskutečně smutný, těžký a depresivní,“ uvedl. Akcentoval také ztráty v hospodaření státu.

„Ty stamiliardové sekery mi bytostně vadí. Ale s tím se vyrovnám, protože vím, že si to můžeme dovolit, že se to spraví a že za pár let vše doženeme,“ řekl s tím, že daleko hůře se vyrovnává se ztrátami lidskými.

Problémy, kterým vláda čelila, označil za obrovské a netušené. „Museli jsme reagovat rychle. Ano, udělali jsme i řadu chyb. Ale také jsme se poučili. Uplynulých dvanáct měsíců nám také hodně dalo, i když si to možná ještě neuvědomujeme. Třeba jen málokdo tušil, kolik mezi námi žije neznámých hrdinů,“ uvedl s odkazem na vlnu solidarity a inovativních přístupů jednotlivců.

Babiš: Hlavní zbraní v boji proti nemoci byla solidarita a nezištná pomoc

„Nedělám si starost, že by se naší zemi nepodařil restart ekonomiky, že bychom nebyli úspěšní nebo že bychom zaostali za Evropou,“ uvedl předseda vlády s tím, že krize bude i příležitostí a výzvou.

„I přes veškeré negativní zprávy, přes všechny zbytečné hádky a konflikty se ukázalo, že pro naše občany těžké chvíle znamenají obrovské nesobecké nasazení, pocit sounáležitosti, vzájemné pochopení a respekt. Solidarita a nezištná pomoc – to byla naše hlavní zbraň v boji proti nemoci,“ konstatoval. Ocenil práci lidí ve všech profesích, které se ukázaly jako klíčové v boji s epidemií.

Zatímco solidarita se podle Babiše projevila zejména během první vlny koronavirové pandemie, během té druhé byla situace údajně horší. V projevu vyzval lidi k tomu, aby se navzájem respektovali a vedli spolu dialog.

Každý má právo na názor, řekl Babiš

„Mám na mysli to, že se budeme respektovat navzájem s vědomím, že každý má právo na názor. Je stejně hodnotný pohled člověka, který má vysoké vzdělání, jako i toho, kdo se živí svou fyzickou zručností; lidí z velkých měst i lidí z venkova; mladých i starých. Názory nejde dělit na ty správné a na ty špatné, ale že musíme spolu vést dialog, i když se nám některé věci špatně poslouchají,“ uvedl v prohlášení. 

V závěru projevu Babiš zopakoval, že Česko nakoupilo vakcíny pro de facto všechny obyvatele České republiky, pokud o to projeví zájem, a začalo s očkováním zdravotníků, vážně nemocných a seniorů.

„Jedině tak uvolníme a ochráníme náš zdravotní systém a budeme moct postupně uvolňovat nepříjemná opatření. Očkování je cesta k normálnímu životu, ale ta cesta bude dlouhá,“ uvedl Babiš se žádostí, aby lidé omezili kontakty s přáteli a známými a „zatnuli zuby“, než se populace nechá proočkovat.

„Udělám všechno pro to, abychom se mohli vrátit k normálu. Byli jsme před covidem, budeme i po něm. Proto hleďme do nového roku 2021 s optimismem a nadějí,“ uzavřel premiér parafrází proslulé věty historika a politika 19. století označovaného za Otce národa Františka Palackého.

Opozice projev premiéra kritizuje i chválí

Část opozice na premiérově projevu ocenila poděkování občanům, uznání chyb vlády nebo výzvy k očkování. Postrádala naopak plán do budoucnosti nebo odsouzení dezinformací. Zástupci opozičních stran to sdělili ČTK nebo uvedli na Twitteru.

„Je dobře, že premiér tentokrát nikoho neobviňoval a nevyčítal, ale zmínil dopady opatření na občany,“ uvedl na Twitteru předseda ODS Petr Fiala. „Nekonfrontační tón a poděkování lidem byly určitě namístě, postrádal jsem jasný plán a výhled, jak bude vláda v tomto roce postupovat při překonávání důsledků pandemie,“ dodal.

Předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová na Babišově projevu ocenila poděkování občanům a zdravotníkům, líbila se jí také výzva k očkování. Zásadně podle ní projevu premiéra chybělo jednoznačné odsouzení dezinformací, vyvození osobní zodpovědnosti za nezvládnutí epidemie a upřímnost, napsala na svém twitterovém účtu.

Klady i zápory viděl na projevu i šéf Starostů a nezávislých (STAN) Vít Rakušan. Ocenil pokus o pokoru a uznání chyb, vyzdvihl také výzvu k dialogu. Připojil ale dovětek, že se opozice o dialog rok snažila. „Nesouhlasnou vlnovkou“ podtrhl bagatelizaci zadlužování, lži o digitalizaci a chválu armády, které vláda s KSČM vzala finance, uvedl na Twitteru. V projevu mu chyběla vize budoucnosti a informace, jak se provede vakcinace.

Česko si nemůže dovolit miliardové dluhy, řekl Okamura

Podle předsedy SPD Tomia Okamury premiér v projevu sdělil velké množství nepravdivých informací. Největší krizi podle něj nepřinesla pandemie, ale chaotická podzimní vládní opatření. „Dále pan premiér říká, že děti nemohly do škol a živnostníci se ocitli bez příjmů a tak dále, ale pravda je, že měl říkat ,vláda zakázala dětem chodit do škol, vláda připravila živnostníky a zaměstnance nelogickými opatřeními o příjmy‘ a tak dále,“ zprostředkovala vyjádření Okamury jeho mluvčí Barbora Zeťová.

Okamura také odmítl, že si Česko může dovolit další miliardové dluhy. „Na rozdíl od premiéra Babiše nepovažuju za bonus to, že se s rodinou či kamarády vidí občané jen přes internet a že lidé sedí doma,“ poznamenal. V projevu mu také chyběl nástin návrhu řešení, jak chce vláda nastartovat ekonomiku.

obrázek
Zdroj: ČT24

Podle předsedy KDU-ČSL Mariana Jurečky Babiš „celkem realisticky“ zhodnotil uplynulý rok, zhodnotil chyby vlády, ale „nedal moc naději pro rok 2021“. „Mluvil o očkování, ale chyběla mi větší naděje pro ty, kteří z důvodu vládních opatření přišli o příjmy a možnost obživy. Zde premiér sice vyjádřil pochopení a přidal vlastní podnikatelskou zkušenost, ale jeho Agrofertu se vládní opatření negativně prakticky nedotkla a těmto lidem a jejich rodinám premiér pro rok 2021 žádnou vizi větší vládní pomoci nedal,“ sdělil.

Místopředsedkyně Pirátů Olga Richterová ocenila, že premiér „projevil nějakou sebereflexi“ a uznal odpovědnost za vládní chyby. „Česko totiž v krizi funguje jen díky lidem, ne vládě. Mrzelo mě ale opakování omylu, že u nás není problémem chudoba. Do zmíněné statistiky se totiž nepočítají příjmy po exekuci, ale před ní,“ napsala na Twitteru.

Novoroční projev přednesl Vystrčil i Vondráček

Své novoroční projevy už přednesli přeseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS) i předseda Poslanecké sněmovny Radek Vondráček (ANO). Oba poděkovali všem, kteří se podíleli a podílí na pomoci během pandemie a vyzdvihli potřebu spolupráce nejen v boji s koronavirem.

Prezident Miloš Zeman k národu promluvil už 26. prosince. Ve vánočním poselství mimo jiné vyzval, aby se lidé nechali očkovat.

Miloš Vystrčil
Zdroj: ČT24